van der Horst

Bathurst 12H: SunEnergy 1 Racing pakt winst - Mercedes 1-2-3

Podium 2022 IGTC Bathurst 12 Hour
Podium 2022 IGTC Bathurst 12 Hour
Na een jaar van afwezigheid was de Bathurst 12 Hour terug voor de Intercontinental GT Challenge en het is SunEnergy 1 Racing met Jules Gounon, Luca Stolz, Kenny Habul en Martin Konrad die met de overwinning gaat lopen. Het kwartet kon op drie uur van het einde richting de kop komen en hield stand tegenover merkgenoten Craft-Bamboo Racing en Triple Eight Race Engineering. Hiermee krijgen we voor het eerst een podium dat uit hetzelfde merk bestaat, en dat was niet het enige in deze speciale editie.
Team BRM - Audi R8 LMS Evo II
Team BRM - Audi R8 LMS Evo II
Al van bij de start kregen we uitzonderlijke weersomstandigheden op het Mount Panorama Circuit. De wagens moesten namelijk starten op een mistige baan, waar na de eerste stint nog over geklaagd werd door lokale helden David Reynolds en Chaz Mostert, maar ook Kelvin van der Linde. In het openingsgedeelte was het vooral Audi dat de forcing aanvoerde, totdat de regen roet in het eten gooide en het veld door elkaar schudde en we ineens Team BRM Audi vooraan kregen, al zou die wegvallen naarmate de race vorderde.

Craft-Bamboo Racing - Mercedes-AMG GT3
Craft-Bamboo Racing - Mercedes-AMG GT3
Halfweg kwam de Craft-Bamboo Racing Mercedes aan de leiding. Het team uit Hong Kong startte nochtans vanaf een negentiende plaats, maar kon door de chaos die de eerste zes uren te bieden had, zich een weg naar voren banen, ondanks dat de wagen sindsdien al veertien keer in de pits stond. Daarachter kwamen de SunEnergy 1 Racing Mercedes en Audi Sport Team Valvoline Audi naar plaatsen twee en drie. Ondertussen verloor het merk met de vier ringen wel een belangrijke wagen vooraan. De polesittende Coinspot Audi verloor de voeling met de kop nadat het te kampen kreeg met problemen aan de luchtcompressor en daardoor maar liefst 10 ronden verloor. Alle hoop werd daardoor gevestigd op beide Audi Sport Team Valvoline's.

Audi Sport Team Valvoline - Audi R8 LMS Evo II
Audi Sport Team Valvoline - Audi R8 LMS Evo II
Maar ook dat zou tegenslaan, want nadat teamgenoot Brad Schumacher een stint langer dan 80 minuten reed, kreeg de #74 Audi een stop en hold van maar liefst 2 minuten. Hiermee verloren zij een ronde op de drie Mercedessen, al bleef de Zuid-Afrikaan wel pushen tot het einde. Ook de #777 kon een kans op winst vergeten nadat deze een lekke band kreeg, waarbij stukken rond de ophanging vast kwamen te zitten en ze daardoor zeven minuten in de pits verloren. Vooraan werd het een duel tussen de drie prominente Mercedessen, waarbij Kevin Tse voor Craft-Bamboo een duel uitvocht met prins Jefri Ibrahim van Triple Eight Race Engineering, maar beide konden geen vuist maken tegen Stolz, die beide wagens voorbij ging.

SunEnergy1 Racing - Mercedes-Benz AMG GT3 Evo
SunEnergy1 Racing - Mercedes-Benz AMG GT3 Evo
Van daaruit gaf de Duitser het stuur over aan Gounon, die zonder problemen standhield en zo de allereerste algemene overwinning gaf aan Habul, nadat zij het podium nog haalde in 2018. Gounon daarentegen pakte zijn tweede overwinning op rij, nadat hij nog in 2020 de winst haalde met Bentley. Maro Engel, Tse en Daniel Juncadella kwamen nog voor Craft-Bamboo Racing tot op minder dan negen seconden, terwijl Ibrahim, Brock Feeney en Shane Van Gisbergen op het laagste podiumtrapje mochten plaatsnemen. Van der Linde, Nathanaël Berthon en Schumacher eindigden als vierde op een ronde van de top drie, terwijl de Wall Racing Lamborghini van Tony D'Alberto, David Wall, Adrian Deitz en Grant Denyer de top vijf vervolledigde.

Foto's: Mercedes-AMG Motorsport - Audi Sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Intercontinental GT Challenge op zondag 15 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Bathurst 12 Hour.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons