van der Horst

Een podium in Magny-Cours als troostprijs

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Voor de tweede afspraak van het Belcar Endurance Championship 2022 hielden de deelnemers halt in de Bourgogne-streek, meer bepaald op het voormalige F1-circuit van Magny-Cours. Naast de Belcar, trokken ook enkele andere vooraanstaande Belgische kampioenschappen naar datzelfde Franse circuit, voor een unieke meeting in een speciale sfeer. Belgium Racing zakte af naar centraal-Frankrijk met één duidelijk doel: de zege.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
“Het circuit in Magny-Cours was voor alle rijders nieuw”, verduidelijkt teamchef Jan Gabriëls. “Omdat ook het BGDC-kampioenschap een wedstrijd afwerkte in het voorprogramma, besloten we om van die kans gebruik te maken om wat extra ervaring te vergaren. Dat was de juiste keuze, al bleek dat niet meteen uit het resultaat van de kwalificaties. De tweede startrij voor de Porsche #78 van Michiel Haverans en Marc Goossens was dan wel verbluffend, maar onze twee andere Porsche veroverden pas een plekje op de vierde startrij. Nu goed, met vijf wagens binnen een halve seconde, had de situatie er ook eenvoudig anders kunnen uitzien en het team is ervaren genoeg om te beseffen dat een goede startplaats niet van kapitaal belang is in een race van 3 uur. De wedstrijd zelf verliep goed en we waren in de running voor de zege, tot de Porsche 911 GT3 Cup #99 van Dylan Derdaele en Michael Cool een discutabele penalty opliep toen een gedubbelde deelnemer ons trachtte in te halen en het tot een aanrijding kwam. Bij het uitvoeren van die penalty liepen we bovendien een nieuwe straf op, waardoor alle hoop op de overwinning verdween. Zeer spijtig, want we finishten op minder dan 20 seconden van de latere winnaar. De algemene zege was dus haalbaar, maar met een derde plaats pakken we belangrijke punten in de tussenstand voor het Belgisch kampioenschap. Bovendien waren we met die bronzen medaille meteen ook het beste Porsche-team.”

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
“De afspraak in Magny-Cours was voor het hele team van Belgium Racing op voorhand een grote onbekende”, analyseert Belgium Racing Program Manager Marc Goossens, die dit weekend ook terugkeerde als rijder op de Porsche #78 in Begetube-kleuren. “We deden het collectief niet onaardig en finishten uiteindelijk op de derde, vijfde en zesde plaats. Dat levert belangrijke punten op, al had er ook meer in gezeten. In die zin voelt de podiumplaats van Dylan en Michael als een troostprijs. Koen en Kris Wauters konden hun goede lijn van bij de seizoensopener doortrekken met een welverdiende vijfde plaats. Daarmee besluiten ze in hun Ivanti-Porsche #97 ook op de derde plaats in de Porsche Endurance Trophy Benelux, het klassement voor rijders die racen met een Porsche. Op persoonlijk vlak blik ik ook tevreden terug op de wedstrijd met Michiel. Ik had dit weekend een dubbele rol, aangezien ik opnieuw plaatsnam achter het stuur van de Porsche #78. Tijdens de kwalificaties bewezen we met een vierde chrono dat een Porsche type 991.2 van de vorige generatie nog steeds zijn plaats heeft in de Belcar. Michiel en ik bleven foutloos en hij toonde aan dat hij ook op een nieuwe omloop snel een juist ritme kon vinden. De zesde plaats in de uitslag is dus meer dan behoorlijk, temeer we een aantal Porsche van de laatste generatie, die intrinsiek sneller zijn, achter ons hielden. We richten het vizier nu op Spa-Francorchamps, voor de derde afspraak van de Belcar, maar tegelijk ook op Circuit Zolder, waar volgende week Porsche Carrera Cup Benelux en BMW M2 CS Racing Cup Benelux op het menu staan!”

Persbericht Belgium Racing Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 7 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Magny-Cours Cups.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons