van der Horst

Bathurst 12H: Alles wat u moet weten over de editie 2023

Audi Sport Team Valvoline - Audi R8 LMS Evo II
Audi Sport Team Valvoline - Audi R8 LMS Evo II
Dit weekend staat met de iconische Bathurst 12 Hour de eerste manche van de Intercontinental GT Challenge 2023 op het programma. Na een jaar afwezigheid in 2021 en het opschuiven naar een latere datum in 2022, staat de race op Mount Panorama weer gepland op zijn vertrouwde datum in februari. De race verliest wel wat deelnemers tegenover de laatste race voor COVID de wereld in bedwang hield, maar kan wel rekenen op een top deelnemersveld. Een overzicht van wat u kan verwachten, inclusief het tijdschema van alle sessies.
SunEnergy 1 Triple Eight Race Engineering - Mercedes-AMG GT3 Evo
SunEnergy 1 Triple Eight Race Engineering - Mercedes-AMG GT3 Evo
26 bolides zullen de slingerende bochten op het befaamde Mount Panorama Circuit proberen te bedwingen. Acht daarvan komen uit in de Pro-klasse, verdeeld over vier merken. Mercedes is het best vertegenwoordigd met vier wagens. Eén daarvan is voor het SunEnergy1 AKKodis ASP Team, de uittredende winnaar. Hoewel dat team in 2022 de overwinning behaalde in Pro-Am, besloot Kenny Habul zijn titel te verdedigen bij de professionele piloten en rekent daarvoor op Jules Gounon en Luca Stolz om hem daarbij te helpen. En dan zwijgen we nog maar over Triple Eight Race Engineering, waar locals Broc Feeney en Shane van Gisbergen met Maximilian Götz een sterke derde rijder krijgen. Gezien de overmacht is Mercedes ook favoriet om hun titel te verlengen.

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
Daarachter komt BMW, dat twee wagens aan de start brengt met dank aan Team WRT. Het team uit Baudour houdt goede herinneringen aan de race over, gezien zij bij hun eerste deelname in 2018 met de winst ging lopen. Toen was dat nog wel met Audi en het is de vraag of ze dit kunstje kunnen overdoen met de M4 GT3. De eerste bemanning is wel direct stevig met Sheldon van der Linde, Dries Vanthoor en Charles Weerts, terwijl de andere vermoedelijk diegene zal zijn waar de meeste fans voor zullen aanschuiven, dit met dank natuurlijk aan Valentino Rossi, die geflankeerd wordt door Augusto Farfus en Maxime Martin.

Tot slot sturen Audi en Porsche maar één wagen het veld in, maar wel met degelijke bemanningen. Het merk uit Ingolstadt vaardigtt Mattia Drudi, Christopher Haase en Patric Niederhauser af naar Down Under, terwijl Matt Campbell, Mathieu Jaminet en Thomas Preining de kleuren van Porsche zullen verdedigen. Al gaat Audi ditmaal meer voor winst in de Pro-Am klasse, zo lijkt. Want met Frédéric Vervisch enerzijds bij Schumacher Motorsport en Ricardo Feller en Christopher Mies bij The Bend Motorsport Park, staan zij sterk in die klasse.

Als je zo het bekijkt, gaat Mercedes op basis van het aantal bolides de grootste kansen krijgen, maar wie al genoeg naar de Bathurst 12 Hour gekeken heeft, weet dat Mount Panorama uiteindelijk de winnaar kiest.

Onderstaand vindt u een overzicht van alle sessies die over de dagen wordt verreden, omgezet naar Belgische tijd. Overigens kan u ook zowel de kwalificaties, Top Ten Shootout als de race live volgen op het YouTube-kanaal van SRO.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1donderdag23:45 - 0:25
Vrije Trainingen 2vrijdag1:05 - 1:45
Vrije Trainingen 3vrijdag4:00 - 4:40
Vrije Trainingen 4vrijdag6:10 - 6:50
Vrije Trainingen 5vrijdag22:35 - 23:35
Vrije Trainingen 6zaterdag0:50 - 1:50
Kwalificaties Q1zaterdag2:45 - 3:10
Kwalificaties Q2zaterdag3:55 - 3:45
Top Ten Shootout P1zaterdag6:10 - 6:25
Top Ten Shootout P2zaterdag6:35 - 6:50
Bathurst 12 Hourzaterdag19:45 - 0:00
Bathurst 12 Hourzondag0:00 - 7:45

Foto's: Intercontinental GT Challenge - 24H Series powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Intercontinental GT Challenge op donderdag 2 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons