van der Horst

American Festival: Een blik op het kampioenschap!

Start 2018 Eleven Sports 24 Hours of Zolder
Start 2018 Eleven Sports 24 Hours of Zolder
Met het American Festival NASCAR Finals voor de deur, naderen we de ontknoping van het Belcar Endurance Championship 2018. Vijf wedstrijden werden er tot dusver verreden, waarbij er tijdens de 24 Hours of Zolder, zoals de traditie het betaamt, dubbele punten verdiend konden worden. Zoals we na afloop van de vorige wedstrijd in Spa berichtten, is zowel in de algemene puntentelling als in de meeste nevenklassementen de titelstrijd nog niet beslist. In de Belcar 4 en de Belcar 5 klasse kennen we de kampioenen dan weer wel, met respectievelijk de VDW Motorsport BMW Z4 en de AR Performance BMW 3, terwijl Gilles Magnus zich op een race van het seizoenseinde weinig verrassend al verzekerde van de Junior-kroon.
  • Prospeed Competition
Russel Racing - Norma M20 FC
Russel Racing - Norma M20 FC
De algemene Belcar-titel lijkt dit jaar naar Hans Thiers, Frank Thiers, Jeffrey Van Hooydonck en Gilles Magnus te gaan. De Norma-rijders pasten dit seizoen het reglement reeds een aantal keer op slimme wijze toe en kunnen bogen op een voorsprong van 13,5 punten op Dylan Derdaele en Nicolas Saelens in de Belgium Racing Porsche 911 en 17,5 punten op de Aqua Protect Racing-merkgenoten François Bouillon, Marc Goossens, David Houthoofd, Kris Cools en Frederick Vervisch. Russel Racing moest vorige race echter teruggrijpen naar een geleend chassis, na problemen met de nieuwe turbo-Norma M20 FC, dus de strijd is geenszins gestreden. Op P4 en P5 prijken respectievelijk VDW Motorsport en AR Performance, maar met de droge weersomstandigheden die worden voorspeld is het vrijwel uitgesloten dat de "kleine BMW's" zich zullen mengen in de titelstrijd.

Nicolas Saelens
Nicolas Saelens
In Belcar 1, ofwel de dikke GT's, moet er al een ramp gebeuren opdat Dylan Derdaele en Nicolas Saelens de titel niet naar het Belgium Racing-kamp trekken. De Porsche is een toonbeeld van betrouwbaarheid, maar moest het ergens toch foutlopen, dan heeft ook Independent Motorsports nog een kans op de titel. PK Carsport volgt op P3, maar is mathematisch uitgeteld voor de titel, na onder meer de ontnuchterende opgave tijdens de openingsrace en de mindere 24 Hours of Zolder. De derde plaats in de tussenstand lijkt echter veilig, aangezien No Speed Limit volgt op 21,5 punten op P4. Belgium Racing domineerde tot dusver het seizoen, waarbij enkel pech (Spa en 24H Zolder) hen van het podium hield.

SRT - Mercedes AMG GT4
SRT - Mercedes AMG GT4
Belcar 3, ofwel GT4 versus hoofdzakelijk de Saker RapX. SRT won de 24 Hours of Zolder op een diefje, waardoor Nicolas Vandierendonck, Filip Teunkens en Johan Vannerum naar de leiding schoten in de klasse. Een sterke race in Spa deed het trio hun voorsprong nog verder uitdiepen waardoor ze met 9,5 tellen voorsprong aan de 125 minuten finalerace beginnen. Blijft de Mercedes gespaard van averij, dan moet Koen De Wit realistisch gezien winnen en hopen dat zijn directe concurrenten niet op P2 finishen. Ook de zusterwagen van Kenneth Heyer, Wim Spinoy en Ward Sluys blijft op vinkenslag (12,5 punten) terwijl ook de PG Motorsport Porsche Cayman van Marnik Batttryn, Stienes Longin en Johan Huygens (15 punten) niet uitgeteld is voor de titel.

VDW Motorsport - BMW Z3 M
VDW Motorsport - BMW Z3 M
Spanning is er zoals gemeld niet meer voor de titels in de door BMW gestoffeerde Belcar 4 en Belcar 5. VDW Motorsport-rijders Ron Van de Water, Nico Vangeel, Pascal Deckers en Edwin Beyers hebben in die eerstgenoemde klasse een ruime bonus op de G&R Motorsport-dorpsgenoten. Danny Van Dosselaer, Karlo Van Dosselaer en Geert Houthoofdt zijn van hun kant ook quasi rekenkundig zeker van plaats 2 met een voorsprong van 14 tellen op R&J Racing (Johan De Kerpel, Roland Van Asch en Wim Verwimp). In Belcar 5 is AR Performance niet alleen zeker van de titel, maar zelfs van de dubbel. Nicolas Hermans, Cédric Baeten en Olivier Hertsens winnen voor Ines Lammens, Jo Lammens, Davy Suffeleers, Kurt Heirman en Dirk Martens. QSR Racing School-rijders Joël Uylenbroeck, Luc Janssens en Johnny De Breucker zijn momenteel in het voordeel voor de laatste ereplaats, al zijn Niels De Kerpel, Jeromy Hessels en Alex Cascatau in hun BMW Team Van Der Horst BMW met 9 punten achterstand niet uitgeteld.

Belgium Racing - Porsche 911
Belgium Racing - Porsche 911
Er zijn ook nog andere nevenklassementen in Belcar waarbij niet de wagen, maar de rijders punten pakken, te beginnen met de Porsche Endurance Trophy Benelux. Weinig verrassend is het Dylan Derdaele die hier de tussenstand aanvoert, na enkele poles, quasi alle snelste ronden en enkele zeges. De Limburgse veelwinnaar is quasi titelzeker en heeft slechts enkele punten nodig om Xavier Stevens mathematisch uit te tellen voor de eerste jaargang van deze trophy. Marnik Battryn volgt in de intrinsiek tragere PG Motorsport Porsche Cayman op P3, al heeft hij slechts 2 streepjes bonus op Nicolas Saelens.

Koen de Wit - BMW M4 GT4
Koen de Wit - BMW M4 GT4
Wat de Porsche Endurance Trophy is voor de Porsches, is de Belgian GT4 Endurance Trophy voor de GT4-machinerie. In dit klassement delen Nicolas Vandierendonck, Johan Vannerum en Filip Teunkens de leiding, al heeft het trio slechts vijf punten bonus op Koen De Wit en 9 tellen op Wim Spinoy. Ook Marnik Battryn kan vanaf P5 nog een zegje doen in het kampioenschap, weliswaar op 16 punten achterstand. Voor QSR Racing School-rijders Jimmy De Breucker en Yannick Hoogaars lijkt de achterstand van 23 punten onoverbrugbaar en datzelfde kan gezegd worden voor Stienes Longin (24 punten) na een 1 op 50 bij de eerste twee races in Zolder.

Gilles Magnus
Gilles Magnus
Gilles Magnus verzekerde zich na twee zeges en drie tweede plaatsen met recht en reden van de Junior-titel. Marnik Battryn, die vanzelfsprekend algemeen telkens minder scoorde, volgt op bijna de helft van de score van de Antwerpenaar, terwijl Willem Meijer net Yannick Hoogaars afhoudt voor P3. Ines Lammens lijkt na de vicetitel in Belcar 5 ook op weg naar de tiara in de Ladies Trophy, de dochter van Jo Lammens telt 6 punten bonus op Kata Bozó die tot dusver in drie van de vijf races niet aan de start kwam. Chantal Prinz en ex-Racing Star Eveline Maes volgen op P3 en P4.

--- Tussenstand Belcar Endurance Championship 2018 na Racing Festival Spa (pdf) ---
--- Tussenstand Porsche Endurance Trophy Benelux 2018 na Racing Festival Spa (pdf) ---

Lees ook: De Belcar-puntenstand na het Racing Festival (+ PDF)

Foto's: Marnik Mouchaers, Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op donderdag 18 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons