van der Horst

Barcelona: Winst voor Hansen & De Ridder – Knap debuut voor Kobe Pauwels

Guillaume De Ridder - RX2i
Guillaume De Ridder - RX2i
De eerste manche van het World RX1, RX2e en RX3 ligt achter ons. Kevin Hansen won op grootse wijze de World RX1 terwijl ook onze landgenoten Guillaume De Ridder en Kobe Pauwels mogen terug blikken op een zeer geslaagd weekend. De Ridder ging met de volle puntenpot huiswaarts in RX2e terwijl Kobe Pauwels na een uitstekende kwalificatie en winst in de halve finale brutaal werd aangetikt in de finale en hierdoor nipt naast het podium greep.
Start finaleWorld RX1
Start finaleWorld RX1
Naast de amper zeven vaste inschrijvingen in het World RX1 verschenen nog tien extra wagens ten tonele waardoor we toch een volwaardig startveld kregen. En zoals we in onze preview schreven zijn dit doorgaans piloten die het Europees kampioenschap rijden en hun wagens komen testen. Ze kunnen ook de WK-rijders punten afsnoepen.

Grote afwezige was de aangekondigde Timur Timerzyanov in een GRX Hyundai i20. De eerste van de vier kwalificatiemanches was een martelgang voor de Audi’s van het nieuwbakken duo Kristoffersson en Ide. Johan Kristoffersson bedankte het vertrouwen van het team KYB EKS JC en klokte meteen de snelste chrono in de Audi S1.
Johan Kristoffersson: Audi S1
Johan Kristoffersson: Audi S1
Maar hij werd nadien gediskwalificeerd omdat de data-logger niet was aangekoppeld. Deze diskwalificatie bleef de drievoudige wereldkampioen achtervolgen en ondanks het feit dat hij de drie volgende heats telkens de snelste chrono op de tabellen zette, kon hij onmogelijk nog oprukken richting de top omdat de broers Hansen (Peugeot 208 Hansen World RXTeam) zich op geen foutjes lieten betrappen en zodoende de twee poles pakten van de halve finales.
De broers Hansen & Kristoffersson
De broers Hansen & Kristoffersson
Kristoffersson stond pas derde in de halve finale. In het starttumult vloog Niclas Grönholm in de bandenmuur en kwam de Nederlander Abbring postvatten op de tweede plaats voor Kristoffersson. Deze kon er opnieuw voorbij en zette nog een aanval op touw. Maar hij strandde uiteindelijk op 69/100 sec. van Kevin Hansen en dus een plaats op de eerste startrij van de finale.

Ide versus Szabo
Ide versus Szabo
Enzo Ide draaide goed mee en was bijzonder spectaculair onderweg met enkele gewaagde inhaalpogingen. Dat leverde hem trouwens vijf strafseconden op in de eerste heat. In de vierde heat klopte de West-Vlaming het record op de jump, maar bij de landing brak iets aan de ophanging en de gewezen Europees GT3-kampioen vloog de bandenmuur in. Ide kon nog starten in de halve finales, maar de wagen stond niet meer zoals het hoorde en hij viel uit. Inzake spektakel is de komst van Enzo naar het WK wel een pluspunt. Dit seizoen rijdt hij zich nog in de prijzen. 

Kevin Hansen
Kevin Hansen
In de andere halve finale won Timmy Hansen voor Szabo en Münnich nadat Timo Scheider tijdens de start de boer opging.
De broers Hansen bemanden met hun Peugeot de eerste startrij van de finale voor de Huyndai van Szabo, de Audi S1 van Kristoffersson, de Seat van Münnich en de Renault Mégane van Abbring. De Zweedse broers behielden de kop terwijl Kristoffersson de derde plaats van Szabo inpikte. Door de jokerlap snoepte Kevin de eerste plaats af van broer Timmy die uiteraard een ideale buffer vormde. Er werd nog flijk gepushed tijdens de twee slotrondes, maar Kevin haalde de buit verdiend binnen. Kristoffersson werd derde voor Szabo, Münnich en Abbring.

RX3: Geen loon naar werken voor Kobe Pauwels.
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels, amper 16 jaar, werd tijdens de aftrap van het seizoen letterlijk voor de leeuwen gegooid. De youngster die reeds in karting en crosskart grote ogen gooide stond nu op de drempel van het grote werk. Hij rijdt met een Audi A1 van Volland Racing. Het beste team binnen de RX3 dat niet minder dan zes wagens onder zijn tent heeft staan. Een ervan is van Kobe Pauwels. De man uit Leopoldsburg heeft amper ervaring met RX3, de Audi A1 en het team Volland Racing. En we mogen zeggen dat hij over een bijzonder talent beschikt.

Start finale RX3 - Pauwels wordt aangetikt door Knyazev
Start finale RX3 - Pauwels wordt aangetikt door Knyazev
De Benjamin van het team reed tijdens de kwalificaties eenmaal de snelste chrono en driemaal de tweede. Hij reed ook driemaal de snelste wedstrijdronde tijdens de vier kwalificaties binnen het dertienkoppig startveld. Na de kwalificaties stond Kobe tweede na zijn Russische merkgenoot Yury Belevskiy. Op de pole dus tijdens zijn halve finale. Net als regerend kampioen Belevskiy won hij zijn halve finale en dus mocht hij naar de eerste startrij van de finale. Kobe klokte tijdens zijn halve finale een betere chrono dan Belevskiy, maar de Rus was beter in de trainingen en de nieuwe reglementen zeggen dat dit doorslaggevend is voor de pole in de finale. Zes identieke Audi’s A1 van Volland Racing bevolkten de finale met de twee kemphanen op de eerste startrij. Maar het gevaar kwam van achter toen Knyazev Pauwels in de eerste bocht aantikte en deze verhuisde naar de vijfde plaats. De Rus kreeg na de aankomst een startijd van tien seconden, maar dat bracht Pauwels amper iets op. Hij finishte als vierde op een zucht van een eerste en verdiende podium.

“Ik ben ontgoocheld,” aldus Pauwels. “Enerzijds heb ik me getoond en ik was bijzonder tevreden met mijn winst in de halve finale en de chrono’s gedurende de twee dagen. Maar ik had kunnen winnen of minstens een podium pakken. Anderzijds verlaat ik Barcelona op een tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap en daarvoor had ik voordien willen tekenen. Maar punten verliezen op deze manier vind ik helemaal niet leuk.”

Clean sweep voor Guillaume De Ridder in RX2e
Start RX2e
Start RX2e
De criticasters zullen hun mening een beetje moeten bijstellen inzake de gloednieuwe RX2e of het elektrisch rallycross. We zagen spanning en spektakel in de reeksen, de halve finales en de finale. Deze werden allemaal gewonnen door onze landgenoot Guillaume De Ridder en dus mocht hij met een maximale score van 30 punten terug richting België.

Guillaume De Ridder - RX2i
Guillaume De Ridder - RX2i
De Ridder had het trouwens niet onder de markt. De Jamaicaan Fraser McConnell en de Fin Jesse Kallio waren de voornaamste belagers binnen het tienkoppig veld. McConnell en Kallio haakten in elkaar bij de start van de finale en moesten de strijd staken. Hierdoor mochten de Noor Ole Henry Steinsholt en de Brit Patrick O'Donovan het podium delen met de ongrijpbare De Ridder.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix



 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 25 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spain.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons