van der Horst

American Festival: Reacties genoteerd na afloop van de seizoensfinale

Podium Belcar American Festival 2018
Podium Belcar American Festival 2018
Het Belcar Endurance Championship 2018 zit erop. Hoewel voor aanvang van het seizoen velen de Norma's een favorietenrol toedichtten, hadden de Franse prototypes het niet onder de markt dit seizoen. Net zoals vorig seizoen, ging de algemene Belcar-titel ei zo na naar een Porsche, maar pech bij zowel de Spa Euro Race als de 24 Hours of Zolder deed Belgium Racing finaal naast de grootste beker grijpen. De kroon was er voor het Limburgse team wel in de Belcar 1, klasse, terwijl Russel Racing de overstap van GT naar proto eindelijk bekroond zag met naast een titel in de klasse ook de algemene Belcar-titel. SRT pakte de dubbel in Belcar 3, terwijl de kampioenen in Belcar 4 en 5 reeds gekend waren voor aanvang van de 125 minuten durende slotrace.
BMW Team Van der Horst - BMW 235i
BMW Team Van der Horst - BMW 235i
Robert De Hoen (Team manager, 27ste algemeen, 3de Belcar 5): "Ik denk dat we deze wedstrijd het maximale eruit hebben gehaald. De derde plaats in het eindklassement van het kampioenschap binnen de klasse was nog mogelijk voor Jeromy Hessels en Alex Cascatau en dat hebben we bereikt. Dat werd echter mede mogelijk gemaakt doordat QSR Racing uitviel en vanzelfsprekend wil je dat niet. Dat is echter ook racen, hoe cliché dat dat ook mag klinken. We hebben gestreden tot het einde en ik ben dan ook een tevreden man. Mijn oprechte felicitaties aan AR Performance met de dubbel."

Russel Racing - Norma M20 FC
Russel Racing - Norma M20 FC
Hans Thiers (3de algemeen, 3de Belcar 2): "Schitterend, de Belcar titel! Onze eerste nationale titel sinds 2012 toen we in het BRCC de sprint titel pakten met onze Ferrari. Het was nog even spannend toen bij het wegrijden na de pitstop de tankdop loskwam. Een restje benzine vatte vuur, maar toen de wagen aan het einde van de ronde de box terug opzocht, kon het team de brand blussen en de dop terug vastmaken. Het was riskant verder te rijden ja, maar het leven zit vol risico's."

Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
François Bouillon (2de algemeen, 2de Belcar 2): "Blij dat Deldiche Racing met de zege aan de haal gaat, maar dit laat toch wel een wrange nasmaak na. We leken op weg om de zege te pakken, tot we plots een stop and go penalty kregen. Eén van onze teamleden had tijdens de pitstop een startbox aangesloten, wat zelfs helemaal niet nodig was. Hij had in the heat of the moment gewoon gedaan wat hij anders doet als de wagen voor de box staat. Je kan daar natuurlijk moeilijk kwaad om zijn, winnen en verliezen doe je als team."

Dylan Derdaele - Nicolas Saelens
Dylan Derdaele - Nicolas Saelens
Nicolas Saelens (4de algemeen, Winnaar Belcar 1): "Echt de max om meteen bij mijn debuutjaar de titel te pakken. Dylan is voor mij een van de toprijders van België, hij is zowel tijdens de kwalificaties als de race enorm sterk. Ook Belgium Racing is voor mij absolute top, ik kon me geen betere omkadering wensen. De race zelf was zeker niet eenvoudig, al vind ik wel dat we de zege verdienen. Er is van meet af aan hard gepushed. We stranden echter op enkele puntjes van de algemene titel en naast de Belcar 1 titel en de zege in deze slotrace, is dat voor ons ook al een overwinning op zichzelf!"

De Verdelger - BMW 123D
De Verdelger - BMW 123D
Kenzi Qvick (24ste algemeen, 2de Belcar 4): "Dit is nog maar mijn tweede race in het Belcar Endurance Championship, dus nu al op het podium afsluiten voelt geweldig. Tijdens de kwalificaties kregen we af te rekenen met enkele problemen, maar het team heeft tijdens de nacht een oplossing gezocht en gevonden. De snelheid tijdens de wedstrijd was zeer goed en de auto voelde ook goed aan. Jammer ergens dat het maar een race over 125 minuten was vandaag, want ik denk dat we bij de langere races kunnen meespelen voor de zege in onze klasse."

Independent Motorsports - Porsche 911 GT3 Cup
Independent Motorsports - Porsche 911 GT3 Cup
Koen Wauters (5de algemeen, 2de Belcar 1): "Ik heb me keihard geamuseerd! Het team heeft ons een wagen gegeven waarmee we quasi de ganse wedstrijd konden aanvallen. Ik viel in de openingsfase wat terug in het veld, maar ben mijn concurrenten één voor één gaan terughalen. Nadien kon ik een kloofje slagen, maar toen Dylan Derdaele met de vierliter Porsche in de eindfase terug kwam opzetten, wisten we dat het moeilijk zou worden. Toch chapeau voor de prestaties van ons team, want naast de zege in de 24 Hours of Zolder eindigde onze wagen ook bijna elke race op het podium."

Deldiche racing - Norma M20 FC
Deldiche racing - Norma M20 FC
Luc De Cock (Winnaar algemeen en Belcar 2): "Dylan Derdaele slaagde er in de Belgium Racing Porsche ons bij de openingsfase voorbij te gaan. Na enkele ronden zagen zowel Marc Goossens (n.v.d.r. Aqua Protect Racing Norma M20 FC) als ikzelf de kans om hem te passeren, maar plots dook er een BMW op waardoor we even door het zand moesten. Het was absoluut niet de schuld van die BMW, want hij kon geen kant op. Ik moest het er echter op wagen, want anders had ik misschien nog meer tijd verloren. Het was een felle race, want er is elke seconde van de wedstrijd gestreden. In de eindfase kregen we last van de versnellingsbak die blokkeerde waardoor Tim (Joosen n.v.d.r.) niet meer op volle snelheid kon racen en zelfs tweemaal spinde. We sluiten het seizoen af met zes poles op zes verreden races en twee zeges, toch nog een mooi resultaat."

Stevens - BMW M235i Racing
Stevens - BMW M235i Racing
Jochen Stevens (22ste algemeen, 8ste Belcar 3): "Dit was mijn eerste wedstrijd in het Belcar Endurance Championship en ik heb enorm veel bijgeleerd. Dat hadden we vooraf ook verwacht, het was de bedoeling om ervaring op te doen deze race met het oog op volgend jaar. Daarom werkte ik de race ook solo af. Ik kende een relatief goede start, al zat er misschien wel een tikkeltje meer in. Het belangrijkste was dat ik heelhuids door de openignsfase geraakte en nadien geen fouten maakte. Geen enkele spin en constant een 1:48, daarmee ben ik zeer tevreden. Het enige spijtige was dat ik wat op een eiland leek te rijden, want de wagens voor me waren te snel en die achter ons een stuk trager. Enkel de Saker kwam wat in onze buurt. In elk geval: ik heb me goed geamuseerd en veel geleerd, dit smaakt naar meer!"

SRT - Mercedes-AMG GT4
SRT - Mercedes-AMG GT4
Filip Teunkens (14de algemeen, 3de Belcar 3): "Het team had me voor de start van de wedstrijd gevraagd om zorg te dragen voor de banden zodat we een bandenwissel konden voorkomen. Dat plannetje werkte perfect. Ik heb bij de start de PG Motorsport Porsche Cayman laten passeren daar deze toch geen bedreiging vormde in de titelstrijd en we zo onnodige risico's wilden mijden. Hier op het podium staan en bovendien de klassetitel pakken voelt zeer speciaal. Ongeveer een jaar geleden reed ik hier mijn eerste wedstrijd met een Porsche Cayman GT4 en nu... worden we kampioen. De cirkel is rond zou ik zeggen en ik ben dan ook zeer blij dat we voor GT4 geopteerd hebben, dat was de beste keuze in mijn leerproces. Ik win bovendien ook de Belgian GT4 Endurance Trophy met één puntje verschil op mijn teamgenoten. Natuurlijk hadden we de rangschikking liever met drie aangevoerd, want we werkten het ganse seizoen samen af, maar ik heb een bonuspunt omwille van mijn pole gisteren (n.v.d.r. zaterdag). Een neveneffect waar we eigenlijk zelfs niet aan gedacht hadden!"

AR Performance - BMW E90 325i
AR Performance - BMW E90 325i
Nicolas Hermans (25ste algemeen, Winnaar Belcar 5): "We sluiten het seizoen 2018 af op de best mogelijke manier: met de zege en twee ronden bonus op onze tegenstanders. Bovendien hebben we tijdens deze wedstrijd de snelste rondetijd ooit op de tabellen gezet met deze wagen: een 1:51.831. Er waren geruchten dat onze wagen een 3 liter krachtbron had ipv een 2,5 liter, maar tot spijt van wie het benijdt heeft RACB de bolide nagekeken en volledig conform verklaard!"

Foto's: Marnik Mouchaers & Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 22 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons