Barcelona: Zege voor Patrick Van Glabeke in GT Sports Club

Patrick Van Glabeke - Ferrari 488 GT3
Patrick Van Glabeke heeft afgelopen weekend in Barcelona zijn eerste zege behaalt in een main race tijdens een race van de Blancpain GT Sports Club. Onze landgenoot was reeds een gans weekend goed onderweg in zijn Ferrari 488 GT3 van AF Corse en haalde op zaterdag ook reeds een podium tijdens de qualifying race.
Start Blancpain GT Sports Club Barcelona 2018
De laatste race van het seizoen van het Blancpain GT Series Endurance Cup was meteen ook de laatste wedstrijd binnen de Blancpain GT Sports Club. Een kampioenschap waarin Patrick Van Glabeke er reeds bij was vanaf de eerste wedstrijd en ondanks een pak podiumplaatsen en een zege in een kwalificatierace kon de man uit Oudenaarde nog niet winnen in een main race. Dit is nu wel gelukt na een derde plaats eerder in de kwalificatierace een dag eerder. Ook Angélique Detavernier was goed onderweg in de main race richting een vierde plaats, maar ze kreeg een drive through aan haar broek wegens het niet respecteren van de formatie tijdens de startprocedure.

Van Glabeke schoot het best uit de startblokken en rolde vanop de derde plaats de Lamborghini Huracan GT3 van McKansy en de BMW M6 GT3 van Karim Ojjeh op. Ojjeh was voor de race reeds zeker van de titel. Ook de Ferrari 458 GT3 van de snelle Italiaan Lucchini schoof mee en samen met McKansy en Lucchini wist Van Glabeke een gat te trekken op de rest waarin Detavernier op een mooie vijfde plaats toefde.

Angélique Detavernier - Ferrari 488 GT3
Rond half koers wist de Curbstone-rijder zich los te rukken van de Lamborghini en reed solo naar de meet waar hij als eerste onder de geblokte vlag dook, gevolgd door McKansy en Lucchini. De Italiaan verhinderde hierdoor dat onze landgenoot diens vierde plaats nog zou afsnoepen in de eindstand van het kampioenschap. Ojjeh ging nog in het offensief, maar verdween in de zandbak. Detavernier zag door de opgelegde drive through een vierde plaats in rook opgaan. Ze werd uiteindelijk na een mooie inhaalrace nog 9de in een groepje dat streed om de zesde plaats. Louis-Philippe Soenen werd 11de algemeen en net als een dag eerder derde in de Iron Cup.

Louis-Philippe Soenen - Ferrari 488 GT3
“Eindelijk”, stamelde een overgelukkige Van Glabeke aan de voet van het podium. “Ik ben er reeds bij van de eerste race in dit kampioenschap en ik heb het echt niet gestolen afgelopen weekend. Ik ben het seizoen gestart om op regelmaat mee te dingen voor de titel, maar ondermeer Ojjeh en diens BMW M6 GT3 waren te snel voor ondermeer de Ferrari’s. Ik ben gegroeid tijdens het weekend en was vandaag iets sneller dan gisteren. Ik pakte een kopstart en heb getracht om foutloos de 40 minuten rond te krijgen. Het is me uiteindelijk gelukt. Ik ben reeds actief in de autosport van 2012 en ondanks andere zeges samen met andere piloten is dit de eerste hoofdrace dat ik solo win. Deze beker is dan ook voor mijn vrouw en mijn kinderen die me gedurende al die jaren vele dagen hebben moeten missen thuis”.

Angélique Detavernier
Voor Angélique Detavernier, die gisteren de kwalificatierace in zesde positie afsloot, was de drive through een zure appel om doorheen te bijten. De West-Vlaamse pakte in de start de maat van Earle en Haring en ging in de aanval bij kampioen Ojjeh. Een vierde plaats was in de maak, maar de drive through veranderde de zaak. Ze etaleerde niettemin haar snelheid en bewees dat ze haar plaats waard is binnen de GT Sports Club.

Foto's: RIP - Arne Simons

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Sports Club op zondag 30 september 2018.