Belgen net buiten de top tien tijdens de 24e Lonato Winter Cup

Kobe Pauwels
In Lonato vond afgelopen weekend de 24e editie van de Winter Cup plaats. Traditioneel vormt dit één van de eerste serieuze krachtmetingen van het seizoen. De OK en OKJ klassen kwamen de voorbije weekends al eens in actie in het WSK kampioenschap, voor de KZ schakelklassen was dit de eerste wedstrijd van het seizoen. In de OK en de OKJ klassen hadden we enkele Belgen aan de start, maar ze konden zich niet mengen in de strijd om de winst.
Luca Leistra
Andrea Kimi Antonelli maakte er in de finale van de Junioren een one man show van. Vanaf het doven van de lichten sloeg de Italiaan een gaatje op zijn achtervolgers. Nederlander Thomas ten Brinke versierde een startplek op de eerste rij naast Antonelli maar na contact met Theo Wernerson en Alex Dunne waren al zijn zegekansen verloren. James Wharton en Conrad Laursen profiteerden optimaal en schoven door naar plaatsen twee en drie. De leiding van Antonelli kwam wel niet meer in gevaar, hij won makkelijk voor de Australiër Wharton en de Deen Laursen. De Belgen kende geen vlekkeloos weekend in Lonato. Lorens Lecertua zette een 41e tijd neer in de kwalificaties, verloor na de heats nog enkele plaatsen en moest daardoor in zijn Super Heat opzoek naar een goed resultaat om een plek in de finale te halen. Daarin slaagde FA rijder echter niet.
Voor Luca Leistra, die dit weekend zijn debuut maakte in de OKJ verliep de kwalificatiesessie evenmin vlekkeloos. Een 45e plaats was zijn deel op vrijdag. Bij Leistra ging het wel de goede kant op tijdens de heats en de Antwerpenaar werkte zich een weg naar voren. Hij plaatste zich in zijn Super Heat ook voor de finale en daarin werd hij heel sterk vijftiende. Een mooi debuut op dit niveau!

Ook in de OK klasse stonden er twee Belgen aan de start. Gilles Stadsbader ging in Lonato op zoek naar bevestiging in zijn eerste jaar in deze klasse, Kobe Pauwels stond voor zijn vuurdoop bij zijn nieuwe team. Stadsbader zette een mooie 31e chrono op de tabellen, Pauwels sloot aan als 40e. Vooraan wist Lorenzo Travisanutto met een rondje in 47.064 de pole de bemachtigen voor de heats maar die verliepen verre van vlot voor de regerende wereldkampioen. Hij moest de leiding in de tussenstand afstaan aan Joe Turney en kwam pas als achtste uit de heats. De Belgen hielden goed stand in het middenveld. Stadsbader consolideerde zijn 30e plaats, Pauwels volgde iets verder op P41. Terwijl Stadsbader zich wist te plaatsen voor de finale, moest Pauwels na zijn Super Heat de kart definitief in de tent laten staan. Hij wist zich niet te plaatsen voor de finale.

In die finale was de beste start voor Travisanutto die van plek zeven naar twee schoot, net achter polesitter Joseh Turney. Na een zware crash tussen David Liwinski, die met Belgische licentie rijdt, Sebastien Montoya en Lorenzo Fluxa op de rechte lijn, ging de race verder onder slow zone. Fluxa kon Liwinski en Montaya maar net ontwijken maar kwam daardoor wel zeer hard in contact met de afsluiting. De Spanjaard werd uit zijn kart geslingerd en werd meteen medisch onderzocht. Na drie rondjes aan een gematigd tempo ging het veld weer los en dat was voor Travisanutto het sein om de leiding over te nemen. De druk was echter zelden van de ketel en de Britt waagde al snel opnieuw een kans om de leiding terug te veroveren. Die aanval mislukte, Turney verloor een plek, en na enkele felle gevechten moest Turney genoegen nemen met P3. Travisanutto was ongenaakbaar en won voor Dexter Patterson en Joe Turney.

Geen Belgen aan de start in de KZ2 schakelklasse. Het waren de bekende grote kanonnen die het in de finale onder elkaar gingen uitvechten. Anthony Abasse, Paolo de Conto en Marco Ardigo, twee verschillende nationaliteiten, twee verschillende motorenleveranciers, drie verschillende constructeurs en drie piloten die fulltime met de sport bezig zijn, dat levert spektakel. Ook hier vertraagde een slow zone de race maar wanneer de gele vlaggen opgeheven werden, was het Marco Ardigo die vol in de aanval ging bij Anthony Abasse. De Fransman hield de Italiaan wel goed af en Paolo De Conto maakte gebruik van het tijdsverlies om de tweede plaats over te nemen van Ardigo. Abasse hield stand en won, met slechts één tiende voorsprong op de Conto en Ardigo. Op een vierde plaats eindigde Marijn Kremers, die tien plaatsen wist goed te maken!

Foto's: Team RS

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 18 februari 2019.