van der Horst

Bathurst 12H: Maranello Motorsport Ferrari wint na late crash Mercedes

Maranello Motorsport - Ferrari 488 GT3
Maranello Motorsport - Ferrari 488 GT3
De Maranello Motorsport Ferrari 488 GT3 heeft de Bathurst 12 Hour 2017 gewonnen, misschien wel de meest competitieve editie ooit van de race rond de klok op de Panoramaberg. De bolide van Vilander/Lowndes/Wincup had eerder deze week reeds de pole gepakt en kende uiteindelijk een relatief eenvoudige zege, nadat de andere pretendenten crashten. De HTP Motorsport Mercedes AMG GT3 van Mercedes-fabriekspiloot Maro Engel en Nieuw-Zeelanders Craig Baird en Shane van Gisbergen kende in de eindfase een knappe remonte, maar the Gis maakte te veel fouten en parkeerde de AMG GT3 uiteindelijk zelfs in de muur waardoor de regerend kampioen het zwart-wit geblokt niet zag.
Toni Vilander is zonder meer een van de grote namen van deze editie van de Bathurst 12 Hour, tevens de eerste manche van de Intercontinental GT Challenge 2017. Niet alleen bezorgde hij het Steigerende Paard de pole, ook reed hij een dijk van een race. Alles leek geklonken, tot de op dat ogenblik als tweede geklasseerde HTP Mercedes besloot om geen banden te wisselen tussen de finale stints. Die beslissing schonk de Duitse bolide het voordeel, maar de Ferrari #88 was zo veel sneller op nieuwe Pirelli's en passeerde de AMG GT3 met Van Gisbergen aan de knoppen opnieuw met nog drie kwartier op de klokken.

Van Gisbergen had het niet onder de markt en kwam in aanraking met een tragere Porsche. De safety car kwam de baan op waardoor het veld terug samenkwam, maar Van Gisbergen parkeerde zijn Mercedes oversturend in de muur en meteen waren de kansen op de zege, en tevens podium, weg - tot groot (duidelijk zichtbaar) ongenoegen van teamgenoot Maro Engel. Whincup moest de Ferrari #88 enkel maar naar de finishlijn loodsen om het team een tweede zege te bezorgen, na de eerste triomf in 2014 toen Lowndes/Edwards/Bowe samen met hun Finse teamgenoot Mika Salo het haalden van... HTP Motorsport.

De late crash van the Gis schonk de Break Competition Motorsport Porsche 911 GT3R van Marc Lieb, Patrick Long, Matt Campbell en David Calvert Jones een knap algemeen podium en de zege in Pro-Am. Bentley Team M-Sport pakte een tweede derde plaats op rij; de Bentley Contintal GT3 van Steven Kane, Guy Smith en Oliver Jarvis mocht mee op het podium. Voor de zusterwagen met onder meer onze landgenoot Maxime Soulet verliep het minder goed, na een lekke band en contact met de muur sloot de imposante GT3 als 12e af.

Ook de andere Belgen kenden geen geluk, zowel de bolide van Laurens Vanthoor als deze van Steve Vanbellingen zagen de finish niet. Porsche-nieuwkomer Vanthoor had de start genomen, maar toen Bamber het stuur overnam, kwam hij in aanraking met een tragere deelnemer waarbij de stuurinrichting beschadigd raakte en het meteen game over was, nog voor Kevin Estre ook maar één meter gereden had. Ook de Tekno McLaren (Alvaro Parente/Rob Bell/Côme Ledogar), vorig jaar nog zegevierend, kende een moeilijke race na vroege problemen; de wagen finishte uiteindelijk als vijfde, net na de Walkinshaw Racing Porsche 912 van Liam Talbot, John Martin en Duvashen Padayachee die de GT3 Am-klasse won. De race down under op het 6,2km lange circuit maakte zijn reputatie van car breaker overigens wederom helemaal waar, met 24 uitvallers op 52 deelnemers.

De zege in klasse B voor GT3 Cup-wagens ging naar de Steve Richards Motorsport Porsche met lokale mannen Dean Grant, Dylan Okeeffe en Xavier West. Klasse C (GT4) was een kolfje naar de hand van de PROsport Performance Porsche van onze Noorderbuur Max Braams en Andrew Pilgrim/ Jörg Viebahn/Nicolaij Moller-Madsen, nadat de #48 KTM van M-Motorsport lange tijd aan de leiding reed, maar door een hele resem problemen teruggeslagen werd. De MARC Focus V8 #91 (Kassulke/Brown/Salmon) won klasse I (wagens uitgenodigd door de organisatoren).

--- Uitslag Bathurst 12 Hour (pdf) ---

Highlights Bathurst 12 Hour 2017Foto: Bathurst 12 HourDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zondag 5 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons