van der Horst

Bathurst: Winst voor Santiago Urrutia, Rob Huff nieuwe leider

Santiago Urrutia neemt het voortouw
Santiago Urrutia neemt het voortouw
Santiago Urrutia (Cyan Racing) kreeg na afloop van de eerste van drie races op Mount Panorama de grootste beker toegestopt. Een verdiende zege van de Uruguyaan die de snelle, door Wall Racing gerunde Honda Civics van Nestor Girolami en Tony D'Alberto - een safety car-interventie ten spijt - voor wist te blijven. Rob Huff (Comtoyou Racing) had aan een zesde stek genoeg om Norbert Michelisz de leiding in de puntenstand afhandig te maken. De Hongaar finishte als tiende, valt hierdoor zelfs achter Yann Ehrlacher naar plek drie terug maar start race 2 wel vanop de pole. Frédéric Vervisch ging als tiende van start, maakte enkele plaatsen goed en schoof in het zog van teamgenoot Huff door naar de zevende plaats. Mikel Azcona, slachtoffer van een lekke voorband, haalde finish niet.
Kwalificatie
Derde seizoenzege voor 'Santi' Urrutia
Derde seizoenzege voor 'Santi' Urrutia
Nadat Yann Ehrlacher Q1 had getopt voor maatje Santiago Urrutia, D'Alberto, Björk, Huff en Vervisch, nam D'Alberto in de tot tien rijders beperkte Q2-sessie de bovenhand. De TCR Australia-titelkandidaat lukte de snelste chrono en ging hierbij met voorsprong het Cyan Racing-trio Ehrlacher-Urrutia-Björk vooraf. Volgden Azcona, Girolami, Huff, Buchan, Soutar en Vervisch. Onze landgenoot kwam er niet toe een volledig rondje af te werken, zocht meteen de Comtoyou-box op en zou er door een probleem aan het linker voorwiel nooit meer weg geraken, met een tiende startplaats als gevolg. Van de World Tour-rijders grepen enkel Norbert Michelisz (P11) en Ma Qing Hua (P11) naast een ticket voor Q2.

Mount Panorama Motor Racing Circuit
Mount Panorama Motor Racing Circuit
Na verwerking van alle bestraffingen kreeg polesitter Tony D'Alberto finaal Santiago Urrutia naast zich op de eerste startrij. Ehrlacher werd immers wegens een motorwissel vijf plaatsen op de grid voor race 1 achteruit gezet en vertrok pas als zevende, net achter teamgenoot Björk die zelf in Sydney een gridstraf van drie plaatsen had meegekregen. Idem dito voor Huff, auteur van de  zevende chrono maar pas achtste op de grid. Van de titelkandidaten deed Azcona de beste zaak, de Spanjaard mocht spijts 40kg ballast aan boord als derde van start gaan.

Race 1
Start Race 1
Start Race 1
Urrutia legde de basis voor zijn overwinning bij de start waarin hij  polesitter D'Alberto te snel af was. De Australiër kreeg bovendien een licht tikje mee van Azcona na een dito contact met Girolami, de Argentijn stormde niettemin door naar de tweede plaats.

Urrutia wist al snel een voorsprong van twee seconden bij elkaar te sprokkelen op de beide, door Wall Racing gerunde Honda's van Girolami en Tony D'Alberto. Beide heren gaven elkaar geen duimbreed toe maar namen niettemin afstand van Mikel Azcona en Yann Ehrlacher die in de openingsronde aan teammaat Björk en Josh Buchan was voorbijgegaan.

Pech voor Hyundai-topper Mikel Azcona
Pech voor Hyundai-topper Mikel Azcona
Met Urrutia leider voor Girolami, D'Alberto, Azcona en Ehrlacher leek de top 5 vast te liggen tot de Spanjaard met een lekke band voorband in het klassement terugviel. De Hyundai-rijder sukkelde nog een eind verder maar kwam uiteindelijk op de baan tot stilstand waardoor de safety car het veld opnieuw bijeen bracht.

Wanneer die de baan vrij gaf bleven er nog amper twee rondjes te gaan. Urrutia anticipeerde prima, sloeg andermaal dadelijk een kloof en bleef zo buiten het bereik van het Honda-duo om verdiend te winnen.
Girolami die de hele race in sector 2 topsnelheid tekortschoot, hield vast aan zijn tweede stek, stalgenoot D'Alberto moest vrede nemen met plaats drie maar deed niettemin een prima zaak in de TCR Australia-titelstrijd.

Frédéric Vervisch in het spoor van Rob Huff
Frédéric Vervisch in het spoor van Rob Huff
Ehrlacher erfde P4 na het uitvallen van Azcona en ging Thed Björk en het duo Huff-Vervisch vooraf, beide Comtoyou-rijders lukte het in de slotronden nog aan Josh Buchan voorbij te gaan. Aaron Cameron en Norbert Michelisz vervolledigden de top 10. De Hongaar is weliswaar leider-af maar gaat in Race 2 vanop de pole van start, zodat nog lang niet is uitgemaakt wie als kampioenschapsleider richting Macau afreist.

Uitslag Qualifying (comb)
Grid Race 1
Uitslag Race 1
Kampioenschap


Foto's: TCR AustraliaDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR World Tour op zaterdag 11 november 2023.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons