van der Horst

25H VW Fun Cup: Nieuwssprokkels vanuit de paddock

JJ Motorsport - BMW E90 325i vs. Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup vs. VR Racing - Ford Marc Car 2
JJ Motorsport - BMW E90 325i vs. Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup vs. VR Racing - Ford Marc Car 2
Dit weekend werkt het Belcar Endurance Championship de derde afspraak van het seizoen af. Belcar is net zoals bij de seizoensopener in Zolder onderdeel van het nevenprogramma, waarbij de Hankook 25 Hours VW Fun Cup met veel aandacht gaat lopen. Autosport.be wandelde door de Belcar-paddock aan de achterzijde van de Busstop-chicane en noteerde in het notaboekje...
Belcar @ Spa-Francorchamps
Belcar @ Spa-Francorchamps
Voor heel wat teams vormt de race in Spa een speciale uitdaging. Het is voor het Belcar Endurance Championship niet alleen de enige afspraak met het F1 Grand Prix circuit in ons land, ook is het voor een flinke schare rijders al sinds de vorige Belcar-race - in september vorig jaar - geleden dat ze nog in actie kwamen op het Ardeense circuit. Even aanpassen dus, al hoorden we nergens echt grote problemen.

McDonald's Racing - Norma M20 FC
McDonald's Racing - Norma M20 FC
In Spa zien we het - tot dusver - kleinste startveld in het Belcar Endurance Championship dit seizoen. De aantrekkingskracht van de DTM-seizoensopener blijkt, zoals voorspeld, niet te onderschatten - ondanks dat de organisatie genoopt werd voor de eerste afspraak van het seizoen het endurance-format in te ruilen voor een sprintconcept. Opvallend daarbij is dat er tijdens 120 minuten racen evenveel punten te verdienen waren als bij de hoofdafspraak van het jaar: de aanstaande 24 Hours of Zolder.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Die 24 Hours of Zolder is traditioneel dé wedstrijd waar niet alleen heel veel teams en rijders naar uitkijken, maar wordt ook door de vele echte fans beschouwd als een hoogtepunt in de zomer. Met de 24 Uren van Le Mans en de Nürburgring in juni, de Total 24 Hours of Spa deze maand en de 24 Uren van Zolder en Barcelona in augustus hebben de liefhebbers van het betere endurance-werk echter voldoende materiaal om de zomer door te komen. Voor de Limburgse etmaalrace blijft het nog even stil qua nieuws, maar verscheidene teams & rijders meldden Autosport.be de komende dagen een en ander bekend te maken...

Hankook boog Spa-Francorchamps
Hankook boog Spa-Francorchamps
Maar alvorens we voor de derde keer dit seizoen naar Circuit Zolder trekken, staat er dus eerst nog een 180 minuten durende race in Spa op het menu. Voor aanvang van de race waren er bij enkele teams heel wat bezorgdheden omtrent het - voor het quasi volledige startveld verplichte - gebruik van het Hankook-rubber. Onder meer veel lekke banden bij een eerdere endurance-race op Spa dit jaar, waarbij eveneens het Koreaanse rubber verplicht was, leidden tot zorgen. Tot zover blijkt die angst echter ongegerond, want de lekke banden bleven op vrijdag uit. Naar verluidt hebben enkele teams ook duidelijk instructies gekregen van Hankook wat betreft set-up en gebruik van de banden.

De pitlane van Francorchamps
De pitlane van Francorchamps
Naast de banden kan ook het weer - hoe kan het ook anders - in Spa zijn zegje doen. Het blijft vooralsnog koffiedikkijken wat de weergoden in petto zullen hebben. Er wordt doorheen de dag regen voorspeld, maar het is blijkbaar lastig te voorspellen wanneer deze precies zal arriveren in de Luikse regio. Spa heeft echter een reputatie hoog te houden op weergebied... Op vrijdag vielen er tijdens de kwalificaties enkele druppels die weinig reden tot paniek vormden, maar later op de namiddag gingen de hemelsluizen plots open. Rond 20H, tijdens de kwalificaties voor de 25 Hours VW Fun Cup, gingen de hemelsluizen nogmaals open met als resultaat een ware zondvloed in de busstop-chicane, maar geen druppel regen aan... start finish!

Tom Boonen
Tom Boonen
Bij die VW Fun Cup wedstrijd zien we overigens ook heel wat bekende Belcar-gezichten optreden. Namen als Steve Vanbellingen en Ron Saenen (beide dit weekend niet actief), maar ook rijders die de Belcar-race combineren met de langste race op Spa. We onderscheiden onder andere: Kata Bozo, Davy Suffeleers, Nick Geelen, Tom Boonen, Sam Dejonghe, Raf Van Belle (ingeschreven op 2 verschillende Fun Cup's nota bene), Jimmy & Johnny De Breucker, Koen De Wit, François Bouillon en Kris Cools. Vermelden we tot slot nog dat Kevin Caprasse op vrijdagavond het ronderecord met een volle seconde scherper stelde... en daarbij meteen ook de concurrentie op bijna twee seconden reed!

Iemand die ook in actie komt in de VW Fun Cup en het Belcar Endurance Championship... is puntenleider Jeffrey Van Hooydonk. Hij werd last minute ingeroepen om niemand minder dan Jean-Karl Vernay te vervangen. De Franse WTCR-ster werd op zijn beurt richting Zandvoort gestuurd door broodheer Audi om aan de Nederlandse kust het merk met de vier ringen te vertegenwoordigen in de Blancpain GT World Challenge Europe.

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Vernay is niet de enige die de trip van België richting Nederland maakt... Naast SRO's sprintkampioenschap, is er namelijk een manche van de NASCAR Whelen Euro Series in het Zuid-Nederlandse Venray én een afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup Belgium in het Noord-Nederlandse Zandvoort. Voor zover bekend maakt geen enkele Belcar-rijder de combinatie Spa-Venray, maar zijn er wel minstens twee rijders die Spa combineren met Zandvoort... Dylan Derdaele en Bert Longin werken de Belcar-race af in Spa op zaterdag om vervolgens door te reizen naar Zandvoort!

Oracle Cars - Radical RS5
Oracle Cars - Radical RS5
Terug naar ons land en meer bepaald het Ardeense circuit. Op vrijdag vielen er helaas ook enkele problemen te noteren die gevolgen hadden voor de kwalificaties. Zo kregen zowel de Oracle Cars Radical RS5 en de AR Performance WTCC-BMW de pechduivel op bezoek. Op de oranje Radical ging een buis van de turbo stuk, terwijl de problemen bij de troepen van Arne Reynders iets ingrijpender waren. Na de kapotte motor die de wagen in Zolder reeds in de box hield, knalde de krachtbron in Spa uit elkaar. Een gat in het motorblok was de spijtige vaststelling en het is nog maar de vraag of we de knappe BMW dit weekend nog in actie zien. Het zit de troepen van AR Performance niet echt mee dit seizoen, maar opgeven lijkt vooralsnog niet aan de orde.

Bij Domec Racing was het ook een vrijdag in mineur. Dit weekend geen Patrick Engelen of Steve Vanbellingen op het appel. Wel een trio Fransmannen: Philippe Bourgois, Philippe Haesebrouck en Jean-Pierre Chardon. Helaas ging het vanochtend tijdens de training al meteen goed fout. De bolide crashte, raakte beschadigd en de troepen van Luc Dodion besloten de bolide terug te brengen naar het atelier voor herstellingen. Als alles goed is, neemt de bolide morgen evenwel deel aan de race.

Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Waar alles wel naar wens verliep, was bij Thems Racing by EMG Motorsport. De wagen staat dit weekend in een nieuw kleedje en pakte prompt de pole in de Belcar 2-klasse. EMG Motorsport liet de Lamborghini Huracan voor dit weekend overigens op stal en concentreert zich uitsluitend op de Porsche van Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens die in Spa de steun krijgen van Bas Schouten. Van de Lamborghini is dus geen spoor en het is zeer de vraag of we de Italiaanse Stier dit jaar nog terug zien, de wagen staat immers te koop en Ward Sluys bevestigde eerder al aan onze redactie niet te zullen deelnemen aan de 24 Hours of Zolder.

Belgium Racing - Lamborghini Huracan Super Trofeo Evo
Belgium Racing - Lamborghini Huracan Super Trofeo Evo
Na afloop van de kwalificaties speelde er zich een vreemde beslissing af bij de wedstrijdleiding. In eerste instantie werden er enkele chrono's afgenomen van de Belgium Racing Lamborghini Huracan van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens. Nadien werden die tijden echter teruggegeven. De wagen werd in eerste instantie bestraft voor te snel rijden in de pitlane, maar zowel op de videobeelden als op de datalogging was geen overtreding te zien. Daarop werd besloten de straf terug te draaien. Hoe het komt dat de Belgium Racing Lambo #99 dan in eerste instantie gesanctioneerd werd, is onduidelijk. Heeft iemand zich vergist tussen beide grijs-oranje gekleurde Lamborghini's...?

Baelus Motorsport - BMW M235i
Baelus Motorsport - BMW M235i
Baelus Motorsport is met de BMW M235i ondertussen een vertrouwd gezicht in de Belcar-paddock. Het team slaat de handen in elkaar met de BMW-garage Lievens uit het Kempense Balen en het is ditmaal zoon Bart die present tekent. Naast teameigenaar Filip Baelus krijgt Bart, in afwezigheid van vader Paul, Patrick Michiels in het kuipje. De familie Lievens lijkt de vakanties goed (of net niet?) gepland te hebben, want bij de vorige wedstrijd was de situatie net omgekeerd en nam Paul plaats in de bimmer.

Veidec Silver Eagle Racing by Getspeed - Mercedes AMG GT4
Veidec Silver Eagle Racing by Getspeed - Mercedes AMG GT4
Bij Getspeed krijgt Bart Van Samang een nieuwe kans op de Mercedes-AMG GT4. De Limburger ruilde in Zolder nog zijn vertrouwde merk (BMW) voor materiaal van het merk met de ster en zijn resultaten vielen klaarblijkelijk in de smaak bij het team. Het zal vooral de opdracht zijn uit de problemen te blijven en uit te rijden, gezien er van hevige strijd in de onderbezette GT4-klasse geen sprake is. Belcar 4 is de factor een "inter-team battle" geworden tussen de "groen en de rode" Getspeed-Merc. Voorlopig winnen Wim Spinoy en Kenneth Heyer het pleit; zij stuurden het team naar de pole.

VDW Motorsport - BMW E30
VDW Motorsport - BMW E30
Bij VDW Motorsport zien we in Spa opnieuw de "oude vertrouwde" BMW E30 in de box. Ron Van De Water werkt echter al geruime tijd aan een vervanger voor de ondertussen bejaarde maar oerdegelijke bolide en het plan was om bij de race in Spa de wagen haar vuurdoop te laten beleven. De E46 was echter niet op tijd klaar waardoor we bij de 24 Hours of Zolder VDW Motorsport meteen met een primeur zullen zien uitpakken! We hopen dat Ron Van De Water en Pascal Deckers de BMW E30 een gepast afscheid geven op het mooiste circuit ter wereld...

Foto's: Racingpixels, Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op vrijdag 12 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 25H VW Fun Cup.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons