van der Horst

Racing Festival: Lastminute-zege voor Deldiche Racing in Spa-Francorchamps

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing heeft op de vijfde manche van het Belcar Endurance Championship moeten wachten om voor het eerst in 2018 te zegevieren. In het kader van het Racing Festival in Spa-Francorchamps reden Thomas Piessens, Luc De Cock en Tim Joosen in extremis naar de overwinning met hun #111 Norma M20FC, dankzij een drive through in de slotminuten voor de merkgenoten van Russel Racing. Gilles Magnus, teamgenoot van Hans Thiers en Jeffrey Van Hooydonk, dook met zijn Norma #2 onder de normtijd en zag op die manier een eventueel succes door de vingers glippen.
Start Belcar - Racing Festival 2018
Start Belcar - Racing Festival 2018
Dylan Derdaele, in de Belgium Racing Porsche #99 gestart vanop de zevende positie, achtte bij de start zijn moment de gloire gekomen. De Limburger had na de eerste beklimming richting Les Combes al de koppositie vast en zou zelfs enkele ronden kunnen verdedigen tegen de opzittende prototypes. Even later nam Thomas Piessens (Deldiche Racing) toch het voordeel, gevolgd door zijn collega's aan het stuur van de verschillende Norma M20 FC. Derdaele viel terug naar een plek buiten de top 5, maar de overwinning in Belcar 1 zou - mede dankzij twee indrukwekkende stints en een tweede pitstop tijdens een neutralisatie - nooit in het gedrang komen.

Russel Racing - Norma M20 FC vs. Deldiche Racing - Norma M20 FC
Russel Racing - Norma M20 FC vs. Deldiche Racing - Norma M20 FC
Vooraan streden vier Norma's onder elkaar voor de overwinning, aangezien ook de #2 Russel Racing erg snel opnieuw de aansluiting vond bij de kopgroep. Jeffrey Van Hooydonk mocht zich na een uur de nieuwe leider in de wedstrijd noemen, maar het duel voor de overwinning zou nog toch de slotfase voortduren. Na een neutralisatie op iets minder dan anderhalf uur van het einde, vanwege de gestrande BMW #17 van Frederik Sels, werden de koplopers opnieuw bij elkaar gebracht. Gilles Magnus moest een handvol seconden dichtrijden om voor de derde keer dit seizoen te kunnen winnen, slaagde in zijn opzet, maar dook in zijn verdediging op Tim Joossen onder de normtijd van 2:20 op Francorchamps. Resultaat: een drive through en een tweede plek voor het trio Magnus-H.Thiers-Van Hooydonk. Frank Thiers bleef op zijn beurt aan de zijlijn staan tijdens het Racing Festival. De #1 Aqua Protect Racing Norma van François Bouillon, Kris Cools en David Houthoofd tikte als derde aan na een drive through vanwege een te hoge snelheid in de pitlane.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De zege in Belcar 1 was dus voor de Belgium Racing Porsche 911 #99 van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens, terwijl de slotfase vooral spanning bracht in de strijd voor de tweede plek, die uiteindelijk naar de #24 PK Carsport Porsche ging van Tom Boonen en Bert Longin, voor de merkgenoten van Independent Motorsport (#8, Xavier Stevens, Koen Wauters, Kris Wauters). Bert Longin had eerder in het slotuur een kloofje dichtgereden op Kris Wauters, maar zijn bolide kreeg af te rekenen met probleem aan het differentieel en miste daardoor wat topsnelheid.

SRT - Mercedes-AMG GT4
SRT - Mercedes-AMG GT4
Kenneth Heyer hielp Wim Spinoy aan een tweede Belcar 3-overwinning van het seizoen na een indrukwekkende eindsprint in zijn SRT Mercedes-AMG GT4 #31. Ook de tweede Mercedes van SRT (#30, Nicolas Vandierendonck, Johan Vannerum en Filip Teunkens) stoof in de slotminuten nog voorbij de #11 PG Motorsport Porsche van Stienes Longin, Johan Huygens en Marnik Battryn richting een dubbel voor SRT. Een mooie bekroning dus voor het team uit Merchtem na de dubbele crash eerder in de meeting.

VDW Motorsport - BMW Z3 M
VDW Motorsport - BMW Z3 M
De Belcar 4-klasse draaide uit op een tweestrijd tussen de #300 VDW BMW Z3M van Ron Van De Water, Edwin Beyers, Nico Vangeel en Pascal Deckers en de #157 M3 E46 van Danny en Karlo Van Dosselaer, Geert Houthoofdt en Geert Dierckx. De Z3 verloor de leiding door eigenhandig in de fout te gaan en een kleine minuut te verliezen, maar kreeg de zege toch cadeau na problemen met de aandrijving bij de concurrentie. Het podium werd aangevuld door de #39 R&J Racing BMW van Roland Van Asch, Jurgen Vermeulen en Wim Verwimp enerzijds en de #17 De Verdelger BMW van Frederik Sels.

AR Performance - BMW E90 325i vs. BMW Team Van der Horst - BMW 235i
AR Performance - BMW E90 325i vs. BMW Team Van der Horst - BMW 235i
BMW won uiteraard ook in Belcar 5, dankzij de 325i van Alex Cascateu, Niels De Kerpel en Jeromy Hesels (#42 BMW Team van der Horst). De #69 AR Performance BMW, de eerste leiders in de wedstrijd, verdwenen nadien definitief uit beeld. AR Performance eindigde wel nog tweede dankzij de #70 van Jo Lammens, Davy Suffeleers en Kurt Heirman. De #57 QSR Racing School BMW pakte de laatste podiumplaats met Joël Uylenbroeck, Luc Janssens en Johnny De Breucker.

De finale van het Belcar Endurance Championship 2018 wordt over drie weken betwist met een wedstrijd over 125 minuten in het kader van het American Festival Nascar Finals. 

--- UITSLAG 2018 BELCAR ENDURANCE RACING FESTIVAL (PDF) ---

Foto: Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op zondag 30 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Racing Festival.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons