van der Horst

American Festival: Nieuwssprokkels in de aanloop naar de seizoensfinale

Hamofa Motorsport - BMW M3 GTR
Hamofa Motorsport - BMW M3 GTR
Met een wedstrijd over 125 minuten in het kader van het American Festival is het Belcar Endurance Championship 2016 aangekomen bij zijn seizoensafsluiter. In een weekend waarbij de Belcar-karavaan de piste deelt met onder meer de NASCAR Whelen Euro Series, zijn er nog heel wat punten te verdelen waarbij er hard gestreden zal worden voor de titels in de verschillende klassen en de kroon van kampioen van België. Autosport.be sprokkelde traditiegetrouw de laatste nieuwtjes in de paddock en maakte een overzicht.
Carrosserie Vannerum - BMW M235i Racing Cup
Carrosserie Vannerum - BMW M235i Racing Cup
De BMW M235i Racing Cup van Carrosserie Vannerum staat bij de seizoensfinale van het Belcar Endurance Championship 2016 in een nieuw kleedje. Om de rode neuzen actie van onder meer VTM, Q MUSIC en Belfius te ondersteunen hebben zij hun vertrouwde bimmer voorzien van een aangepaste kleurenstelling. Zoals steeds nemen zij in Belcar 3 de handschoen op tegen een tiental concurrenten.

MSE - BMW M235i Cup
MSE - BMW M235i Cup
Nog in Belcar 3 en de BMW M235i Racing Cup Belgium zien we de terugkeer van Peter Van Delm. Van Delm zal de wedstrijd over 125 minuten betwisten aan de zijde van Jef Van Samang bij het Genkse Motorsport, Services en Engineering oftewel MSE. Eerder dit jaar vervoegde Van Delm het team reeds bij de 24 Hours of Zolder en ook bij de wedstrijd in Zandvoort stond hij aan de start met Peter Beckers.

Christoff Corten - PK Carsport - Wolf GB08
Christoff Corten - PK Carsport - Wolf GB08
Anthony Kumpen en Frank Beliën geven beide verstek dit weekend. Anthony Kumpen wil zich volledig toeleggen op de titelstrijd in de NASCAR Whelen Euro Series, terwijl Frank Beliën zakelijke verplichtingen heeft op zaterdag, waardoor hij zich niet kan kwalificeren en de bolide de wedstrijd vanop de allerlaatste plaats zou moeten aanvatten. PK Carsport kwam donderdag tot een akkoord met Christoff Corten om Bert Longin aan te vullen op de intrinsiek snelle Wolf GB08. De bolide kon dit seizoen de verwachtingen nog niet inlossen en had in elke manche waar deze aan de start stond te kampen met technische problemen. Voor aanvang van de 24 Hours of Zolder werd de proto naar Italië gestuurd om constructeur Wolf toe te laten de problemen aan te pakken, maar na een sterke vertoning in het eerste wedstrijdkwart van de etmaalrace, staken opnieuw technische kwelduivels de kop op.

Tom Van Rompuy/Eric Qvick - Mazda V8
Tom Van Rompuy/Eric Qvick - Mazda V8
Reeds tijdens de 24 Hours of Zolder koesterde Erik Qvick plannen om aan de slag te gaan met de imposante V8 Silhouette en in de periode na de etmaalrace besloot de ervaren West-Vlaming een exemplaar aan te schaffen. Hoewel de bolide in de Belcar-paddock aanwezig is, zal hij niet deelnemen aan de seizoensafsluiter. Wat de plannen voor volgend jaar wel zijn, is nog koffiedikkijken; Qvick heeft naar eigen zeggen meerdere mogelijke pistes in gedachten.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
De Deldiche Racing Norma M20 FC is na de crash tijdens de 24 Hours of Zolder volledig opnieuw opgebouwd. "We hebben wel wat werk gehad", lachte teamchef Jim De Cock. "Zo'n etmaalrace vraagt veel van zowel mens als machine, ongeacht de crash die we meemaakten. Triple One bouwde de wagen echter volledig opnieuw op, dus we staan hier zeer fris aan de start." De wagen ging vanochtend tijdens de Free Testing-sessie meteen door op zijn elan van eerder dit seizoen door de snelste tijd te laten optekenen.

Ook de zusterbolide van McDonald's Racing is wederom present, nadat de proto hevig brandde hevig tijdens de openingsfase van de 24 Hours of Zolder. De oorzaak van de brand was een elektrisch defect, welke een vonk veroorzaakte en daarmee een brand startte. Van die brand is evenwel nog maar weinig te zien; de wagen blinkt weer.

VR / Qvick Racing - BMW M235i Racing Cup
VR / Qvick Racing - BMW M235i Racing Cup
Datzelfde kan niet gezegd worden van de BMW M235i Racing Cup van Niels Lagrange en John Rasse. De BMW crashte zwaar tijdens een regenbui in de avond bij de 24 Hours of Zolder en bleek total loss. Er werd echter een vervangende wagen gezocht en gevonden en beide heren toonden zich na afloop van de Free Testing deze ochtend uitermate tevreden over het weggedrag van de bolide.

De knappe Ford Mustang moeten we bij deze laatste Belcar-race wel missen. De bolide die normaal de sporen krijgt door Davy Suffeleers en Menno Kuus ontbreekt op het appel nadat deze in extremis niet klaar geraakte voor de wedstrijd over 125 minuten. Ook van de zusterwagen is geen spoor te bekennen in de Zolderse paddock.

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers & Ronald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op vrijdag 7 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons