van der Horst

Belcar Skylimit Sprint Cup 2021: A new star is born!

Belcar Sprint Cup
Belcar Sprint Cup
Heel vaak kregen we te horen dat België een echt endurance land is. Op gebied van sprint was er dan ook helemaal niets voorhanden. In de wintermaanden staken Circuit Zolder en Skylimit Events de hoofden bij elkaar om de mogelijkheden te bekijken. Al snel werd het besluit genomen om er voor te gaan. De stap van trackdays naar het Belcar Endurance Championship is te groot waardoor deze Belcar Skylimit Sprint Cup de ideale instapklasse is geworden.
  • LTF

Met de start van deze race serie krijgt de Belcar Series piramide steeds meer vorm. Onderaan hebben we de Virtual Belcar en de Virtual Belcar Sprint Cup. Simracen vormt steeds meer de basis van de autosport in het algemeen. Daarboven de Belcar Youngtimers en Historics die met de Belcar Skylimit Sprint Cup samen een 100-tal piloten aan de start brengen dit weekend. Met aan de top van deze piramide het Belcar Endurance Championship. De doorgroei naar de toekomst is hiermee verzekerd. 

Met een 50-tal wagens op de deelnemerslijst mag iedereen die aan dit project gewerkt heeft fier zijn. Het is een mix geworden van Cup wagens zoals de BMW M235i, Clubsport BMW, Renault Clio, Ford Fiesta, Mazda MX5, Peugeot 206, Abarth en Citroen C1. Maar ook veel zelfbouw wagens zijn van de partij. Niet voor alle wagens was het eenvoudig om in orde te geraken voor de technische keuring, maar veel teams hebben lange dagen gewerkt om alles in orde te krijgen.

Het startveld voor de eerste race

We overlopen even de 4 goed gevulde klassen van deze Belcar Skylimit Endurance Cup.

QSR Racing School brengt maar liefst 12 Citroen C1 aan de start. Met enkele bekende namen zoals Andy Peelman en Jurgen Van den Broeck zullen er veel ogen gericht zijn op de QSR meute. Tuyte, Glorieux, Vanderheyden krijgen bij QSR ook het gezelschap van een aantal snelle dames. Ann-Christin Gross, Ellen Van Mechelen, Evelyne François en Laurie De Wolf moeten het opnemen tegen de C1's van Flandria Rent met Nanoe Vaesen en Veerle Peeters. Mooi is ook dat de meest recente winnaar van een Virtual Belcar race, Renzo Uylenbroeck, het zal moeten opnemen tegen de enige C1 die niet uit de QSR stal komt. Fabrice Cornelis, die reeds 2 Virtual Belcar kampioenschappen op zijn naam schreef komt aan de start met een C1 van Oeste kart.

In klasse 2 zien we vooral een mix van Ford Fiesta's en Mazda MX5. Huart, De Witte, Borgmans, Cox, Pireyn en Feyaerts gaan de eer van Ford proberen hoog te houden tegen de MX5's van Lemmens, De Vidts en Cloots. Maar de strijd voor de overwinning zou wel eens tussen de Honda van Van Espen/De Coninck en de Corolla van Dexters/Suffeleers kunnen gaan.

In klasse 3 van 1800 tot 2500cc hebben we een behoorlijk aantal Clubsport BMW's. Roelands/Van Pelt, Werckx, Dewulf, Lammens en Cleners/Raymakers krijgen het gezelschap van de Abarth van Bens, de MX5 van Van Herck, de Porsches van Dejong en Van Eenaeme, de VT2 BMW van Lievens en de E30 van Papstoy's. Outsiders zijn de Honda Accord van Bozó en de Peugeots van Beyens en Reynders/Zeelmaekers.

Ook in de hoogste klasse zien we een bonte mix van racewagens. BMW is hier ook weer sterk vertegenwoordigd. Er zijn 2 diesels voor de familie Beliën, die hun comeback maken, en Jan Schouten. Ook vader en zoon Convents staan aan de start met een M3 net zoals Hertsens, Wagner en Maris. Smulders komt met zijn snelle 325 Turbo en Aerts met een 135i. Van den Hove/Bradt en Van Landuyt gaan de strijd aan met een M235i. We gaan zeker ook rekening moeten houden met de Seat Leon Supercopa's van Verhaert en Van Kelst, de Cayman van Hemeryck, en de Honda van Verhulst voor de overwinning.

Verloop van het weekend

De Belcar Skylimit Sprint Cup heeft 2 kwalificatie sessies op zaterdag om 10:40 en om 14:20. Race 1 is om 16:30 gepland op zaterdag 8 mei. De tweede race is op zondag 9 mei om 15:10, vlak na de Belcar Endurance race.

Jammer genoeg wordt het New Race Festival verreden met zeer beperkt publiek. Toch moeten de thuisblijvers niet veel missen, want op donderdag 13 mei is er om 17:10 en om 00:05 een samenvatting van 26 minuten te bekijken op Eclips TV, een zender die je gratis kan bekijken op telenet 51, Proximus 90-340, Orange 39 en TV Vlaanderen 28.

Persbericht Circuit Zolder




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 6 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons