van der Horst

Barcelona: AF Corse wint, Akkodis ASP tweede maal op rij kampioen

Timur Boguslavskiy, Raffaele Marciello en Jules gounon
Timur Boguslavskiy, Raffaele Marciello en Jules gounon
In Barcelona stond afgelopen weekend de finale van de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup op het programma. Daar haalde de AF Corse Ferrari van Alessio Rovera, Robert Schwartzman en Nicklas Nielsen het, nadat het trio voordien ook al de pole behaalde. Al kregen zij de zege cadeau na een zeer late penalty voor de GetSpeed Performance Mercedes. Alle ogen waren wel gericht op Akkodis ASP. Het Franse team moest de Rowe Racing BMW achter zich houden om kampioen te worden en daar slaagden zij met brio in.
AF Corse - Ferrari 296 GT3
AF Corse - Ferrari 296 GT3
Wat een mooie dag voor GetSpeed Performance leek te worden, draaide uiteindelijk uit op een pijnlijke ervaring. In de openingsfase tikte Maro Engel de Iron Lynx Lamborghini aan die zo in de zandbak eindigde. Pas een kwartier voor de race eindigde kende het team zijn straf, namelijk vijf seconden die bij de eindtijd geteld werden. Door  een late safety car periode bleef er geen tijd meer om afstand te nemen  waardoor het team naar plaats vier terugviel. Hiermee erfde AF Corse niet alleen de overwinning, maar scoorde met  Antonio Fuoco, Daniele Serra en Davide Rigon bovendien de dubbelslag. De Rutronik Racing Porsche van Thomas Preining, Laurin Heinrich en Dennis Olsen maakte het podium vol.

Boutsen VDS blij met de overwinning
Boutsen VDS blij met de overwinning
Voor Team WRT werd het een lastige race en ze kwamen niet verder dan een elfde plek voor Dries Vanthoor, Sheldon van der Linde en Charles Weerts. De wagen van Maxime Martin, Valentino Rossi en Augusto Farfus haalde de finish niet. In de Gold Cup was er overigens wel Belgisch succes, met de winst voor Alberto di Folco, Aurélien Panis en Adam Eteki in de Boutsen VDS Audi. Zij eindigden bovendien dertiende algemeen.

Comtoyou Racing scoort beide titels in de Gold Cup
Comtoyou Racing scoort beide titels in de Gold Cup
Voor de titel was het uitkijken naar de Akkodis ASP Mercedes en de Rowe Racing BMW. Deze laatste moest hopen op een non-finish van de eerste bolide, maar Raffaele Marciello, Jules Gounon en Timur Boguslavskiy eindigden op een vijfde plek, ver voor de BMW en zijn zo voor een tweede keer op rij kampioen. Ook Nicolas Baert en Maxime Soulet gingen met de titel aan de haal. Het duo pakte aan boord van de Comtoyou Racing Audi goud in de Gold Cup. Een mooi afscheid van Audi nu het team van Jean-Michel Baert volgend seizoen met Aston Martin aantreedt.

Foto's: Fanatec GT World Challenge EuropeDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in GT World Challenge Europe Endurance op maandag 2 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons