van der Horst

Spa Summer Classic: St. Paul Race Team klaar voor ‘De slag om de Ardennen’

St¨Paul Race Team - Ford Capri 2600 RS Weslake
St¨Paul Race Team - Ford Capri 2600 RS Weslake
Tijdens het weekend van 24, 25 & 26 juni wordt op het mooiste circuit van de wereld in Spa Francorchamps de tweede en derde wedstrijd verreden voor de Belcar Historic Cup Powered by St. Paul. Dit is het officiële Belgisch kampioenschap voor historische wagens. De familie Kuijl is er klaar voor en zal met het St. Paul Race Team opnieuw vier ijzers in de vuur gooien. En dit in de vier verschillende klassen. Iedere piloot binnen St. Paul Race Team rijdt zijn races binnen zijn eigen klasse en dus is er van interne competitie geen sprake.
Dieter Kuijl - Ford Capri 2600RS Weslake
Dieter Kuijl - Ford Capri 2600RS Weslake
*Dieter Kuijl won met zijn Weslake Ford Capri RS 2600 de eerste twee races in het kader van New Race Festival op Circuit Zolder in klasse 1 voor FIA gehomologeerde wagens. Hij moet dus zijn leiderspositie verdedigen in de Ardennen. Maar de concurrentie zal moordend zijn op de glooiende omloop. Naast de reguliere concurrentie is er de komst van de familie Breittmayer met een Ford Capri RS 3100 en een BMW 3.0 CSL 24V. Twee schitterende wagens van bouwjaar 1975 die op papier sneller zijn dan het exemplaar van Dieter met bouwjaar 1973 en met minder power en cilinderinhoud onder de motorkap.

Dieter Kuijl: “Ik vind de komst van deze twee extra FIA-wagens een fantastische toevoeging voor de Belgische historische racerij. Dit is één van de redenen waarom wij dit kampioenschap ondersteunen met ons bedrijf. De komst van dergelijke juweeltjes is alleen maar toe te juichen. Ook al zal ik op papier waarschijnlijk iets minder snel zijn, toch zal ik trachten mijn huid duur te verkopen. Ik weet niet of we de heren Breittmayer later dit seizoen nog zullen terug zien binnen de Belcar Historic Cup. Laten we hopen van wel”.

Crew St. Paul Race Team
Crew St. Paul Race Team
“Indien ik de komende races louter tactisch bekijk moet ik als eerste reguliere deelnemer onder de geblokte vlag kunnen duiken. Indien blijkt dat Emile en/of Olivier Breittmayer sneller zijn, moet ik me concentreren op het Belgisch kampioenschap en de punten pakken van de eerste reguliere deelnemer. Op die manier versterk ik mijn koppositie in het Belgisch kampioenschap klasse 1. Maar ik ga uiteraard graag de uitdaging aan. Anderzijds realiseer ik me ook dat we een mooi doel hebben voor de toekomst van het racen met historische racewagens in België. Nl. het opwaarderen van de FIA-klasse. De Capri van Breittmayer is een identiek exemplaar als de wagen waarmee Wim in Klasse 2 zal rijden. Ik ben benieuwd wie de snelste zal zijn van beide”.    

*In klasse 2 staat Wim Kuijl op een voorlopige tweede plaats in de tussenstand van het Belgisch  kampioenschap.
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
Wim Kuijl - Ford Capri 2600 RS Weslake
Wim Kuijl: “We zijn het seizoen in Zolder gestart met de Weslake Capri RS 2600 omdat de andere Capri RS 3100 met de GA Cosworth nog niet klaar was. Ik heb in Zolder gereden voor wat ik waard was en ben tevreden met de voorlopige tweede plaats in het kampioenschap. Nu gaan we opnieuw de andere Capri in de strijd gooien en gaan we resoluut voor de zege in klasse 2. We hebben meer power en dat kunnen we best gebruiken in Francorchamps. Ik kijk uiteraard ook uit naar de confrontatie met de identieke Capri van Breittmayer. Hij rijdt weliswaar in een andere klasse, maar tijdens de wedstrijden zelf wil iedereen uiteraard de snelste zijn.”

Samuel Verheggen - Mercedes AMG 190 Evo2
Samuel Verheggen - Mercedes AMG 190 Evo2
*Samuel Verheggen is de derde in het rijtje binnen St. Paul Race Team en hij komt met zijn Mercedes 190 AMG Evo2 uit in zeer zware klasse 3 of de vroegere youngtimers. Voor Samuel begon het seizoen in mineur toen hij aan een rotvaart door zijn remmen trapte en in de kattenbak eindigde. Ook hij moet nu aan de bak om zoveel mogelijk punten goed te maken op het supersnel circuit van Spa-Francorchamps. Maar tijdens Spa Summer Classic komen er nog meer kapers op de kust met supersnel materiaal. Naast de reguliere rijders staan ook enkele supersnelle BMW’s M3 van Gipi Motors en Vink Motorsport op de inschrijvingslijst. En deze kunnen ook met kostbare punten gaan lopen.

Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
Tim Kuijl - BMW E36 2.5l
*Tim Kuijl tenslotte is met zijn prachtige BMW E36 de regerende kampioen in klasse 4 of de vroegere nineties-klasse en zal ook de zege moeten viseren om de kansen op een titelverlenging gaaf te houden. Tim had pech tijdens het openingsweekend in Zolder. Tijdens de kwalificatie draaide de motor in de poeier en tijdens de eerste race was er een probleem met de throttle position sensor. Een klein probleem maar hierdoor moest de onfortuinlijke kampioen aan een slakkengang richting de pitlane. Hierdoor startte het seizoen met  0-resultaat. Tijdens de tweede manche waren de problemen van de baan en hij wist de race met brio te winnen. Maar door het eerdere puntenverlies moet hij nu wel aan een inhaalbeweging beginnen tegenover de concurrentie.

Een 0-resultaat is evenwel geen onoverkomelijk probleem. Er zijn dit seizoen zes raceweekends van telkens twee races. Dus twaalf races in totaal waarvan de negen beste resultaten in rekening worden gebracht bij de eindafrekening voor het bepalen van de kampioenen. De 0-resultaten van Tim en Samuel worden dus automatisch één van de drie schrapresultaten. Maar voor beiden is wel reeds één van de drie jokers opgebruikt.  

Belangrijke info
De Spa Summer Classic is volledig gratis voor het publiek / Parking is betalend (8 euro)
Er zijn een tiental verschillende competities, verdeeld over 24, 25 & 26 juni.
Inzake de Belcar Historic Cup powered by St. Paul is de kwalificatie  voorzien op vrijdag 24 juni om 11.20u. Race 1 wordt verreden op zaterdag 25 juni om 13.55u. Race 2 is voorzien op zondag 26 juni om 16.20u.

Timetable:
https://spasummerclassic.com/wpcontent/uploads/2022/05/Timetable_SpaSummerClassic_2022.pdf

De startopstelling van de eerste race is volgens de uitslag van de kwalificatie. De startopstelling van de tweede race is volgens de uitslag van de eerste race.

Méér info op https://www.bravoracing.be/ ,  https://spasummerclassic.com/nl/ , http://roadbook.alkamelsystems.com/ , https://livetiming.alkamelsystems.com/spasixhours

Foto's: Bravo Racing / Brecht DecancqDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Historic Cup op dinsdag 21 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Summer Classic.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons