van der Horst

Barcelona: Zege én titel voor Caldarelli en Mapelli na incidentrijke seizoensfinale

FFF Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
FFF Racing Team - Lamborghini Huracan GT3
Andrea Caldarelli en Marco Mapelli gingen vandaag in Barcelona in hun FFF Racing Team Lamborghini #563 met de zege aan de haal en het Italiaanse duo pakte daarmee ook de algemene Blancpain GT-titel. Samen met Albert Costa, die last minute de plaats van een zieke Dennis Lind moest innemen, wonnen zij dus een seizoensfinale die bol stond van incidenten. Davide Rigon, thuisrijder Miguel Molina en Mikhael Aleshin leken bijna zeker van de Endurance-titel, maar ook die ging naar Caldarelli en Mapelli, met slechts één puntje verschil. Voor die titel viel derde rijder Lind door zijn forfait jammer genoeg uit de boot.
Start BGTSEC Barcelona 2019
Start BGTSEC Barcelona 2019
Bij de start wrong invaller Costa zich in de Lamborghini voorbij polesitter Sven Müller (Rowe Racing - Porsche) en Maro Engel (Black Falcon - Mercedes). Hij had daarbij echter de pituitgang en een stuk van de graskant gebruikt en hij werd door de wedstrijdleiding even later verplicht zich terug achter Engel en Müller te positioneren. Na een halve ronde zagen we al de eerste van vele neutralisaties na een koprol van Zaid Ashkanani in de Dinamic Motorsport Porsche, de uitblinker van de seizoensopener in Monza. Ook Niek Hommerson, de teamgenoot van Louis Machiels, kwam in de openingsronde in de problemen, de AF Corse Ferrari belandde in de grindbak. Gelukkig kon deze na een interventie van de takeldienst zijn weg vervolgen.

SMP Racing - Ferrari 488 GT3
SMP Racing - Ferrari 488 GT3
De SMP Racing Ferrari van Aleshin, die op dat moment ruim aan de leiding lag in het Endurance-kampioenschap, kwam al na één ronde naar binnen voor het wisselen van een lekke band, opgelopen na een tik van Romain Monti in de Strakka Racing Mercedes. De Italiaanse bolide kwam na een sterke stint van Rigon en Molina terug naar P12, maar de thuisrijder verslikte zich bij het dubbelen van een Bentley. Een drive through was het gevolg, terug naar af dus en daarmee ging de strijd voor de Endurance Cup- (en tevens de algemene) titel nog slechts tussen de FFF Racing Team Lamborghini en de Black Falcon Mercedes #4 van Yelmer Buurman, Maro Engel en Luca Stolz.

Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Die wagen reed na het verdwijnen van de safety car (na liefst drie kwartier) aan de leiding maar werd na de eerste serie pitstops meteen belaagd door de latere winnaar. Mapelli ging op een risicovolle maar geslaagde manier voorbij Stolz en nam zo virtueel de leiding in zowel het Endurance als het algemene Blancpain GT-kampioenschap. Het duo won overigens enkele weken geleden ook al de World Challenge Europe-titel. Het was warm vandaag in Barcelona, letterlijk en figuurlijk want de incidenten en neutralisaties volgden mekaar in ijl tempo op. Eén van de wagens die daarvan leek te gaan profiteren was de WRT Audi #2 van Dries Vanthoor.

Podium BGTSEC Barcelona 2019
Podium BGTSEC Barcelona 2019
Onze landgenoot ging in de eindfase eerst voorbij Michael Meadows (AKKA ASP Mercedes) naar de derde plaats en zette na een zoveelste neutralisatie en met nog enkele minuten op de klok de aanval in op Buurman. Onze landgenoot voerde een perfecte switchback uit in de eerste rechts-links combinatie maar de twee wagens maakten in de derde bocht alsnog contact. Daarvan profiteerden Jake Dennis (R-Motorsport Aston Martin) en Jules Gounon (M-Sport Bentley) om vandaag nog een onverhoopte podiumplaats in de wacht te slepen.

Louis Machiels en Andrea Bertolini (l.) wonnen de Pro Am-titel
Louis Machiels en Andrea Bertolini (l.) wonnen de Pro Am-titel
Door het terugvallen van Vanthoor werd Esteban Muth onverwacht de beste Belg in Barcelona, hij pakte de negende plaats in de Strakka Racing Mercedes. Maxime Martin (R-Motorsport Aston Martin) werd 19e en deed daarmee zes plaatsen beter dan de ongelukkige Vanthoor (25e). Maxime Soulet (M-Sport Bentley) tikte als 29e aan, vlak voor de Boutsen Ginion Lamborghini van Renaud Kuppens. Na de pech in de beginfase kwam Louis Machiels (AF Corse Ferrari) als 35e aan de finish, ook Charles Weerts kende pech toen teamgenoot Rik Breukers veel tijd verloor in de WRT Audi #10. Zij werden als 42e geklasseerd.

Machiels en teamgenoot Andrea Bertolini konden ondanks de pech van teamgenoot Hommerson in de beginfase alsnog de algemene Blancpain GT Pro Am-titel veiligstellen.

Foto's: Geert Franquet en Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 29 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons