van der Horst

Belgen schitteren tijdens Europees Rotax kampioenschap in Genk

Tom Desair
Tom Desair
De eerste ronde van de Rotax Max Euro Trophy, zeg maar het Europees kampioenschap Rotax Max, vond afgelopen weekend plaats in Genk. Onze Belgen hebben daarin een weergaloze indruk gemaakt door maar liefst drie van de zes finales te winnen. Een vrijwel ongekende prestatie en dat in wedstrijden in uiterst moeilijke omstandigheden.
Amper een dag of twee na de eerste ronde van de BNL Karting Series trotseerden heel wat deelnemers opnieuw tropische temperaturen bij de start van de Europese campagne. Met al vrije trainingen op donderdag beloofde het een wel heel lang uitgerokken weekend te worden, in temperaturen ver boven de 30 graden Celcius. De stevige regenbui op zondag kwam voor velen als een verrassing, maar was voor de meesten ook welgekomen! 

Mees Houben was in de MicroMax, de categorie met de jongste deelnemers, de eerste winnaar van de dag. De thuisrijder wist zowel de eerste als de tweede wedstrijd te winnen en scoorde dus de volle buit. Overige Nederlanders Max Sadurski en Jake Menten verdeelden de resterende plaatsen op het podium, dat gekleurd werd door de noorderburen. 

In de MiniMax trok de Duitser Taym Saleh de lakens naar zich toe. Ook hij komt uit voor het team van Genker Kart Shop en ook hij was de snelste in zowel de eerste als de tweede race. De Sloveen Vidmar Aljaz zette een mindere prestatie neer in race 1, om naar een tweede plaats in de tweede race te rijden en daarmee uiteraard heel wat punten goed te maken. Hij legde beslag op P2 in de einduitslag, voor Thijmen Houden. Die neemt zo een tweede Europese trofee mee, naar het gezin in Nederland!

Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
Bij de Rotax Junioren zegevierde Kaï Rillaerts gisteren. Dat Rillaers dit seizoen de te kloppen man is, bewees hij al meermaals, onder andere nog tijdens de BNL twee weken geleden. Cadeau kreeg hij het evenwel niet, want in de verraderlijke natte omstandigheden was het vechten voor iedere centimeter. Onder andere Tim Gerhards, Nick Gerhards en William McIntyre boden heel wat weerwerk. Rillaerts wist een spannende eerste race te winnen en kwam in race 2 als tweede over de streep. Tim Gerhards won die tweede, eveneens knappe race maar kwam vier puntjes te kort om Rillaerts van de leiding in het kampioenschap te houden. Bruno Mulders is de tweede Nederlander op het podium, op P3. Thomas Martens, de tweede Belg in het Junioren-veld, kende motorporblemen in de eerste race en dat hypothekeerde het vervolg van zijn zondag, waardoor de jonge Belg niet in aanmerking kwam voor de ereplaatsen.

Dylan Lahaye
Dylan Lahaye
Dylan Lahaye won de eerste finale van de Rotax Senioren met ware overmacht. De ervaren Waal, ook in dienst van GKS, liet weinig heel van de concurrentie en nam al snel de leiding in handen om onbedreigd naar de eerste winst van de dag te rijden. Hij hield maar liefst acht tellen over op Sean Butcher, terwijl Mads Riis op ruim achttien seconden als derde finishte. Ook in de tweede wedstrijd gaf Lahaye op dominerende manier regenles aan de tegenstand. Hij scoorde in die tweede race opnieuw de volle 25 punten en pakte daarmee de dubbel en de leiding in de tussenstand van het EK. Storm Boer tikte als tweede aan en wordt daarmee ook tweede in de tussenstand. Mads Riis had aan een tweede en vierde plaats genoeg om P3 in de rangschikking voor zich te nemen. Ook daar is een Belgisch randje aan te bespeuren, want de Deen komt uit op een TonyKart van Daems Racing Team uit Geel.

Glenn Van Parijs - podium BNL Karting Series
Glenn Van Parijs - podium BNL Karting Series
De DD2-klasse begon met een iet wat onverwachte kwalificatiesessie, waarin ruim de helft van het veld geen tijd op de tabellen kon zetten. Onder andere Dj Liveris, Xen De Ruwe, Glenn van Parijs, Jarne Geussens en Xander Przybylak waren hier de dupe van. Zij moesten zonder een tijd te kunnen neerzetten op vrijdag aan de bak op zaterdag in de heats. Dan weet je dat het moeilijk wordt, maar dan weet je ook dat je als rijder kan laten zien wat je waard bent. Toch betaalden de favorieten die slechte startposities cash. De heats verliepen moeizaam en scoren in de finales zou lastig worden.

Maar toen kwam de regen, en dat schudde de kaarten stevig door elkaar. Xen de Ruwe en Jarne Geussens verschenen niet aan de start en ook Xander Przybylak moest na drie ronden al naar de kant. Maar Glenn van Parijs kreeg de trein wel op gang. De Limburger, uitkomend op een TonyKart van Bouvin Power, reed een ijzersterke wedstrijd, kwam al snel de top 10 binnen en besloot de eerste finale als derde. Tijdens de beslissende tweede finale ging van Parijs door op zijn elan. Na dertien ronden haalde de Porschist het met ruim een seconde bonus van Silas Rytter en diens teamgenoot Mathias Lund. Ook Przybylak maakte een ijzersterke remonte die einigde op een mooie vijfde plaats! 

In de DD2 Master-categorie was de overwinning voor Sebastien Rumpelhardt. De Duitser haalde het voor Slawomir Muranski en Thomas Schumacher. Beste Belg in Genk werd Tom Desair op een mooie vijfde plaats!

Er volgen na Genk nog drie wedstrijden voor de Rotax Euro Trophy. De eerstvolgende manche staat gepland in het weekend van 5 en 6 september in het Duitse Wackersdorf. 

Foto's: Kartphoto
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 10 augustus 2020.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons