van der Horst

Barcelona: Petter Solberg is voorlopig de beste schaatser - Pech voor De Keersmaecker

Solberg-Loeb-Baumanis
Solberg-Loeb-Baumanis
Dit weekend wordt met de World RX of Catalunya op het GP circuit in Barcelona het WK Rallycross op gang geschoten. Naast de World RX zijn ook de deelnemers aan de Euro RX aan hun eerste wedstrijd toe, evenals de Super1600. De kwalificatiereeksen op zaterdag werden verreden in apocalyptische weersomstandigheden met zware regenbuien die de omloop onder water zetten terwijl het onverharde gedeelte werd herschapen in een modderpoel. De wagens pakten ook de modder mee op het tarmac, waardoor de ganse omloop werd omgetoverd tot één grote schaatsbaan waardoor het zeer moeilijk was om grip te vinden. En ook voor zondag is er geen beter weer op komst.
Ekström versus Hansen
Ekström versus Hansen
Wat, inzake het slechte weer voor de een een nadeel is, kan voor een ander voordeel betekenen. Dus van enige vorm van waardeverhoudingen tussen de verschillende wagens is momenteel weinig sprake. De tijdsverschillen zijn ook vrij groot. De start is tegenover vorig jaar verlegd, waardoor de jokerlap niet meer op het einde, maar ergens halverwege is terug te vinden. 


Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
Tijdens de eerste kwalificatie was de EKS Audi S1 van Mattias Ekström de snelste. De Zweed won net als Solberg, Kristoffersson en Bakkerud zijn eerste kwalificatiereeks. Maar het verschil tussen de beste chrono van Ekström en deze van ploegmaat Bakkerud die de vijfde chrono neerzette bedroeg meer dan 11 seconden. Waanzinnig veel in rallycrossnormen. Slecht nieuws was er voor Timmy Hansen, toch een van de favorieten, die na de jump in het decor verdween en hierdoor reeds een laatste plaats achter zijn naam had staan. Maar hij kreeg wel de punten van de 17de plaats. Niet onoverkomelijk binnen een startveld van 17 wagens. Tijdens de tweede kwalificatie had hij de baan vrij, klokte een tweede chrono en mag gaan rusten op een zevende plaats. Solberg was de allersnelste in Q2 voor de broertjes
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Hansen, Bakkerud, Kristofferson, Grönholm en Ekström. Deze laatste kon ondanks een zevende chrono toch nog dag 1 afsluiten op een tweede plaats. Na ploegmaat Timmy Hansen, was het nu de beurt aan Sebastien Loeb om in de problemen te komen en de tweede kwalificatie als laatste af te sluiten. Hierdoor komt hij op de 11de plaats te staan en komt dus in de gevarenzone, want het zijn de 12 besten die na vier kwalificaties doorgaan naar de halve finales.

De eerste kwalificatie van de Euro RX was voor gedoodverfde favoriet Anton Marklund voor rookie Linnemann en Larsen. Binnen dit zeer competitief en 26-koppig startveld deed onze landgenoot Michaël De Keersmaecker het voortreffelijk met een twaalfde chrono en een tweede plaats in zijn reeks na de Audi A1 van de Hongaar Karai, wat hem voorlopig een plaats opleverde in de halve finales. Maar MDK zou er voor moeten strijden, want met Nitiss (11de), Tohill (12de),
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Hedström (13de) en Walfridson (15de) zit hij met heel wat bekend en snel volk rond zich dat ook een plaats ambieert binnen de top 12. Hierdoor startte hij tijdens de tweede kwalificatie binnen een zeer moeilijke groep samen met Nitiss, Tohill, Hedström en Audran. Nitiss won en klokte ook de snelste chrono van de reeks. De Keersmaecker kwam in de problemen en werd pas vijfde in zijn reeks. Erger is het dat onze landgenoot nu van de 12de naar de 19de plaats verhuist, ex aequo met Münnich en Audran. Het wordt moeilijk om nog een plaats binnen de top 12 te ambiëren, maar MDK zal naar eigen zeggen strijden tot de laatste snik, want dit seizoen is het erop of eronder na een goede voorbereiding en met een andere ophanging onder de Ford Fiesta RX Supercar.

Foto's: Johnny Loix

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op zaterdag 14 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Catalunya-Barcelona.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons