van der Horst

Barcelona: Black Falcon Mercedes pakt zege én titel ondanks vele neutralisaties

Engel - Buurman - Stolz
Engel - Buurman - Stolz
Met meer dan 25 kanshebbers op de Blancpain GT Endurance-titel was het zaak om tijdens de seizoensfinale een goed resultaat neer te zetten. En de Black Falcon Mercedes-AMG GT3 #4 van Yelmer Buurman, Luca Stolz en Maro Engel slaagde daar heel het weekend in; dankzij het bonuspunt voor de pole vertrokken de drie heren op gelijke voet met rivaal Raffaele Marciello en hun zege leverde dan ook de titel op. De Mercedes domineerde de wedstrijd ondanks een resem neutralisaties in de tweede wedstrijdhelft. Sprint Cup-kampioen Marciello kwam als puntenleider naar Barcelona maar werd samen met Daniel Juncadella en Tristan Vautier tweede in de AKKA ASP Mercedes #88. Vautier kon bij de laatste twee herstarts het tempo van Buurman niet volgen en legde zich er uiteindelijk bij neer.
AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
Marciello mist hierdoor de titel in de Endurance Cup vermits zowel hijzelf als het winnende trio voor aanvang van de wedstrijd evenveel punten telden. De Italiaan mag zich wel solo de Blancpain GT Series-rijderskampioen van 2018 noemen na zijn titel in de Sprint Cup op de Nürburgring. Op de derde plek van de wedstrijd eindigden Davide Rigon, Mikhail Aleshin en Miguel Molina in de SMP Racing Ferrari #72. Het trio miste in Monza en vooral in Paul Ricard een goed resultaat na pech maar pakte in Barcelona alsnog een podium als troostprijs.

Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
De eerste helft van de wedstrijd verliep rustig maar tijdens het laatste anderhalf uur volgden de neutralisaties mekaar in snel tempo op. Eén van de safety car-interventies kwam er nadat Dries Vanthoor iets te enthousiast de vierde plek overnam van Matthieu Vaxivière in de R-Motorsport Aston Martin #76. De Fransman moest daardoor door het grind, verloor vier plaatsen en onze landgenoot werd in de WRT Audi #1 bedacht met een drive through penalty. Jammer want de wagen was constant in de top vijf te vinden tot dat moment, de startnummer 1 moest zich aan de finish tevreden stellen met een vijftiende plaats. De titel was echter alijd buiten bereik.

Emil Frey Racing - Jaguar G3
Emil Frey Racing - Jaguar G3
De Black Falcon Mercedes #4 reed in het begin van de wedstrijd al weg van de concurrentie en bleef dit na elke neutralisatie herhalen. Halverwege had de wagen zelfs een voorsprong van ruim een halve minuut, mede geholpen door de R-Motorsport Aston Martin #76 die de rest van het veld wat leek op te houden. Een verdiende zege dus voor het merk met de Ster, dat dit weekend een maatje te sterk bleek voor de concurrentie. Vlak naast het podium zagen we de Emil Frey Jaguar op de vierde plaats, in de laatste wedstrijd van de wagen mochten Mikael Grenier, Adrian Zaugg en Alex Fontana wel de Silver Cup titel op zak steken. De Zwitserse Jaguar maakte veel terrein goed door tijdens de laatste reeks stops als laatste te komen pitten, net wanneer er een FCY werd afgekondigd.

GRT Lamborghini Huracàn GT3
GRT Lamborghini Huracàn GT3
Achter de GRT Lamborghini #19 reed Maxime Soulet zijn Bentley als zesde over de meet, hij was daarmee vandaag de snelste Belg. Ook Maxime Martin was tijdens het laatste uur aan de slag in de R-Motorsport Aston Martin #62. Onze landgenoot kreeg echter een drive through voor het niet respecteren van één van de vele Full Course Yellow-procedures. Hij finishte uiteindelijk op de negentiende plek.

Strakka Racing - Mercedes AMG GT3
Strakka Racing - Mercedes AMG GT3
In de Pro Am Cup kwamen vandaag Lewis Williamson, Chris Buncombe en Nick Leventis in de Strakka Racing Mercedes #42 aan op liefst acht ronden achterstand. Ondanks de pech vandaag mochten zij toch de titel in Pro Am op zak steken, voor het duo Matt Griffin / Duncan Cameron, die vandaag als derde Pro-Am finishten in de AF Corse Ferrari #51.

Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3
Barwell Motorsport - Lamborghini Huracan GT3
Adrian Amstutz en Leo Machitski tot slot winnen dankzij hun zege vandaag ook de Am Cup algemeen. Zij kregen vandaag het gezelschap van Richard Abra in de Barwell Motorsport Lamborghini #77. Bij de teams is de winnaar van vandaag, Black Falcon, de primus in de Endurance Cup algemeen. Zij winnen de titel voor AKKA ASP, dat eveneens met Mercedes aan de start staat. Emil Frey Racing (Lexus) pakt de derde plaats voor Belgian Audi Club Team WRT.

--- UITSLAG BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP BARCELONA (PDF) ---

Foto's: Racing International Photography & Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 30 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons