van der Horst

Belcar Endurance Championship: Klaar voor een nieuwe start

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Dit weekend staat het New Race Festival op het programma met als hoofdwedstrijd de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship. Grootste nieuwigheid is dat de algemene titel dit jaar niet naar 1 maar 3 teams zal gaan. Er zal een nationale kampioen gekroond worden in GT, Tourisme en bij de prototypes. Men zal dus met gelijke wapens strijden in elk nationaal kampioenschap. Ook is in dit nieuwe format de normtijd in de kwalificaties afgeschaft, zo kan iedere piloot voluit gaan voor de pole position.
Hattrick voor Derdaele en Saelens in de GT’s?
 
Bij de GT's zien we dat de regerende kampioen, Belgium Racing, het geweer van schouder veranderd heeft. De Lamborghini Super Trofeo blijft aan de kant en wordt vervangen door een Porsche 911 GT3 Cup van de laatste generatie. Daarmee zullen Dylan Derdaele, winnaar van de jongste van Porsche Carrera Cup manche in Spa, en Nicolas Saelens proberen om een derde titel op rij en dus een hattrick te scoren.

Ook Koen en Kris Wauters rijden met de 992 terwijl Glenn Paenen en Jan Ooms opnieuw met de 991 aan de slag gaan. Het grootste weerwerk gaan ze waarschijnlijk krijgen van Totaalplan Racing, dat niet met 1 maar met 2 Lamborghini's ingeschreven staat. De super snelle Cedric Wauters wordt dit jaar gekoppeld aan Jarno D'Hauw terwijl de tweede Italiaanse supercar bestuurd zal worden door teameigenaar Mario Martlé en Kenneth Linthout. Het derde top team in de GT divisie zijn de Porsches van Red Ant Racing. Ze mikken op winst in GTA, met een nieuwe Porsche 911 GT3 Cup die Bert Redant deelt met zonen Ayrton en Yannick. Ook in GTB zullen Sven Van Laere, Davy Vankerkhove en Sem Geerts met de Porsche Cayman voor goud gaan.
 
Bert Longin wil alleen recordhouder worden in de CN prototypes
 
De CN prototypes gaan eveneens een belangrijke rol spelen in de kop van het peloton. Bert Longin heeft zijn ambities al bekend gemaakt. Hij wil met de Krafft Racing Norma samen met zoon Stienes en Christoff Corten niet enkel voor de titel gaan, hij wil ook alleen recordhouder worden met een 7de overwinning in de 24 Hours of Zolder. Zware tegenstand gaat met zekerheid komen van Russel Racing by PK Carsport die opnieuw op het trio Gilles Magnus, Jeffrey Van Hooydonk en Hans Thiers rekenen. Met hun overwinningen in 2020 zal ook T2 Racing met grote ambitie starten. De jonge Brent Verheyen krijgt Ian Gepts en Pieder Decurtins naast zich. Op de tweede wagen wordt nog een teamgenoot voor Ivan Ruggiero gezocht. Bij Deldiche Racing zien we Tom Boonen, Sam Dejonghe en Thomas Piessens aan de start. Het trio doet opnieuw beroep op de Norma met Turbo motor en gaat zeker vooraan te vinden zijn. Art Racing staat er opnieuw met Jamie Morrow en Raf Van Belle en toonden verleden jaar al dat hun Wolf GB08 rijp is voor het podium. Terug van weg geweest is Mc Donald's Racing. Koen De Wit moet zeker in staat zijn om vooraan mee te spelen. Karlo Van Dosselaer maakt de stap van toerisme wagens naar prototypes en zou wel eens tot heel mooie dingen in staat kunnen zijn.
 
Benieuwd waar de BMW M2 CS zullen eindigen bij de Touring Cars
 
We zijn blij dat onze Touring Car kampioenen terug van de partij zijn. Pricon Racing brengt opnieuw Marco Petry en Jan von Kiedrowski aan de start met een BMW M3 GTR die geprepareerd wordt door het ervaren team van Bernd Kuepper. Net als vorig jaar gaan ze serieuze tegenstand krijgen van de Audi RS3 LMS van QSR Racing School. Joël Uylenbroeck wordt bijgestaan door ex-wielrenner Jurgen Van Den Broeck die zijn eerste stappen zal zetten op dit niveau. Het is ook uitkijken waar de BMW M2 CS Racing bolides zullen eindigen. De rondetijden van deze M2's zakten enorm door de boost van 356 naar 450 PK. BMS Motorsport brengt met Filip Baelus, Eveline Maes en Patrick Michiels heel wat ervaring aan de start. Bij TCL motorsport zien we 3 piloten aan de start die hun eerste Belcar Endurance race gaan rijden: Gary en Kenny Terclavers rijden samen met Didier Dexters. Ook bij JJ Motorsport zien we Koen Demulder en Tom Deboever hun Belcar Endurance debuut maken. Tenslotte maakt Racing Projects hun eerste opwachting in dit kampioenschap. De piloten van dienst hebben wel de nodige ervaring. Kata Bozó, meervoudig Ladies Trophy winnaar, is weer van de partij na een corona sabbatjaar. Haar teamgenoot is de TB kampioen van vorig jaar Gilles Puelings.
 
Thuis afstemmen af op Play Sports Open Kanaal 11
 
Kort samengevat: we staan aan de start staan van een boeiend kampioenschap met heel veel kwaliteit. Wat kwantiteit betreft kon het misschien beter maar ook daar zullen we een duidelijke progressie zien naarmate de corona maatregelen versoepeld worden en de races niet meer achter gesloten deuren plaatsvinden zoals dit weekend. De belangstelling is groot voor de 24 Hours of Zolder en ook voor de races in Hockenheim en Spa krijgen we veel aanvragen.

Iedereen kan een reportage over deze openingsmanche van het Belcar Endurance Championship bekijken op Play Sports Open, het gratis kanaal 11 bij Telenet op woensdag 12 mei rond 18u met een herhaling om 23u.
 
De vrije training vindt plaats op zaterdag 8 mei om 9:05, de kwalificatie is om 13:05 en de 3 uurs race gaat op zondag 9 mei om 11:50 van start.

Circuit Zolder
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 6 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons