van der Horst

American Festival: Nieuwssprokkels op zaterdag

Getspeed - Mercedes-AMG GT4
Getspeed - Mercedes-AMG GT4
Met een race over 125 minuten in het nevenprogramma van de NASCAR Whelen Euro Series is het Belcar Endurance Championship 2019 aanbeland bij de laatste manche van het seizoen binnen de Belgische landsgrenzen. Traditiegetrouw was Autosport.be op post in de paddock om enkele nieuwtjes te sprokkelen.
No Speed Limit - Norma M20 FC
No Speed Limit - Norma M20 FC
Zoals eerder gemeld, tekenen Fred Bouvy en Damien Coens eindelijk present met hun Norma. "Het betreft een nagelnieuw atmosferisch exemplaar, echt fantastisch om mee te rijden", vertelt Fred Bouvy aan Autosport.be. "De wagen oogt wederom bijzonder mooi, al zeg ik het zelf. We hechten daar altijd veel aandacht aan. We hebben nog maar één donderdag kunnen testen en beschikken ook niet over een versnellingsbak met korte verhoudingen. We beschouwen dit weekend dus eerder als een mogelijkheid om de bolide beter te leren kennen. Tot nu toe hadden we enkele kleine probleempjes, maar niets belangrijk. De wagen is echt leuk om mee te rijden, maar het is op fysiek vlak wel wat wennen."

SA Cars Tuning Lease - Porsche 911
SA Cars Tuning Lease - Porsche 911
Op de deelnemerslijst prijkt er naast de drie Speedlover-Porsches en het exemplaar van Thems Racing by EMG Motorsport nog een extra 911. Yves Noël en Xavier Maassen staan namelijk ook aan de start van de manche in Zolder in een Porsche 911 ingezet onder de vlag van SA Cars Tuning Lease met startnummer 16.


Simtag Racing - BMW M235i Racing
Simtag Racing - BMW M235i Racing
Ook QSR Racing zette een extra BMW M235i Racing Cup in, het #12 voor Kata Bozo (en volgens de deelnemerslijst ook Olivier Bertels), naast de BMW M240i van Belcar 5 puntenleiders Luc Janssens, Peter Van Delm, Johnny De Breucker, John Mauro en Rodrigue Gillion - waarvan dit weekend enkel de twee eerstgenoemde rijders present tekenen. De BMW M235i crashte vanmorgen echter bij de vrije trainigen en Bozo/Bertels mochten meteen een kruis maken over de rest van het weekend. Het wordt overigens een druk weekend voor de troepen van Stefaan Schoonjans, want QSR Racing tekent ook present in Spa-Francorchamps in de endurancewedstrijd voor TCR-bolides met een Audi RS3 LMS.

Sven Van Laere en Marc Goossens
Sven Van Laere en Marc Goossens
Belcar-gezicht Sven Van Laere nam deze week voor het eerst plaats in een NASCAR Whelen Euro Series-bolide. Hoewel onze landgenoot tot dusver niet de meest eenvoudige omstandigheden kreeg voorgeschoteld, leerde hij naar eigen zeggen wel bij aan het stuur van de Braxx Racing-bolide. "Ik heb nog niet veel kunnen testen", vertelde Sven Van Laere net na de kwalificatie. "Tijdens de test eerder deze week lag de piste nat en zonet bij de kwalificaties was het op een opdrogende baan wat zoeken naar grip. Je wil ook niet in de weg rijden van de snellere jongens, maar als je van de ideale lijn gaat, pik je natuurlijk vuil op. Ik ben hier echter dit weekend vooral om de NASCAR-wagen te ontdekken, het voordeel is dat ik het circuit natuurlijk al wel ken. Dat is ook de reden dat we voor dit debuut de slotmanche van het seizoen gekozen hebben, zodat ik geen tijd verlies met de piste te leren kennen. Opvallend is wel dat, toen ik na de NASCAR-test opnieuw in de Belcar-Porsche Cayman stapte, ik prompt mijn snelste ronde ooit afwerkte met die wagen. Bizar, want de wagens zijn totaal verschillend. Of NASCAR iets voor mij is, kan ik nog niet zeggen. "

Simtag Racing - BMW M235i Racing
Simtag Racing - BMW M235i Racing
Bij Simtag Racing zien we dit weekend een nieuw gezicht. Michiel Haverans stapt namelijk in op de BMW 3 die wordt ingezet door Convents Racing en betwist dit weekend zijn allereerste race op circuit. "Ik heb tot nu toe vooral trackdays gereden, maar morgen wordt het mijn grote vuurdoop. Ik ben blij dat ik tot nu uit de problemen ben gebleven, maar mijn chrono kon wel beter. Ik ben nog wat te terughoudend bij het laten passeren van snellere wagens, waardoor mijn banden niet altijd in optimale conditie zijn."

TrackTime - Porsche Cayman
TrackTime - Porsche Cayman
Normaliter zou er dit weekend een BMW onder Tracktime-vlag ingezet worden voor Jan Ooms, Karl Chandeck en Glenn Paene, maar de bolide raakte eerder deze week beschadigd bij een test. PG Motorsport staat dit weekend niet aan de start, maar de Porsche Cayman die Niels Nipperus eerder dit jaar deelde met Lars Poell is wel present gezien Ooms/Chandeck/Paene besloten hebben op die bolide het American Festival af te werken. De wagen crashte tijdens de kwalificaties echter en raakte daarbij aan de voorkant zwaar beschadigd.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing zet reeds het ganse seizoen twee Norma M20 FC in, waarbij beide bolides werden aangedreven door een Peugeot-turbomotor. Voor de laatste twee races van het seizoen, ruilt het team echter één van de twee wagens in voor een atmosferisch exemplaar, met name de #110 die tijdens de 24 Hours of Zolder verwoest werd door een brand. De bolide van Tom Boonen, Thomas Piessens en Sam Dejonghe zal dus intrinsiek iets minder snel zijn tijdens het tweekoppig sluitstuk van de Belcar 2019, al kan de atmosferische krachtbron wel eens een voordeel blijken in de regenachtige omstandigheden die morgen worden voorspeld...

Independent Motorsports - Porsche 911 GT3 Cup
Independent Motorsports - Porsche 911 GT3 Cup
Independent Motorsports treedt deze race terug aan met de Lamborghini Huracan, nadat het team - net als Belgium Racing - bij de 24 Hours of Zolder op Porsche vertrouwde, vanwege het lagere verbruik van de 911 én de toelating om op Michelin-rubber te rijden. Het West-Vlaamse teams heeft echter een verrassing achter de hand voor de fans, want in de tent in paddock zone 1 staat naast de Lamborghini ook de Porsche 911 GT3 Cup waarmee de troepen van Lieven Goegebuer vorig jaar de 24 Hours of Zolder wonnen!

Foto's: Geert Franquet, Niels Vaeck & Racingpixels  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons