van der Horst

Barcelona: Coronel, Pauwels of Filippi: wie bezorgt Comtoyou Racing de rijderstitel?

Pakt Tom Coronel zijn eerste toerwagentitel?
Pakt Tom Coronel zijn eerste toerwagentitel?
Het Belgische Comtoyou Racing domineerde dit jaar als geen ander het TCR Europe-seizoen. Terwijl teambaas Jean-Michel Baert reeds langer zeker is van zowel de team- als rijderstitel, wordt pas dit weekend in Barcelona duidelijk wie van Tom Coronel, Kobe Pauwels of John Filippi uiteindelijk tot kampioen wordt gekroond.
Kobe Pauwels : jongste Belgische toerwagenkampioen ooit?
Kobe Pauwels : jongste Belgische toerwagenkampioen ooit?
Met Viktor Davidovski bekleedt het team uit Gembloux/Frameries zelfs de eerste vier plaatsen in de puntenstand. In tegenstelling tot zijn drie teamgenoten is de Macedoniër mathematisch echter niet langer in de running voor de titel. Dit geldt alvast niet voor puntenleider Tom Coronel die in Barcelona na 22 jaar toerwagenracen - waarin hij het als privérijder moest opnemen tegen fabrieksrijders - voor het eerst uitzicht heeft op de ultieme bekroning. 
 
Major Tom komt dit weekend in Barcelona aan de start met tien punten voorsprong op toerwagenrookie en Belgische belofte Kobe Pauwels, dit seizoen reeds goed voor vijf overwinningen. Pauwels - die door Jean-Michel Baert tijdens de Fanatec GT World Challenge Endurance Cup-race op de Nürburgring met een GT3-zitje werd beloond - won tijdens het voorlaatste TCR Europe-weekend in Monza de openingsrace waarin Coronel door een stukke demper pas als elfde werd geklasseerd. Hierdoor bedroeg Coronels voorsprong op de Belg voor aanvang van race 2 nog maar één luttel punt. Een derde plaats voor onze Noorderbuur tegenover een zesde stek voor Pauwels zag de kloof na afloop van het tweede treffen weer groeien tot tien eenheden.

John Filippi: niet uitgeteld
John Filippi: niet uitgeteld
John Filippi van zijn kant liet in Monza twee keer een vijfde plaats optekenen waardoor de Fransman in Spanje minstens 25 punten meer dient te scoren dan de Nederlander, wil hij het Europese laken alsnog naar zich toe trekken.
 
Coronel speelde het slim in Monza door in de kwalificatie op een achtste, negende of tiende plaats te mikken.
 'Mijn plannetje lukte want ik kwalificeerde als achtste, waardoor ik in Barcelona zonder extra gewicht aan de start verschijn, daar waar mijn beide titelconcurrenten 30 kilogram extra mee aan boord krijgen” aldus Coronel die zich in de toekomst op de carrière van zijn zoon Rocco én GT3-races wil focussen.
 
Geven we nog even mee dat naast de gebruikelijke concurrentie - waaronder Monza-winnaar Ruben Volt in de ALM Motorsport Honda Civic Type R FL5 - ook oudgediende Pepe Oriola een rol in de titelstrijd kan spelen. De Spanjaard maakt dit weekend immers zijn come back in de serie aan het stuur van een door het Spaanse RC2 Motorsport gerunde  Audi RS 3 LMS.

Kampioenschapsstand TCR Europe:
1.Tom Coronel 396p
2.Kobe Pauwels 386p
3.John Filippi 371p
4.Viktor Davidovski 244p
5.Lewis Brown 213p...
 
 
Foto's: WSC GroupDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR Europe op donderdag 19 oktober 2023.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons