van der Horst

Barcelona: Tom Coronel pakt TCR Europe-titel, brute pech voor Kobe Pauwels

Tom Coronel: superblij met TCR Europe-titel
Tom Coronel: superblij met TCR Europe-titel
Wat een spannend slot van het TCR Europe-kampioenschap had moeten worden, draaide zondagmiddag in Barcelona uit op een heuse anticlimax nadat titelkandidaat Kobe Pauwels na de formatieronde de pitlane indook en er door een stukke aandrijfas tot opgave werd gedwongen. De brute pech van onze landgenoot doet evenwel niks af aan de prestatie van Comtoyou-teamgenoot Tom Coronel die aan een vierde plaats genoeg had om zich in zijn 34ste competitieseizoen tot TCR Europe-kampioen te kronen. De wedstrijd zag Honda-rijder Ruben Volt winnen voor John Filippi, de Fransman eindigt mede dankzij de opgave van Pauwels als vice kamioen.
  • Hamofa Performance
Tom Coronel & Kobe Pauwels
Tom Coronel & Kobe Pauwels
Consternatie na de formatieronde wanneer Kobe Pauwels de Comtoyou-pitbox opzoekt en de crew onder de motorkap duikt. Tevergeefs, want voor de jonge Belg die morgen zijn 19de verjaardag viert, houdt het titelduel met Coronel hier op. Onze Noorderbuur is meteen zeker van de titel want zelfs een opgave kan Filippi in geval van winst niet meer tot kampioen promoten.
Coronel schuwt dan ook geen risico's en baant zich in de loop van de race gestaag een weg naar voor. De Vliegende Hollander veroorzaakt zelfs een safety car-fase na ongewild contact met teamgenoot Davidovski die hierbij in de grintbak verzeilt, een clash die door de raceleiding terecht als een race-incident zal worden geklasseerd.

Ruben Volt (ALM Motorsport Honda): tweede TCR Europe-zege
Ruben Volt (ALM Motorsport Honda): tweede TCR Europe-zege
Daniel Tkachenko (Volcano Motorsport Audi) is geruime tijd virtueel leider nadat hij polesitter Ruben Volt bij de start na een overduidelijke valse start afgdroogde, maar krijgt hiervoor later in de race terecht een drive through. Bij de herneming gaat de man erg breed waardoor Volt  de leiding erft voor Filippi die nog voor de neutralisatie aan Davidovski was voorbijgegaan. 
John Filippi: vice kampioen
John Filippi: vice kampioen
De stille Fransman zet Volt onder druk maar slaagt er finaal niet in de Honda-rijder te verschalken. Zijn tweede plaats volstaat evenwel om in de eindstand acht punten meer dan Pauwels te scoren en zo alsnog vice kampioen te worden. Youngster Pauwels van zijn kant moet zich troosten met de derde plaats in het eindklassement, maar dit rastalent wacht ongetwijfeld een succesrijke racecarrière.

Coronel van zijn kant rukt op naar de derde plaats maar Ma:GP-rijder Andersson komt na een eveneens sterke remonte onder de Audi-bumper postvatten en gaat in de slotfase aan de nieuwe kampioen voorbij. Géén racepodium dus voor Coronel, die de titel uiteraard in zijn gekende stijl viert in gezelschap van vrouw Paulien en de kids. En of ie er lang genoeg heeft op gewacht. 

Tom Coronels carrière bestrijkt meer dan drie decennia
Tom Coronels carrière bestrijkt meer dan drie decennia
De titel in de TCR Europe Series is Coronels tweede algehele toerwagentitel na het winnen van het Nederlands kampioenschap in de tweeliterklasse in 1992, naast tal van andere titels, inclusief de Japanse Formule 3- en Formule Nippon-titels, de overwinning in de Marlboro Masters of Formula 3 op Zandvoort en diverse titels voor privérijders in ETCC, WTCC en WTCR. “De TCR Europe Series is een van de leukste series waarin ik geracet heb: goede competitie, een goede sfeer en deze titel maakt het helemaal af. Nu kijk ik uit naar een nieuwe en spectaculaire uitdaging volgend jaar!” aldus Coronel.

Uitslag Race 2
Eindstand TCR Europe 2023

Foto's: Coronel Press, WSC Group, Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR Europe op zondag 22 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons