van der Horst

Belgen doen het uitstekend in de Rallye Monte Carlo Historique (+ Video)

Dirk Van Rompuy-Jens Vanoverschelde - Opel Ascona
Dirk Van Rompuy-Jens Vanoverschelde - Opel Ascona
Na een lange verbindingsrit die de deelnemers vanuit de verschillende Europese steden naar Valence bracht, voor de Belgen een tocht van meer dan 1000 km vanuit Reims, mochten ze op zaterdag reeds een eerste kwalificatierit afwerken over een besneeuwde Col de l’Echarasson. Dominique Holvoet en Bjorn Vanoverschelde waren de eerste leiders met 3/10 sec. voor op de Porsche 911 van de Italiaan Fabio Babini. Ex winnaar Lareppe volgde op 4,5 seconden en Van Rompuy op 5,9 sec. Nog voor de wedstrijd effectief van start ging kreeg Ruben Maes problemen met de alternator op zijn Porsche 914-6, de West-Vlaming rijdt nog rond, maar buiten klassement.
Maes - Deplancke - Porsche 914-6
Maes - Deplancke - Porsche 914-6
Om te benadrukken hoe close de wagens bij elkaar zitten; maar liefst 40 wagen bevonden zich binnen de 10 seconden van de eerste leider. 1 seconde staat gelijk met 10 strafpunten.

Op zondag stonden vier KP’s op het menu. Tijdens de eerste KP verloor Holvoet zijn leiderspositie en zakte met 26 strafpunten of 2,6 seconden af naar de vierde plaats terwijl de Italiaan Mozzi de leiding pakte met zijn Lancia Fulvia HF. Nog een landgenoot, Raymond Horgnies volgde met zijn Porsche in vijfde stelling op 2 punten of 0,2 seconden van Holvoet. Lareppe en Van Rompuy waren aan een opmars bezig richting top 10 op een deelnemersveld van meer dan 300 wagens.

José Lareppe - Opel Kadett
José Lareppe - Opel Kadett
Dirk Van Rompuy verloor op de tweede KP van dag 2 zeventien seconden toen hij kwam vast te zitten in een sneeuwophoping en hij zakte naar de 22ste plaats. Lareppe sprong over Holvoet naar de vierde plaats terwijl de Italiaan Mozzi nipt de leiding behield met 1,2 seconden op de Porsche van de Noor Granerud en 2,1 seconden op de Opel Kadett van de Fransman Durand.


Dominique Holvoet-Bjorn Vanoverschelde - Toyota Celica
Dominique Holvoet-Bjorn Vanoverschelde - Toyota Celica
Tijdens de derde KP gingen Dirk Van Rompuy en Jens Vanoverschelde zwaar in de aanval en reden op 2/10 sec. na de beste chrono na de Italiaan Babini en op anderhalve seconde van de ideale tijd. Hierdoor komen zij terug naar boven in het klassement. Ook Ruben Maes reed een prima KP, maar wel buiten categorie. Ditmaal verloor Lareppe een dikke drie seconden terwijl Holvoet meer dan acht seconden moest prijs geven.


De laatste KP kregen we een ex aequo met vier wagens waaronder Lareppe die zodoende na Holvoet ook een KP achter zijn naam mag zetten. Maes was ook opnieuw goed onderweg en was tweede beste Belg op 2,4 seconden.

Van Rompuy Racing
Van Rompuy Racing
Na de tweede dag staat de Lancia van de Italiaan Mozzi aan de leiding met amper 1 seconde of 10 strafpunten voorsprong op de Noorse Porsche van Granerud en 1,4 sec. of 14 strafpunten op Lareppe als eerste Belg. Holvoet en Bjorn Vanoverschelde staan op een voorlopige 11de plaats met een achterstand van 12,7 seconden terwijl de derde beste Belgische wagen, de Opel Ascona van Dirk Van Rompuy en Jens Vanoverschelde de derde dag ingaan op een voorlopige 16de plaats of 18,8 seconden achterstand.

Jean Ragnotti
Jean Ragnotti
Andere Belgen in de wedstrijd zijn ondermeer Horgnies (38ste), Vilain (42ste), Mondron (47ste), De Cremer –Van Bourgonie (62ste), Van Rossom (151ste), Swaelens-Delferrier (164ste) en Van De Moortel (175ste). Maar liefst 45 wagens staan nog binnen eenzelfde minuut. Ragnotti staat met zijn Renault 8 Gordini 159ste op meer dan vier minuten.Foto's: Eddy CoppéeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rally Internationaal op zondag 26 januari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Monte Carlo Historique.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons