van der Horst

Barcelona: Kristoffersson zet definitieve stap richting derde wereldtitel

Johan Kristoffersson - VW Polo
Johan Kristoffersson - VW Polo
De Zweedse tweevoudige wereldkampioen Johan Kristoffersson haalde afgelopen weekend tijdens de zevende en achtste manche van de WorldRX de spanning uit het kampioenschap door in Barcelona opnieuw met de meeste punten huiswaarts te keren. De VW Polo-rijder kreeg wel flink wat oppositie te verwerken, maar het was vooral zijn landgenoot en ex-DTM-vedette Mattias Ekström die tien punten minder scoorde en hierdoor naar een achterstand wordt verwezen van 27 punten. In Francorchamps al kan Kristoffersson zijn derde wereldtitel pakken.
Timmy Hansen
Timmy Hansen
De verzamelde concurrentie met Mattias Ekström, Niclas Grönholm en de broertjes Hansen op kop moesten een bijna ongrijpbare Kristoffersson een halt toeroepen als ze nog het kampioenschap in een andere richting wouden duwen. Timmy Hansen wist de eerste race te winnen op zaterdag, voor Kristoffersson en broer Kevin Hansen. Meteen de eerste zege van de uittredende wereldkampioen. Maar veel heeft dat niet opgebracht. Kristoffersson won immers de kwalificatiepunten, ook de halve finale en was tweede in de finale.

Timmy Hansen, Johan Kristoffersson & Kevin Hansen
Timmy Hansen, Johan Kristoffersson & Kevin Hansen
Ekström kloeg wat over zijn Audi en moest acht belangrijke punten inleveren tegenover Kristoffersson. De oppositie is wel sterker aan het worden, getuige de eerste zege van Peugeot en de chrono’s van de Renault Méganes die eindelijk vooraan hun rol komen opeisen. Andreas Bakkerud reed op zaterdag een snelste chrono in de tweede kwalificatie en op zondag eiste hij zelfs de pole op voor de finale. Geen Clio’s aan de start met Chicherit en Baciuska, maar de Méganes draaiden goed mee, al was dat niet het geval voor de Brit Liam Doran die opnieuw de wet van Murphy moest ondergaan. De Hyundai’s van Grönholm en Timerzyanov konden net als de Seat van Timo Scheider niet echt overtuigen.

Johan Kristoffersson
Johan Kristoffersson
Op zondag tijdens de tweede race van de Catalaanse double header was Ekström tijdens de kwalificaties duidelijk de snelste van het lot voor Bakkerud, de broers Hansen en Kristoffersson. Maar de Zweedse Audi-rijder moest in de halve finale de duimen tegen zijn landgenoot in de VW Polo ex-Ogier. In de andere halve finale won een verrassend goed draaiende Bakkerud met de Renault Mégane, die daardoor aantoonde dat GCK van teameigenaar Chicherit in de goede richting werkt. Bakkerud dus op de pole van de finale, terwijl ook Anton Marklund zijn Renault Mégane van GCK kwalificeerde voor de finale.

In de startfase ging Kristoffersson vrij vroeg van zijn lijn om de eerste bocht aan te snijden. Hierdoor kwam de Mégane van Bakkerud in de muur terecht en tolde rond zijn as. Een aanstormende Larsson kon hem niet meer ontwijken en knalde vol in diens flank. Een drama voor het team van Chicherit die tijdens de start van de finale zijn wagen op de pole ziet uitvallen. Kristoffersson was vertrokken en werkte de job af voor de Peugeot van Timmy Hansen en Anton Marklund in de Mégane. Een eerste podium voor Renault, maar wel een zure na het drama met Bakkerud.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Onze landgenoot Enzo Ide kwam dit weekend voor het eerst aan de start en reed een knappe tweedaagse met enkele snelle chrono’s. Ook komt de West-Vlaming steeds zeer snel uit de startblokken en ontwijkt de duels niet. Op zaterdag was hij twaalfde na de kwalificaties en kon hij dus naar de halve finales. De Audi-rijder kwam echter niet opdagen en zodoende ging de laatste plaats in de halve finales naar zijn ploegmaat Larsson. Een technisch defect was de officiële uitleg van het team, maar het zou ook logisch lijken als hij zijn plaats afstond aan een reguliere deelnemer die uitkomt voor hetzelfde team, met de punten in het wereldkampioenschap bij de teams in het achterhoofd. Ook op zondag zat Ide binnen de top 12 en mocht hij naar zijn eerste halve finale van het WK. Hij kende echter technische problemen en eindigde zesde na een geslaagd weekend.

3de wereldtitel binnen handbereik voor Kristoffersson
3de wereldtitel binnen handbereik voor Kristoffersson
Net voor de wedstrijden in Barcelona was het uitkijken wie van de concurrentie nog in staat was om Kristoffersson van een derde kroon te houden. Met nog vier wedstrijden voor de boeg waren op dat moment nog 120 punten te verdelen waarvan 60 in de Catalaanse dubbele confrontatie. Ekström volgde het dichtst op 17 punten, voor Grönholm (Hyundai), Timmy Hansen (Peugeot), Larsson (Audi S1) en Kevin Hansen (Peugeot) op respectievelijk, 49, 55, 65 en 70 punten van de leider.

Johan Kristoffersson, Timmy Hansen & Anton Marklund
Johan Kristoffersson, Timmy Hansen & Anton Marklund
Twee races verder en net voor de manche in Spa heeft de Zweedse tgv dus zijn voorsprong verder uitgediept tot 27 op Ekström, 56 op Timmy Hansen die de derde plaats van Grönholm erft in Spanje, terwijl Grönholm, Kevin Hansen en Robin Larsson nu mathematisch uitgeteld zijn in de titelstrijd. Maar met nog 60 punten te gaan (30 in Spa en 30 op de Nürburgring) kan Kristoffersson zich in Francorchamps al tot kampioen kronen indien hij drie punten beter scoort dan Ekström. Voor Hansen is het mathematisch nog niet zeker, maar dat zal waarschijnlijk al een feit zijn na de kwalificaties in Spa.

Foto's: Jan Kåre Rafoss & Johnny Loix  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons