van der Horst

Belcar Race Day: Russell Racing wint seizoensopener

Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport heeft de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship 2020 op zijn naam geschreven, tevens de eerste race op het vernieuwde Circuit Zolder. De Norma M20 FC van Hans Thiers, Gilles Magnus en Jeffrey Van Hooydonk leverde de hele race strijd met de merkgenoten van Deldiche Racing en Krafft Racing en trok finaal het laken naar zich toe. Christoff Corten stuurde de atmosferische Krafft Racing Norma als tweede over de lijn, terwijl Tim Verbergt Deldiche Racing verzekerde van de bronzen plak. De Belgium Racing Lamborghini was beste GT, op de vierde plaats algemeen.
Russell Racing by PK Carsport
Russell Racing by PK Carsport
Jeffrey Van Hooydonk verzilverde de pole die teamgenoot Gilles Magnus eerder op de dag had gepakt. Enkel Tim Verbergt kon ietwat aanklampen, al kon hij tijdens zijn stint nooit de leiderspositie bedreigen. Verbergt gaf het stuur door aan teamgenoot Thomas Piessens en eens Hans Thiers nadien het commando van de #2 had overgenomen van Van Hooydonk, kwam hij naast Piessens weer de piste op. De Antwerpenaar worstelde zich in de Kanaalbocht voorbij Thiers en het duo zou tijdens hun stint een knappe strijd leveren.

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Door die strijd kon Bert Longin, die de Krafft Racing Norma had overgenomen van zoon Stienes, de kloof op de leiders van meer dan een halve minuut terugbrengen tot een tiental seconden. Hij flirtte daarbij meermaals met de normtijd, maar overschreed die nooit. Exact één uur van het einde dook Hans Thiers de pits in om de leidende Norma door te geven aan Gilles Magnus, terwijl Christoff Corten Longin afloste.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Met nog twintig minuten op de klok, kwam het in de Jacky Ickx-chicane tot een aanrijding tussen de Deldiche Racing Norma #111 van Tim Joosen en Kris Verhoeven in de mooie BMW i8 GTR. Een full course yellow gevolgd door een safety car-neutralisatie bracht het veld terug samen. De geïncidenteerde Norma had al de ganse wedstrijd te kampen met elektrische problemen en kwam daardoor niet in het stuk voor. Luc De Cock, Tom Boonen en Tim Joosen hadden als doel te finishen om zo punten te pakken voor het kampioenschap, maar Tim Joosen verloor de controle over het stuur en raakte stuurloos de BMW i8. De Duitse bolide van zijn kant liep als een trein, al moest hij op pure snelheid zijn meerdere erkennen in de Belgium Racing Lamborghini Super Trofeo.

Lamborghini 1-2 in Belcar 3

Belgium Racing - Lamborghini Huracan Super trofeo
Belgium Racing - Lamborghini Huracan Super trofeo
Door het wegvallen van de i8 zag de andere Super Trofeo, die van Totaalplan Racing, zijn kans om bij zijn debuut meteen een zilveren plak te pakken. De bolide moest in het slotuur wel onverwacht naar de pitlane met remproblemen. Eerder in de race had de McLaren (Rob Verhoeven/Kris Verhoeven/Mark Verhoeven) reeds de handdoek geworpen met vermogensproblemen. De winnaar in Belcar 3 was zoals gemeld echter de Belgium Racing Lamborghini Super Trofeo van regerend kampioenen Dylan Derdaele en Nicolas Saelens. Het duo reed een sterke race, al ontbrak het aan echt felle concurrentie.

Ugo de Wilde magistraal

Ugo de Wilde
Ugo de Wilde
Vijfde algemeen en winnaar in de Porsche-klasse was SpeedLover (John De Wilde/Ugo de Wilde), nadat Ugo in de absolute slotfase na de herstart de Red Ant Racing-Porsche was gepasseerd en de leiding had veroverd. De Redant-familie had tot dan een mooie race afgewerkt, nadat Koen Wauters met de Belgium Racing-Porsche in de grindbak was geschoven en zo de leiding had verspeeld. Na de herstart wist Koen Wauters echter de Red Ant-Porsche te passeren en kon zo het leed toch wat verzachten. Vader en zonen Redant zouden zich moeten tevredenstellen met de bronzen medaille.

Koen De Wit - BMW M4 GT4
Koen De Wit - BMW M4 GT4
Koen De Wit speelde Cavalier seul in Belcar 4, hij finishte solo op de enige ingeschreven wagen, op de achtste plaats algemeen, terwijl Simtag Racing datzelfde deed in Belcar 6. Jo Lammens, Gilles Puelings en Jerse Janes besloten op plaats 13 algemeen op de wagen die wordt ingezet door Convents Racing Team.

QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing won met de Audi RS3 TCR (Joël Uylebroeck/Peter Van Delm/Muth O'Neil) Belcar 5, voor de Küpper Racing BMW (Marco Petry/Jan von Kiedrowski) en de JJ Motorsport BMW M2 CS Racing (Guido Werckx/Tom Werckx).De volgende afspraak van Belcar 2020 is in het eerste weekend van september, op het TT Circuit in Assen. Daar rijdt Belcar een sprint van 60 minuten en een manche over twee uur in de marge van de DTM-meeting aldaar.

--- Uitslag Belcar Race Day (pdf) ---

Foto's: Niels Vaeck & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 9 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belcar Race Day.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons