van der Horst

Zolder Superprix: Nicolas Vandierendonck ziet podium door vingers glippen na aanrijding

Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Nicolas Vandierendonck stond samen met teamgenoten Johan Vannerum en Filip Teunkens dit weekend aan de start van de derde afspraak van het Belcar Endurance Championship 2018. Initieel stond een wedstrijd over drie uur gepland te Circuit Zolder, maar door een uitgelopen tijdschema zag de organisatie zich genoodzaakt om de wedstrijd met 20 minuten in te korten. De SRT Mercedes-AMG GT4 #30 reed probleemloos op de derde plaats, tot het in bocht 1 tot een aanrijding kwam met de leider in de wedstrijd.
De hoogzomerse temperaturen maakten het de deelnemers knap lastig en dat was ook het geval bij Nicolas Vandierendonck, die de start nam. “Ik kon nooit echt hard pushen omdat ik meteen last kreeg van zowel onder- als overstuur, maar ik had een goed ritme gevonden en kon de cadans zelfs iets verhogen als ik zag dat mijn concurrenten naderden. Ik merkte dat ik beslist niet de enige was op de piste die het moeilijk had, want zowel bij het inhalen van tragere wagens als bij het laten passeren van snellere bolides merkte je dat er voorbehoud aan de dag gelegd moest worden. Dat impliceert wel dat je veel tijd verliest, zowel bij het dubbelen als het gedubbeld worden. Op de ogenblikken dat ik niet met verkeer kreeg af te rekenen, waren mijn chrono’s eigenlijk meer dan behoorlijk.”

Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Selleslagh Racing Team - Mercedes-AMG GT4
Net voor het pitwindow, na een goed uur wedstrijd, liep het evenwel plots grondig fout. “Met nog drie ronden voor de boeg in mijn stint, werd ik plots aangetikt in de Eerste Linkse door een prototype, de wedstrijdleider nota bene. Ik had hem in mijn spiegels gezien op de rechte lijn, maar de afstand was nog groot en ik verwachtte dus niet dat hij een inhaalbeweging ging plaatsen. Toen ik instuurde, werd ik plots op mijn voorwiel geraakt. Ik had net voordien in mijn spiegel gekeken, maar zag geen wagen aangezien hij in mijn blinde hoek zat. Je moet weten dat die prototypes enorm laag zijn, heel snel afremmen en bovendien een zeer hoge bochtensnelheid aanhouden. Dat vergt dus discipline en inschattingsvermogen van beide kanten en als rijder van een prototype moet je je er van bewust zijn dat andere rijders jou simpelweg niet zien. Onze wagen is veel logger en zwaarder en eenmaal ik begin in te sturen, is er geen weg terug. Het prototype had beter gewacht tot na de bocht om mij vervolgens zonder risico te dubbelen, maar dat zijn vijgen na Pasen.”

“Helaas liep het dus fout en dat is doodzone, want we waren op weg naar een podium en achteraf gezien had de tweede plaats tot de mogelijkheden behoord.  We hebben een dertigtal seconden verloren in de grindbak en die maak je op de piste bij dergelijk felle concurrentie niet meer goed. Ik heb nadien ook het tempo enkele seconden laten zakken omdat we vreesden voor een lekke band. We hebben uit voorzorg de banden gewisseld en dat heeft ons nog eens 40 seconden gekost. Nu, ere wie ere toekomt: mijn teamgenoten Ward Sluys en Wim Spinoy op de zusterwagen hebben een dijk van een race gereden en scoorden dan ook een oververdiende zege. Het bewijst ook dat de Mercedes-AMG GT4 bij de les is dus in dat opzicht is het een goede generale repetitie geweest voor de 24 Hours of Zolder.”
 
De volgende afspraak in het Belcar Endurance Championship is inderdaad de 24 Hours of Zolder, op 11 en 12 augustus. Voorafgaand aan de eigenlijke wedstrijd, is er op woensdagnamiddag een parade gepland vanaf Circuit Zolder naar het centrum van Heusden-Zolder, maar meer informatie daarover bezorgen we u in augustus. Alvorens naar de 24 Hours of Zolder te trekken, staat Nicolas Vandierendonck eveneens aan de start in de grootste GT3-wedstrijd ter wereld: de Total 24 Hours of Spa eind juli!

Persbericht Nicolas VandierendonckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 4 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons