van der Horst

Spa Euro Race: PK Carsport wint na spannende slotfase

Podium Porsche Endurance Trophy Benelux Spa Euro Race
Podium Porsche Endurance Trophy Benelux Spa Euro Race
PK Carsport heeft zijn eerste zege van het seizoen 2018 beet in de Porsche Endurance Trophy Benelux. Tom Boonen, Bert Longin en Anthony Kumpen startten de tweede race van het seizoen op het circuit van Spa-Francorchamps vanaf de vijfde plaats en eindigden in hun Porsche 991 #24 op het hoogste schavot, voor de Nederlandse tandem Jos Menten-Thijs Heezen en het Independent Motorsports-trio Xavier Stevens, Kris Wauters en Koen Wauters.
De zege van PK Carsport betekent eveneens de allereerste overwinning voor Tom Boonen in de nationale autosport. Nochtans hadden Boonen, Longin en Kumpen het niet onder de markt, want lange tijd leek de grootste beker op weg naar het kamp van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens (Belgium Racing). Derdaele kreeg echter op een kwartier van het einde af te rekenen met een probleem aan de benzinetoevoer en viel daardoor terug naar de vierde plaats.
 
PK Carsport - Porsche 991 GT3 Cup
PK Carsport - Porsche 991 GT3 Cup
Tom Boonen was op het podium uiteraard in de wolken met zijn eerste zege. “Ik nam iets vroeger dan gepland het stuur van de wagen over wegens een neutralisatie. Meteen na de herstart volgde opnieuw een neutralisatie. Ik verteerde beide herstarts evenwel goed, kon het gevaar vermijden en enkele mooie duels uitvechten. Ik heb me echt geamuseerd aan het stuur en vervolgens iets eerder dan afgesproken de wagen aan Anthony doorgegeven zodat hij een kloofje kon slaan op de concurrentie. Strategisch klopte alles, het team heeft dan ook enorm hard gewerkt na de tegenslag van de openingsmanche en de jongens verdienen deze zege voor de volle 100%.”
 
“Had Dylan Derdaele geen probleem gekend, dan waren we waarschijnlijk niet met de zege aan de haal gegaan”, erkent Bert Longin, die de wedstrijd startte. “We waren op pure snelheid dit weekend bij de snelste teams en ik kon in mijn stint het verschil met Dylan goed onder controle houden. Zodra de safety car de baan op kwam, hebben we geopteerd om onze rijderswissel door te voeren. Tom en Anthony hebben vervolgens een sterke stint gereden en ook het team leverde enorm snelle pitstops die ons toelieten het verschil te maken. Het was een kwestie van nadien de problemen te vermijden en na alle pech die we gekend hebben, voelt deze zege enorm goed. Wat het nog mooier maakt, is dat mijn zoon Stienes eveneens zegevierde in zijn klasse. Een topdag dus!”
 
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
PG Motorsport - Porsche Cayman GT4
Met Stienes Longin zagen we inderdaad een tweede telg uit de Longin-clan het podium betreden. Longin jr. stond aan de start in een Porsche Cayman GT4 ingezet door PG Motorsport. Hij deelde de bolide met teamgenoot Marnik Battryn die nooit eerder met dergelijke wagen racete op Spa-Francorchamps. In een sterk bezette GT4-klasse stonden beide youngsters meer dan hun mannetje en knoopten ze aan met de zege in Class 3. 
 
“Bij de openingsmanche in Zolder haalden we de finish niet en dat was teleurstellend, maar dit maakt alles goed. Jammer dat we in het kampioenschap niet beter geklasseerd staan door die opgave, maar het seizoen is nog lang en deze overwinning is bemoedigend. De auto voelde perfect aan en het was een plezier om er mee te rijden. Het team deed een meesterzet door bij de laatste pitstop de banden te wisselen zodat ik vol in de aanval kon trekken. Die gok betaalde zich cash en ik wist mijn directe concurrenten vrij snel te verschalken. Ook een pluim op de hoed van mijn teamgenoot Marnik, want die werkte een enorm verstandige wedstrijd af.”
 
Ook bij Marnik Battryn stond er na afloop van de race een grote lach op het gezicht. “Ik ben enorm tevreden over hoe ik mijn wedstrijd heb ingedeeld. Mijn eerste race in Spa en meteen ook vanaf de pole mogen starten, dat gaf me een goed gevoel. Bij de start kon ik echter niet aanpikken bij mijn concurrenten omdat de wagens voor me hun start wat misten. Ik viel terug in het klassement, maar heb heel bewust getracht het hoofd koel te houden en aanrijdingen te vermijden met het oog om nadien terug op te klimmen. Dat is perfect gelukt, want ik kon gestaag oprukken richting de hoogste regionen alvorens het stuur aan Stienes door te geven, die het op meesterlijke wijze wist af te ronden.”
 
Thijs Heezen en de dit seizoen wederoptredende Jos Menten pakten hun eerste podium, terwijl regerend Belcar 1-kampioen Independent Motorsports een tweede maal op rij op het ereschavot mocht plaatsnemen. Dylan Derdaele en Nicolas Saelens liepen zoals gemeld nipt het podium mis, terwijl de Speedlover Porsches van Pierre-Yves Paque/Grégory Paisse/Olivier Meurens en Guy Verheyen/Chris Mattheus/Pieder Decurtins respectievelijk als vijfde en zesde afsloten, voor de QSR Racing School-bolide bestuurd door Rodrigue Gillion en Bart Van Haeren. De No Speed Limit Porsche 991 van Frédéric Bouvy, Simon Tourneur en Damien Coens moest de handdoek werpen na een aanrijding in La Source met een concurrent.
 
Dankzij de maximale score bij de seizoensopener te Circuit Zolder en een vierde plaats in Spa-Francorchamps behoudt Dylan Derdaele de leiding in de tussenstand. Hij scoorde bovendien een bonuspunt omdat hij de pole behaalde. In de wedstrijd ging dat bonuspunt naar Jos Menten omdat hij de snelste wedstrijdronde realiseerde. PK Carsport gaat overigens met meer dan enkel de grootste beker naar huis, want de organisatie stelt het team een wildcard ter beschikking voor de manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux die wordt verreden in het voorprogramma van de 24 Hours of Spa.
 
De volgende manche wordt verreden te Circuit Zolder op 1 juli.

Persbericht Porsche Endurance Trophy Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 4 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons