van der Horst

Barcelona: Black Falcon Mercedes pakt pole in turbulente kwalificatie

Luca Stolz - Yelmer Buurman - Maro Engel
Luca Stolz - Yelmer Buurman - Maro Engel
Yelmer Buurman, Maro Engel en Luca Stolz pakten vanochtend tijdens een turbulente kwalificatie de pole voor de seizoensafsluiter van de Blancpain GT Endurance Cup in Barcelona. De gemiddelde tijd van het Black Falcon Mercedes-trio was net sneller dan die van Dries Vanthoor, Christopher Mies en Alex Riberas in de WRT Audi #1. De tweede startrij is volledig voor Mercedes met de Strakka Racing #43 voor de AKKA ASP #88. Met het bonuspunt dat ze kregen voor de pole staan Engel, Buurman en Stolz nu samen met Raffaele Marciello (#88) aan de leiding van het kampioenschap. Laatstgenoemde zette overigens met grote marge de snelste chrono van het weekend op de tabellen, een 1:43.667.
Attempto Racing - Audi R8 LMS
Attempto Racing - Audi R8 LMS
Tijdens Q1 zagen we een zware crash van Pieter Schothorst in de Attempto Racing Audi. Hij ging te breed bij het uitkomen van een snelle bocht, de auto werd onstabiel en belandde loeihard in de bandenmuur aan de overkant van de baan. Gelukkig was onze Noorderbuur snel op eigen kracht uit zijn Audi, die we voor de wedstrijd van straks hoogstwaarschijnlijk niet zullen terugzien. Het incident zorgde wel voor een oponthoud van bijna een half uur.

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
Dries Vanthoor zag zijn besttijd in Q1 geschrapt omdat hij deze gezet had onder een lokale gele vlag. "Ik heb even ingehouden omdat de Bentley, waarvoor de gele vlag bedoeld was, zijn weg al aan het verderzetten was." De tweede beste tijd van onze landgenoot was nog altijd goed voor een derde plaats in Q1, achter Felipe Fraga (Strakka Racing Mercedes) en Mirko Bortolotti (GRT Lamborghini).

Car Collection Motorsport - Audi R8 LMS
Car Collection Motorsport - Audi R8 LMS
Ook Q2 kende geen vlekkeloos verloop; met nog anderhalve minuut op de klok zorgde Tomas Antonio Forne voor een vroegtijdig einde door zijn Car Collection Motorsport Audi #888 in de grindbak te parkeren. Eerder was er ook al een gele vlag in de tweede sector na het stilvallen van de Emil Frey Lexus #114 van de terugkerende Stéphane Ortelli. Hierdoor kwamen de tijden van zowat alle wagens onder voorbehoud.

Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Het derde en laatste gedeelte van de kwalificaties verliep normaal, Maxime Martin kon daarin een zesde tijd rijden en zo de R-Motorsport Aston Martin #62 verzekeren van een veertiende plek op de grid. Maxime Soulet geraakte niet verder dan P31, goed voor een negende startplaats na het verrekenen van de tijden van zijn Bentley-teamgenoten Vincent Abril en Andy Soucek.

Foto's: Racing International Photography & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 30 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons