van der Horst

Belgian Masters: Drama in de pits - race stilgelegd na ongeval! (Update)

ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3-R
ProSpeed Competition - Porsche 997 GT3-R
Onder alweer een stralende zon werd vandaag de voorlaatste manche van het Belcar kampioenschap beslecht. Indien ProSpeed Competition de lijn doortrekt, kunnen Goossens en Soulet dit weekend de titel al veilig stellen. Gisteren werd al een eerste stap gezet met het inpalmen van de eerste plaats op de grid en enkel een overwinning van de concurentie kan voor de Luikenaars nog roet in het eten gooien.
Een bijzonder bewogen eerste halfuur legt de wedstrijd meteen al in een beslissende plooi. De van bij de start opgebouwde voorsprong van de Round-up Porsche wordt abrubt teniet gedaan als de leiders in de GT Open plots beide in de vangrail staan. De Level Racing Porsche #22 gaat aan de Rea van de baan af en neemt in zijn slip de Chrysler Viper van DVB Racing mee. Aan de andere kant van het circuit gaat simultaan de SLS Mercedes van Vanthoor/Wauters hard in de muur bij het aanremmen van de chicane. De eerste Safety Car procedure is een feit,  Ron Marchal kan de Viper nog naar de pits  terugbrengen, maar moet opgeven met aanzienlijke schade aan de voorkant van de wagen. Hetzelfde lot is de KRK #8 Mercedes toegedaan, de bolide wordt op de takelwagen afgevoerd naar het 'parc fermé'.

Ook Longin/Maassen delen in de klappen, zij worden bestraft met een Stop & Go. Net na de herstart komt de WRT Audi de pit ingereden om zijn 1 minuut durende straf uit te zitten.

KRK Racing - Mercedes SLS AMG
KRK Racing - Mercedes SLS AMG
Ontsteltenis alom in de pits als de Ferrari van de broers Thiers binnen rijdt. De wagen schiet nog even door in volle snelheid en Hans rijdt dan een nietsvermoedende toeschouwer aan die een aantal boxen verder stond. In alle begrijpelijke heisa zagen we bijna niet dat Kumpen de SLS Mercedes #4 naar de pits brengt met een opgave als gevolg. Remproblemen zouden aan de basis van de opgave liggen.

De race wordt op vierentwintig minuten van het einde stopgezet omwille van de kritieke toestand van de aangereden persoon. ProSpeed Competition stelt de titel in principe veilig, maar geen haan die daar op dit ogenblik naar kraait.

Update 16:10

Circuit Zolder heeft zonet uitleg gegeven bij het tragische ongeval eerder deze namiddag. "Wegens een technisch defect op een auto zijn er vanmiddag in de pitlane drie mensen aangereden, waarbij één persoon vrij ernstig gewond raakte en eveneens is afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik wil benadrukken dat er binnen dertig seconden brandweer ter plaatse was met een aantal mensen die tevens medisch geschoold zijn. Daarnaast was er binnen twee minuten een medische ploeg ter plaatse en binnen vier minuten arriveerde een ambulance op de plaats van het ongeval. Ik wil onze mensen in elk geval feliciteren voor het kordate optreden; alles is perfect verlopen volgens het evacuatieplan. Na stabilisatie van het slachtoffer is er besloten om de wedstrijd stop te zetten en een evacuatie uit te voeren tegen de richting in, eveneens volgens het evacuatieplan."

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op zondag 2 oktober 2011.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons