van der Horst

American Festival: McDonald's Racing beklinkt titel met zege

MC Donlads racing - Norma M20 FC
MC Donlads racing - Norma M20 FC
McDonald's Racing heeft zijn succesjaar afgesloten met een nieuwe overwinning en dus logischerwijze ook de titel in het Belcar Endurance Championship 2017. David Houthoofd en Fred Vervisch, dit weekend zonder François Bouillon, bleven grotendeels foutloos en versloegen de concurrentie na goed drie uren racen. Even was er een heikel momentje toen de Norma M20 FC in brand vloog tijdens een pitstop, maar de wagen kon zijn weg verderzetten richting zege en titel. Het werd overigens een triomf voor Norma, want net als in de 24 Hours of Zolder legden de Franse bolides beslag op elke trede van het algemene podium.
PK Carsport - Wolf GB08 Tornado
PK Carsport - Wolf GB08 Tornado
Ivan Bellarosa verzilverde in de mooie en nagelnieuwe Wolf GB08 Tornado zijn polepositie. De Italiaan pakte autoritair de kop in de race, terwijl Fred Vervisch de McDonald's Racing Norma al in de openingsfase onder de normtijd stuurde en daarmee een drive-through opliep. Ook onder meer de Scuderia Monza Norma beging tot tweemaal toe een gelijkaardige overtreding en zag daarmee alle titeldromen in rook opgaan. De wedstrijd verliep verder zonder veel noemenswaardige incidenten en uiteindelijk won dus de McDonald's Racing Norma, evenwel zonder François Bouillon die door zakelijke verplichtingen verstek moest geven. Hij had evenwel een even groot aandeel in de titel als teamgenoten Vervisch/Houthoofd en vanwege het sportieve reglement (min. deelnemen aan 4 races) is ook hij mede-kampioen.

MExT Racing - Porsche 991
MExT Racing - Porsche 991
In Belcar 1 won de MExT Racing Porsche, maar dit was helaas niet voldoende voor de titel. Xavier Stevens, Kris Wauters en Koen Wauters winnen wel de kroon in de klasse. Het trio reed, na de crash tijdens de kwalificaties een dijk van een race en de Porsche 991 om uiteindelijk als vijfde te finishen. Saillant detail: na de uitstap tegen de bandenstapel en de daaropvolgende crash met de BMW van Comparex Racing diende MExT Racing de Porsche te gevoelig te herstellen. Het team had geen tijd om te testen, maar de wagen gaf geen krimp. Datzelfde geldt overigens ook voor de Comparex Racing BMW van Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes, zij zijn kampioen in Belcar 4.

PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
De PG Motorsport Porsche Cayman GT4 komt reeds het ganse seizoen sterk voor de dag en moest vandaag eigenlijk enkel de lijn van het seizoensbegin doortrekken. Voor aanvang van de race beschikte het Nederlandse team over bijzonder goede papieren; het stond niet alleen op kop in de klasse, maar ook op P4 algemeen. Helaas spinde de bolide in de openingsfase van de race, waarna enkele ronden verloren gingen. Uiteindelijk finishten Tjarco Jilesen, Tijn Jilesen en Paul Geeris als vijfde in de klasse; nipt voldoende voor de titel in Belcar 3; het team houdt 1,5 punt bonus op de Carrosserie Vannerum BMW die een bijzonder constant seizoen achter de rug heeft.

QSR Racing - BMW 325i
QSR Racing - BMW 325i
De titel in de Belcar 5-klasse tenslotte gaat naar QSR Racing. De BMW #57 van Joël Uylenbroeck, Emelie Liljeström en Luc Janssens pakte een podium, na de zegevierende Convents Racing BMW en het Skylimit-exemplaar van Jo en Ines Lammens en Kata Bozo en had daarmee voldoende voor de titel. De twee laatstgenoemde damens gaan op hun beurt aan de haal met de kroon in de Ladie Trophy. Maxim Pampel is beste Junior, terwijl de titel van vicekampioen opvallend naar MExT Racing gaat. De dubbele bestraffing voor de Scuderia Monza-Norma deed de bolide op de laatste podiumtrede eindigen en ook in de algemene eindklassering bekleedt het team de derde plaats

--- Uitslag Belcar Endurance American Festival 2017 (pdf) ---

Foto's: Marnik Mouchaers



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons