van der Horst

Barcelona: Verstappen boekt zijn vijfde seizoenszege

Max Verstappen
Max Verstappen
De Nederlander Max Verstappen heeft zondag ook de Grote Prijs F1 van Spanje gewonnen, de zevende manche van het kampioenschap. Het was meteen zijn vijfde zege van het seizoen, zijn 40ste ooit. Red Bull blijft dus ongeslagen in 2023. Mercedes zette met Lewis Hamilton en George Russel twee wagens op het podium. In de WK-stand loopt Verstappen uiteraard verder uit.
Carlos Sainz (Ferrari) schoot goed uit de startblokken en zette meteen Max Verstappen (Red Bull) onder druk. De Nederlander weerstond de aanval en reed daarna meteen weg van de Spanjaard aan een tempo dat zowat een halve seconde per ronde hoger lag Sainz. Verstappen was nochtans als één van de weinige rijders gestart op de mediumbanden, terwijl de concurrentie vertrok met het zachtste rubber.

Ook Lewis Hamilton (Mercedes) vertrok uitstekend en snelde van vijf naar drie. Lando Norris (McLaren) raakte de Brit bij zijn poging zijn derde stek te verdedigen. Hij moest met schade de pits in. Hamilton verloor opnieuw zijn stek maar nam na acht ronden zijn plaats op plek drie weer in, ten koste van Lance Stroll (Aston Martin), opgerukt van plaats zes. Ook Fernando Alonso (Aston Martin) nam vrij snel post vooraan. Hij ging van plaats negen naar plaats zes.

In de achtergrond werkte Sergio Perez (Red Bull) zich na een kwart wedstrijd van plaats elf naar stek zeven. Charles Leclerc (Ferrari) die vertrok uit de pits met hard rubber, profiteerde van de eerste wissels om even te proeven van de top tien, maar daar zou het ook bij blijven. Hij eindigde uiteindelijk pas twaalfde.

Verstappen, Russel, Hamilton en Perez – even op twee zelfs – bleven het langst uit de box, tot boven de 25 ronden. Red Bull wachtte geduldig de stops van Mercedes af, om hun piloten een eerste keer binnen te halen. De tussenstand na 28 ronden en de eerste bandenwissels: Verstappen, Hamilton – die nog voorbij Sainz wipte, Sainz, Russel, Stroll, Esteban Ocon (Alpin), Yuki Tsunoda  (Alpha Tauri) en Alonso, achtervolgd door Perez.

Daarna was het tien ronden wachten tot het volgende belangrijke wapenfeit. Russel ging bij zijn eerste poging meteen voorbij Sainz, en zette zo een tweede Mercedes op het virtuele podium. Tussentijds rukte Perez verder op. Kort voor twee derde koers, bij de start van een nieuw rondje pitstops, reed de Mexicaan op plaats vijf.

Opnieuw bleven Mercedes en Red Bull het langste buiten. Verstappen kwam opnieuw als laatste binnen. Perez viel even terug naar plaats vijf, maar nam al snel Sainz, op hard schoeisel, te grazen. Op tien ronden van het einde lag het podium al vast met Verstappen, Hamilton en Russel. Perez, Sainz, Stroll, Alonso en Ocon rondden de top acht. Van Leclerc nog geen spoor in de top tien.

Verstappen telt nu al 170 punten. Perez heeft er nu 117. De rest haalt de kaap van de 100 punten nog niet. Alonso komt het dichtst met 99 punten.

De volgende manche is die van Canada, binnen twee weken.

Foto: Georges De Coster
 



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons