van der Horst

Belgen strijden om podia tijdens Rotax Max Challenge Eurotrophy in Genk

Rotax Junioren
Rotax Junioren
Op Karting Genk stond afgelopen weekend de eerste ronde van het Europese Rotax kampioenschap op het programma. De Rotax Max Challenge Eurotrophy zoals het kampioenschap officieel heet, verwelkomde opnieuw een ijzersterk deelnemersveld waaronder heel wat Belgen die het bovendien verdienstelijk deden. Uiteindelijk kwamen ze net te kort voor winst en waren de zeges voor Tim Gerhards, Mark Kimber, Mathias Lund en Paul Louveau
Tim Gerhards
Tim Gerhards
Eén van de grootste kanshebbers op de zege in de Rotax Junioren was ongetwijfeld Kaï Rillaerts. De regerende Europese kampioen zette zijn favorietenrol kracht bij door de eerste BNL, die twee weken geleden plaatsvond, te winnen en door ook de Europese campagne perfect te starten. Rillaerts reed namelijk naar de pole en won daarop al zijn volgende heats. Ook Tom Braeken was vanaf dag één bij de les, kwalificeerde zich als tweede en behield ook deze plek na de heats. Twee Belgen dus op de eerste rij bij de start van de eerste finale. In die verregende finale haalde Braeken het met een miniem verschil op Rillaerts. Tim Gerhards tikte op ruim zes seconden aan als derde maar zou bij de start van de tweede finale wel het beste wegkomen. De Nederlander profiteerde optimaal van een chaotische openingsronde waarin Rillaerts en Braeken wat plaatsen moesten prijsgeven. Zij zouden uiteindelijk nog derde en vierde worden, na Gerhards en een uitskend rijdende Thomas Strauven die in zijn Europees Junior debuut meteen van zich liet horen. Tim Gerhards verlaat Karting Genk als leider in de tussenstand, voor onze drie landgenoten; Tom Braeken, Kaï Rillaerts en Thomas Strauven.

Podium Rotax Senioren
Podium Rotax Senioren
Bij de Senioren voelden de Britten zich op zaterdag en zondag als een vis in het water maar onze landgenoten waren steeds in de buurt om toe te slaan. De eerste finale op zondag begon met Mark Kimber en Callum Bradshaw op de eerste rij, gevolgd door Dylan Lahaye op P3. Kimber pakte in de regen de kopstart terwijl Bradshaw enkele plaatsen moest toegeven maar zich later wel weer op P2 nestelde. Kimber heerste en won voor Bradshaw en Dylan Layahe die in de openingsfase de Britt wel enkele keren kon aanvallen, maar er niet in slaagde P2 over te nemen. De finale werd een waar spektakelstuk met de eerste rij die op een opdrogende baan voor slicks koos en daarachter een horde concurrenten die voor regenrubber gingen. Deze laatsten waren in de aanvangsfase duidelijk in het voordeel en met onze landgenoot op kop reden de heren op regenrubber weg van de concurrentie. Maar extra regen kwam er niet en de baan droogde langzaam maar zeker op. Lahaye zag zijn voorsprong met meerdere seconden per ronde slinken en moest met nog twee ronden te gaan zijn meerdere erkennen in de Tony Kart fabriekspiloten Kimber en Bradshaw. Lahaye zou nog derde worden maar kreeg vijf seconden straf wegens opduwen. Kimber pakte dus de volle buit met zeges in finale één en twee, voor Bradshaw en Lachlan Robinson die derde werd. Eerste Belg werd Dylan Lahaye op P4, Luca Leistra werd zesde en Nick Cuppens viel met P11, net buiten de top tien.

Rotax DD2
Rotax DD2
In de DD2 begon Glenn Van Parijs voortvarend aan het weekend met de polepostion op vrijdag. Maar in de kletsnatte heats die volgden op zaterdag moest de Limburger de koppositie prijsgeven aan Xander Przybylak. De Fransman Paolo Besancenez nestelde zich tussen beide heren op P2. In een verregende eerste finale liep het bij de start al bijna mis toen Van Parijs en Przybylak elkaar raakten en Van Parijs zijn kart maar net uit een spin wist te houden. Beiden verloren meteen enkele plaatsen en kwamen moeilijk in het ritme. Vooraan stuurde Mathias Lund zich naar de zege voor Besancenez en Petr Bezel. Hoewel het nog verraderlijk glad was, koos iedereen voor de start van de tweede finale voor slicks. Lund behield de kop maar het was Van Parijs die de beste start maakte en naar een tweede plaats doorschoof. Daarna kreeg de Limburger het moeilijk om grip te vinden. Het was Martijn Van Leeuwen die daarvan profiteerde en de tweede plaats overnam, op jacht naar de leider. Ook die wist hij te pakken en zo won Van Leeuwen, die uitkomt voor het Belgische Schepers Racing de tweede finale. Bezel wist Lund nog voorbij te gaan, maar laatst genoemde sloot het weekend wel als winnaar af, voor Bezel en Van Leeuwen. Jarne Geussens werd heel mooi zesde, Przybylak achtste en Van Parijs tiende na uitsluiting in de finale waarin hij als derde over de streep kwam. 

Podium Rotax DD2
Podium Rotax DD2
Man in vorm in de DD2 Masters was Rudy Champion. Hij won de voorbereidende BNL wedstrijd maar kreeg dit weekend concurrentie uit eigen huis want de Fransman Paul Louveau won beide finales. Rudy Champion kende een matige eerste finale waarin Ian Gepts het prima deed. Onze landgenoot was snel in de regen en tikte aan als tweede. Champion herstelde in de tweede finale en werd tweede na, opnieuw, Louveau. Gepts had het op het droge iets moeilijker en werd achtste wat hem tot een vierde plek algemeen bracht. Winnaar werd dus Louveau die het haalde voor Champion en Alessandro Glauser. Verder in de top tien vonden we ook nog Tom Desair en Christophe Adams terug.

Er wachten nu enkele weken rust, alvorens de tweede ronde van het kampioenschap van start gaat in het Italiaanse Adria.

Foto's: FM ImagesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 12 april 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons