van der Horst

Tom Van Rompuy pakt de pole met de VR Racing BMW M3 E30

Tom Van Rompuy - BMW M3 E30
Tom Van Rompuy - BMW M3 E30
Zaterdag wordt in het kader van de 24 Hours of Zolder de zevende en achtste race van de Belcar Historic Cup powered by St. Paul op gang geschoten. De start dus van de tweede seizoenshelft. Door de extreem warme weersomstandigheden en de hoge temperaturen van het asfalt waren de chrono’s iets minder snel dan tijdens het New Race Festival en de Zolder Historic GP, maar naargelang de sessie vorderde gingen de chrono’s toch omlaag. Een mooie eindsprint eindigde in het voordeel van VR Racing by Qvick Motors, dat met Tom Van Rompuy de BMW M3 E30 op de pole parkeerde.
  • 24 Hours of Zolder
De kwalificatie begon in mineur met alweer een uitgesteld debuut van François Bouillon die de ex Pirro Audi 80 STW wegens motorproblemen vroegtijdig moest opladen. Ook de snelle Corvette van Luc Branckaerts bleef aan de kant terwijl de bijzonder één van de twee knappe Renault Alpine A110 werd geteisterd door een brand.

Chris Servayge - Volvo 240 Turbo
Chris Servayge - Volvo 240 Turbo
Na de eerste 15 minuten van de kwalificatie was er code rood nadat de Volvo 240 turbo van Chris Servayge in de eerste linkse in het decor belandde. Op dat moment stond de razendsnelle Ford Capri RS 3100 Cosworth van Wim Kuijl bovenaan de tabellen algemeen en in platform 2 met in zijn spoor de BMW E30 2,9l. (platform 3) van Evertjan Alders en de BMW E36 325i van Tim Kuijl, die de voorlopige pole in platform 4 in handen had. Dieter Kuijl had op dat moment de pole in platform 1 maar kreeg met zijn Ford Capri RS 2600 Weslake toch een behoorlijk oppositie van de Renault Alpine A110 van Andreas Fricke.

Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Na de code rood stonden er nog 15 minuten op de teller en dat was meteen het sein om aan te vallen. Tom Van Rompuy en Evertjan Alders sprongen over de Capri van Wim Kuijl, die op het einde van de sessie nog naar de vierde plaats werd verwezen door Erik Bruynoghe in de Porsche 964 Cup. Amper 39/100 seconde verschil zat er tussen de eerste vier die de twee eerste startlijnen zullen bemannen op zaterdagmorgen 10 uur.

Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Meervoudig kampioen Luc Moortgat parkeerde zijn Porsche 964 Cup op de vijfde startplaats met naast hem de BMW van Tim Kuijl, die opnieuw de pole pakte in platform 4 voor een verrassende Guy François in de ex officiële Nissan Primera BTCC en de BMW 325i E36 van Ben Thaens en Bert Theunissen. Dieter Kuijl kon met zijn Capri Weslake de Alpine van Fricke nog van zich afschudden en pakte met een negende chrono algemeen overtuigend de pole in platform 1.
Vier platformen dus met poles voor Tom Van Rompuy, Wim Kuijl, Tim Kuijl en Dieter Kuijl.

Davy Cooreman sloot in zijn Honda CRX de top 10 af voor de Nissan 200SX van Patrick Verbeelen en de Mazda RX3 van Gust Van Haelst, die de Mercedes 190 AMG van Samuel Verheggen naast zich moet dulden op de startgrid.

Foto's: Thomas Smets - Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Historic Cup op donderdag 11 augustus 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons