van der Horst

Deldiche Racing wint seizoensfinale na zware crash Tom Boonen - Belgium Racing kampioen

Podium Belcar Endurance Championship Assen 2019
Podium Belcar Endurance Championship Assen 2019
De Deldiche Racing Norma M20 FC van Tim Joosen, Luc De Cock en Tim Verbergt heeft de afsluitende manche van het Belcar Endurance Championship 2019 gewonnen. De Norma's waren op het TT Circuit in het Nederlandse Assen een klasse apart en monopoliseerden dan ook het volledige podium, met de McDonald's Racing Norma M20 FC van Kris Cools en Koen De Wit voor het No Speed Limit-exemplaar van Fred Bouvy en Damien Coens. De tweede bolide van Deldiche racing met Tom Boonen aan de knoppen crashte zwaar net voor halfweg wedstrijd toen de proto in aanraking kwam met Kenneth Heyer in de Getspeed Mercedes, waarna de Belcar 4-puntenleider over kop ging en de wagen tot stilstand kwam op de Norma van kersvers Supercar Challenge CN-kampioen Boonen. Dylan Derdaele en Nicolas Saelens hadden genoeg aan de achtste plaats algemeen en de vierde in de klasse om de algemene Belcar-titel 2019 te claimen.
  • Shopa
Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JTB - Norma M20 FC
Tim Joosen, Luc De Cock en Tim Verbergt hebben het pechjaar 2019 in de Belcar toch enigszins kunnen keren. Na de winst in de klasse bij de vorige manche in Zolder, mocht het trio nu ook algemeen aan het feest bij de seizoensfinale in Assen, nadat Tim Joosen gisteren in het drukke verkeer de snelste ronde liet optekenen bij de kwalificaties. De Antwerpenaar mocht ook de start afwerken en ging er als een kogel uit een geweer vandoor, waarbij hij de leiding enkel kortstondig moest afstaan na een akkefietje met de Hamofa Motorsport BMW i8 die voor de Deldiche-rijder uitmondde in een spin. De wedstrijd werd overigens een halfuurtje te laat op gang gevlagd nadat de mist een start iets na de klok van tien voorkwam. De Krafft Racing Norma van Stienes Longin en Christoff Corten kwam sterk voor de dag, maar na een halfuur wedstrijd kwam de Franse bolide de pits in met een remprobleem waarbij de wagen maar liefst 14 ronden - ruwweg 20 minuten - verloor.

Tom Boonen bij de gecrashte Norma
Tom Boonen bij de gecrashte Norma
De tweede Deldiche Norma verloor veel terrein in de aanvangsfase nadat Thomas Piessens een flat spot opliep en geen vuist kon maken tegen de concurrentie. Toen Tom Boonen het stuur had overgenomen, kwam de wagen bovendien in aanraking met de Getspeed Mercedes van Wim Spinoy en Kenneth Heyer. De wagen schoof van de baan en crashte in de bandenstapels, met bovenop de Norma de gele Mercedes van puntenleiders Heyer/Spinoy.  Een lange neutralisatie volgde, waarbij de piste pas met een halfuur op de klokken terug werd vrijgegeven.

Start Belcar Assen 2019
Start Belcar Assen 2019
McDonald's Racing had optimaal geprofiteerd van de neutralisatie om de leiding over te nemen, maar Kris Cools kreeg in zijn spiegels al snel een verbeten Tim Verbergt. De Kempenaar ging in geen tijd voorbij Kris Cools in de groene Norma en verzekerde zich zo op sublieme wijze van de zege. No Speed Limit bevestigde de goede vorm van bij de vorige manche in Zolder en mag zich optrekken aan een 100% podiumscore bij alle races die Damien Coens en Fred Bouvy met de Norma M20 FC afwerkten.

Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup
Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup
John De Wilde bevestigde eens te meer zijn talent door in de Speedlover-Porsche solo naar P4 algemeen te rijden en daarmee won hij eveneens de Belcar 2-klasse. Hij ging de Thems Racing by EMG Motorsport Porsche 911 van Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens vooraf. Teamgenoten Rik Renmans en Wim Meulders mochten op de laatste podiumtrede plaatsnemen.

WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
WCB Racing Team by Leipert Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Belgium Racing reed een sterke race, maar passeerde een keer meer door de pitlane en zou als vierde in Belcar 3 afsluiten. De zege in de klasse ging naar puntenleiders WCB Racing Team (Yannick Hoogaars/Jimmy De Breucker). Zij gingen in de eindfase voorbij aan de Independent Motorsports Lamborghini Huracan van Xavier Stevens en Kris Wauters, die te kampen had met versnellingsbakproblemen. Erik Qvick en John Rasse moesten voor de tweede opeenvolgende keer in hun VR Racing Mustang vrede nemen met de tweede plaats in de klasse.

In Belcar 4 was de zege voor Michael Cool, na de crash van de zuster-Mercedes. Cool pakt daarmee uiteraard ook meteen de titel in de klasse.

Küpper Racing - BMW M3
Küpper Racing - BMW M3
Belcar 5 was een kolfje naar de hand van de gastwagen van Küpper Racing Marco Petry/Jan Von Kiedrowski. Zij wonnen in hun snelle BMW voor Stevens Motorsport-youngsters Laurent Vandervelde en Jochen Stevens. Baelus Motorsport (Lievens/Lievens/Michiels) mocht bij deze laatste race van het seizoen mee op het podium.

VDW Motorsport - BMW M3
VDW Motorsport - BMW M3
VDW Motorsport-rijders Pascal Deckers, Nico Vangeel en Ron Van De Water wonnen de Belcar 6 klasse, terwijl de BMW 3's van AR performance (Olivier Hertsens en Sébastien Francis) en JJ Motorsport (Tom & Guido Werckx) het podium in de klasse vervolledigden. JJ Motorsport was reeds quasi zeker van de titel in hun categorie en verzekerde zich met dit resultaat dan ook definitief van die kroon.

Nicolas Saelens - Dylan Derdaele
Nicolas Saelens - Dylan Derdaele
Door hun vierde plaats in de klasse, en de achtste plaats in de algemene uitslag, verzekeren Dylan Derdaele en Nicolas Saelens zich van hun allereerste algemene titel in het Belcar Endurance Championship.

Zie ook: Foto's Belcar bij de Finaleraces in Assen

--- Uitslag Belcar Endurance Championship Assen 2019 (pdf) ---

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 20 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons