van der Horst

Spa Euro Race: Reacties na de wedstrijd

2018 Belcar Spa Euro Race
2018 Belcar Spa Euro Race
Met de tweede manche van het Belcar Endurance Championship 2018 achter ons, sprokkelde Autosport.be ook nu weer enkele reacties bij de verschillende deelnemers. Hieronder treft u een selectie aan van de commentaren op de eerste van twee wedstrijden die de Belcar dit jaar afwerkt op het Circuit de Spa-Francorchamps.
2018 Belcar Spa Euro Race
2018 Belcar Spa Euro Race
David Houthoofd: "Ik heb me echt geamuseerd aan het stuur van onze Aqua Protect Racing Norma M20 FC. Met het wegvallen van de Deldiche Racing Norma (n.v.d.r. wegens een lekke band) vooraan, kregen we een mooie strijd met de drie overgebleven Norma's. Ik had het gevoel dat we echt aan elkaar gewaagd waren en het was doorgaans het verkeer dat bepalend was voor de positie. Het was een harde maar faire strijd en het kwam er op aan om je positie bij het dubbelen goed te kiezen, wat betekent dat je soms iets vroeger van het gas gaat. Na mijn stint zag ik bij iedereen echter lachende gezichten, dus dat zegt veel..."

Belgium Racing - Porsche 991
Belgium Racing - Porsche 991
Jan Gabriëls (teamchef Belgium racing). "Dylan was met het mes tussen de tanden ingestapt en naderde met meerdere seconden per ronden op de leidende PK Carsport Porsche. Het duurde dan ook niet lang alvorens hij de maat nam van Anthony Kumpen en de kop in de race veroverde. De zege leek op zak toen er zich plots een probleem voordeed met de benzinetoevoer. Een mechanische beveiliging was onnodig geactiveerd waardoor de motor geen benzine meer kreeg. Dylan is dan gestopt, uitgestapt, heeft de beveiliging gereset en is verder gereden, maar de kans op de zege was natuurlijk wel gaan vliegen. We blijven op kop in de tussenstand, al is dat een magere troost als je de zege zo door de vingers voelt glippen."

Independent Motorsports - Porsche 991 GT3 Cup
Independent Motorsports - Porsche 991 GT3 Cup
Koen Wauters. "Ik heb de laatste stint in de race afgewerkt en heb me echt geamuseerd aan het stuur, al leek de situatie toen ik instapte redelijk uitzichtloos. We hebben echter gestreden voor elke seconde en zijn meerdere wagens op de piste gaan terughalen. Toen Belgium Racing in de slotfase met problemen kampte, kregen we de laatste podiumtrede in de schoot geworpen. Toch heb ik een gevoel dat er meer inzat, we hadden deze wedstrijd kunnen winnen als we geen penalties hadden opgelopen. De snelheid was er, zoveel is zeker."

Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Ward Sluys. "Ik kon aanpikken bij de BMW van Koen De Wit. Ik voelde dat ik sneller was, maar hij hield de deur telkens goed dicht tot we elkaar plots raakten. Toen heb ik wat afstand proberen te houden, maar omdat hij me constant blokkeerde, kon de concurrentie terugkomen. Ik heb toen verstandig gereden en de banden proberen te sparen. In mijn tweede stint had ik daardoor wat marge met de banden en kon ik De Wit zonder problemen passeren omdat hij wel leek te vechten met de wagen. Je zag dat onze snelheid in het slotuur echt beter was, maar de Porsche van Longin en Battryn ging echt hard. De BoP met de BMW lijkt perfect, maar de Porsche was een klasse apart deze race, dan weet je dat er iets niet klopt. Maar goed, ik heb me geamuseerd en er is weinig schade gereden, terwijl er hard gestreden is. Ook Wim heeft een top wedstrijd gereden voor wat nog maar zijn tweede race in de auto was. Een pluim overigens ook voor het team."

Formatielap 2018 Belcar Spa Euro Race
Formatielap 2018 Belcar Spa Euro Race
Marnik Battryn: "Spa is echt een fantastisch circuit. Ik nam de start voor mijn rekening maar kon niet optimaal profiteren omdat de wagens voor mij niet meteen accelereerden. Daardoor wonnen de wagens die aan de andere kant van de piste stonden wat plaatsen, maar ik heb heel beheerst gereageerd en mijn wedstrijd goed ingedeeld. Daardoor kon ik gestaag plaatsen goedmaken. Bij de laatste pitstop besloot PG Motorsport de banden te wisselen, een strategisch goede zet want Stienes kon ronden afwerken die seconden sneller waren dan de concurrentie. Hij naderde in geen tijd op de leider en kon hem relatief eenvoudig passeren. De teleurstelling van de seizoensopener te Circuit Zolder (n.v.d.r.) toen de wagen uitviel met mechanische problemen) is hiermee volledig vergeten en belangrijker, het gevoel voor de 24 Hours of Zolder zit echt goed. Ik heb de indruk dat deze auto in die race echt tot zijn recht gaat komen."

2018 Spa Euro Race Podium Belcar 5
2018 Spa Euro Race Podium Belcar 5
Davy Suffeleers. "In de allerlaatste ronde nog een podiumplaats gepakt, geweldig gewoon. Dit is het tweede podium op rij en hopelijk kunnen we daar een vervolg aan breien. Ik werk nog hard om mijn budget voor de rest van het seizoen rond te krijgen, maar het is zeker geen eenvoudige opdracht. We hebben wat tijd verloren na de pitstop toen de safety car de baan op kwam, maar de strijd in de klasse vandaag was enorm fel en dat doet het podium des te beter voelen. We hebben er hard voor gevochten!"

2018 Belcar Spa Euro Race
2018 Belcar Spa Euro Race
Ron Van De Water. "Doordat we vandaag onze klasse winnen stijgen we in de algemene rangschikking naar een onverhoopte derde plaats. Ik denk niet dat we nog dichter zullen geraken bij de top, maar dit is toch mooi meegenomen. Spijtig dat Heli Racing niet aan rijden toekwam nadat hun motor de geest gaf, maar we hebben een mooie race gehad tegen G&R Motorsport. Ook proficiat aan hen en in het bijzonder aan Karlo Van Dosselaar die zijn eerste race in Spa afwerkte, met zijn vader - die overigens ook recent begon met racerij. Onze blik is nu gericht op de volgende race in Zolder en de 24 Hours of Zolder nadien."

Oracle Cars TSL - Radical RS5
Oracle Cars TSL - Radical RS5
Gareth Cole (technisch verantwoordelijke Oracle Cars by TSL). "We hebben opnieuw technische probemen gekend en dat is ongelooflijk zuur. Een buis van de turbo heeft het begeven en dus moesten we de wagen in de box duwen voor een herstelling. We hebben tussen de vorige wedstrijd en de race hier in Spa-Francorchamps liefst 800km getest zonder problemen en nu valt dit voor. Jammer, maar het zij zo. We hebben een pak gegevens kunnen verzamelen, dus we onthouden de positieve elementen."

--- UITSLAG BELCAR ENDURANCE SPA EURO RACE (PDF) ---

Foto's: Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 4 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons