van der Horst

Negende zege voor Jan Kopecky in Barum

Jan Kopecky - Skoda Fabia R5
Jan Kopecky - Skoda Fabia R5
Jan Kopecky heeft zijn negende lauwerkrans in de Barum Czech Rally behaald. Dat was de zesde manche van het Europese Rallykampioenschap. Filip Mares en Chris Ingram mochten mee het podium na een ontzettende fel onderling duel.
Jan Kopecky (Skoda Fabia R5) begon de laatste dag met een riante voorsprong op de concurrenten nadat Nikolay Gryazin (Skoda Fabia R5) en Alexey Lukyanuk (Citroën C3) steken lieten vallen. Nikolay Gryazin zorgde op zondag in zijn jacht naar een ereplaats voor één van de beelden van het jaar door hard op een brug te knallen. Meteen einde verhaal voor de wispelturige Rus. Ook Alexey Lukyanuk poogde nog punten te sprokkelen na zijn opgave gisteren. Een onmogelijke opdracht. De Rus maakte ook nog een foutje door een rempunt te missen en twaalf tellen te verliezen en op de slotproef reed hij nog eens lek, wat aangeeft dat je nooit klaar bent in de Barum Rally tot je aan de finish staat. Een opdracht die Kopecky al voor de negende keer met glans wist te vervullen.

Filip Mares - Skoda Fabia R5
Filip Mares - Skoda Fabia R5
Filip Mares en Chris Ingram, beide Skoda Fabia R5, vochten een strijd uit tot op de tiende van de seconde. Ingram ging voorbij de Tsjech in de voorlaatste proef maar de pupil van Skoda Tsjechië haalde Ingram nog terug en mag zich kampioen noemen in ERC1 Junior, met 0,3 seconden. Het duel speelde zich wel af op anderhalve minuut van de winnaar. Ingram wordt wel de nieuwe leider in het ERC voor Lukyanuk en Lukasz Habaj die ook geen punten sprokkelde nadat hij de start werd geweigerd vandaag. De rolkooi liep een breuk op na een crash gisteren.
Tomas Kostka en Marijan Griebel, ook al in Fabia’s, vervolledigen de top vijf, voor Simon Wagner, die nog op het podium staat van ERC1 Junior. De top negen waren trouwens allemaal Skoda’s.

Ook bij de Junioren ging het meer dan hard. Jean-Baptiste Franceschi (Ford Fiesta) bekroont zijn Tsjechisch debuut met winst. Hij had amper vier tellen voorsprong Efren LIarena (Peugeot R2) en tien op Erik Cais (Ford Fiesta). Door de winst van de Fransman is zijn teamgenoot Ken Torn wel kampioen. De Est had de titel kunnen verliezen mocht LIarena de winst pakken al had ploegenspel hem wel de titel nog kunnen bezorgen.

De volgende proef is die van Cyprus in september.
 
 
Foto: Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op zondag 18 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barum Czech Rally Zlín.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons