van der Horst

Belcar goes sprint in 2019!

Deldiche racing - Norma M20 FC
Deldiche racing - Norma M20 FC
Aan de vooravond van de laatste wedstrijd van het seizoen 2018 van het Belcar Endurance Championship beginnen ook verdere details door te sijpelen voor volgend seizoen. Een goede maand geleden berichtte Autosport.be reeds over de plannen van de organisatie om opnieuw een buitenlandse uitstap te introduceren in het Belcar Endurance Championship en de indeling van de klassen aan te passen en anderhalve week geleden volgde de bevestiging dat Belcar in het voorprogramma figureert van DTM. Autosport.be kan nu echter eveneens onthullen dat er plannen circuleren om bij die laatstgenoemde meeting af te stappen van het endurance-concept en sprintmanches te introduceren.
Belcar goes sprint in 2019
Belcar goes sprint in 2019
Opvallend nieuws anderhalve week geleden: DTM keert in 2019 terug naar de heimat, Circuit Zolder. In een programma dat opvallend druk oogt (met naast DTM en Belcar ook de nieuwe W Series, F3 en de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux), is het inpassen van een endurance-race van meer dan 2 uur geen sinecure. Daarom speelt de organisatie met het idee om in plaats van één endurancerace twee sprintwedstrijden van een uur te organiseren. Een trendbreuk dus met het verleden, maar wel een die positief kan uitdraaien voor het ogenblik waarop de races worden betwist. Meer dan eens stond de Belcar-race dit jaar aan het einde van de meeting geprogrammeerd, met sprintraces kan men de tracktime verdelen over twee dagen en eenvoudiger in het programma inpassen.

Belcar goes sprint in 2019
Belcar goes sprint in 2019
Toch is die trendbreuk opvallend, want het kan een uitdaging stellen voor teams met bijvoorbeeld drie rijders. Eén teamverantwoordelijke vertelde aan Autosport.be over de piste van twee sprintraces het volgende: "We vinden het een interessant concept, maar persoonlijk hadden we eerder gehoopt op een extra sprintrace in het voorprogramma." Ook de (voorgestelde) combinatie van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en het Belcar Endurance Championship in één en hetzelfde weekend kan voor sommige teams wel eens problematisch blijken. Eén wagen verhuren voor beide kampioenschappen wordt opeens een iets groter risico. Verandering van spijs doet echter eten, dus waarom het concept eens niet proberen?

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 20 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons