van der Horst

Belgen trotseren uitdagende weersomstandigheden in Assen

Van Glabeke-Jonkheere - Curbstone Corse Ferrari 458 GT3
Van Glabeke-Jonkheere - Curbstone Corse Ferrari 458 GT3
De Belgen stonden voor een uitdaging tijdens de laatste wedstrijden van de Supercar Challenge powered by Pirelli. Vooral in de GT-divisies was het spannend. Na twintig minuten koersen begon het hard te regen en glibberden de deelnemers over het TT Circuit Assen. Succes was er voor Miguel Vandereyt en Angelique Detavernier die hun eerste podiumplaats in de GTB-divisie behaalden. Eerder op de dag - op een droge omloop - kwamen Henk Haane en Kris Cools in de Superlights als derde over de streep. Kelvin Snoeks en Henry Zumbrink beheersten de lastige omstandigheden in de Super GT-klasse het beste. Allebei rijdend met de Volvo S60 V8 lieten zij het duo Martin Lanting en Bob Herber achter zich. In de GT-divisie was er succes voor het Belgische Delahaye Racing die met Pierre Etienne Bordet en Alexandre Viron de derde plaats bemachtigden. De titel ging naar het trio Roger Grouwels, Robert de Graaff en Arjan van der Zwaan rijdend met Dodge Viper GT3-R.
  • LTF
Patrick Van Glabeke en Frédérique Jonckheere probeerden de schade te beperken in de GT-klasse nadat Van Glabeke in de eerste ronde werd aangetikt. De Ferrari 458 GT3 ging in de rondte, waardoor het duo van achteraan hun race moesten vervolgen. "De rijders uit de Dodge Viper hebben zich nog geëxcuseerd voor het incident. Patrick heeft de race goed hervat, maar helaas kregen we een drive through penalty opgelegd omdat we een seconde te kort in de pits hadden gestaan", zei Jonckheere die op een natte baan zeer snel onderweg was. "Helaas was het net niet genoeg voor een podiumplaats. Volgend jaar willen we graag terugkomen met een verbeterde auto."

Rob Wheldon zegevierde met de Radical RXC 2.7 V8, net als zaterdag, in deze klasse. Van Glabeke en Jonckheere hadden zich op zaterdag tot kampioen gekroond.

Vandereyt-Detavenier - Porsche 997 Cup
Vandereyt-Detavenier - Porsche 997 Cup
In de GTB-divisie was er veel vreugde bij Vandereyt en Detavernier. Met de Porsche 997 GT3 Cup reden zij onder verraderlijke omstandigheden naar hun eerste podiumplaats. "We hadden nog maar één kans, dus het moest vandaag maar gebeuren", concludeerde Vandereyt met een brede glimlach. "De regen heeft een beetje in ons voordeel gespeeld. We hebben nog zo'n vier ronden in volle regen op slicks afgelegd en dat ging goed."

Teamgenoot Detavernier nam het stokje over en genoot met volle teugen van haar eerste regenrace: "In de regen rijden is supertof. De auto was goed geprepareerd en iedere ronde waren de omstandigheden weer anders; dan weer iets droger en vervolgens weer natter. Ik ben trots op onze prestatie."

Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
De wedstrijd in deze klasse werd uiteindelijk gewonnen door Daan Meijer met de Porsche 997 GT3 Cup. In de eerste helft van de wedstrijd knokten Steve Vanbellingen met kampioen Max Koebolt om de koppositie. Het duo kende minder geluk toen Ward het stuur van Vanbellingen had overgenomen. "De auto brak van achteren uit en gleed van de baan. De auto was stuurloos", zei Sluys en legde uit: "Het overkomt je zomaar en daar is niets aan te doen. Ik deed rustig aan, maar de BMW M4 Silhouette is sowieso een zeer moeilijke wagen om te besturen in de regen."

Geen podiumplaats voor de Belgen in de laatste manche in de Supersport-klasse. Werner van Herck hoopte voor een stunt te zorgen, maar zijn bandenkeuze pakte verkeerd uit. "Ik was met nieuwe slicks vertrokken, maar het duurde iets te lang voordat de baan opdroogde en toen gleed ik er vanaf", vertelde Van Herck die aangaf dat hij het vooral moeilijk had aan het begin van de wedstrijd. "Ik kon in de opwarmronde al amper volgen. Bij de start gingen veel rijders met regenbanden mij al voorbij. Dit was echt een baalweekend."

Werner Van Herck - Mazda
Werner Van Herck - Mazda
Vanbellingen en Sluys, die wederom een gastoptreden maakten met de BMW M3 E92 3.2 eindigden als zevende. Cor Euser won na een fraaie zege ook de titel in deze categorie. In de Sport-klasse reden Chris Voet en Bart van den Broeck met de Renault Clio naar plaats zes. In deze divisie won Maurits en Wesley Caransa de wedstrijd. Dennis de Borst en Martin de Kleijn kroonden zich tot kampioen.

Wel was er Belgisch succes in de Superlight-klasse. Henk Haane en Kris Cools veroverden de derde plaats met de Tatuus PY012. "Het was in de eerste bocht wel even spannend", blikte Cools terug. "Ik zat tussen twee auto's in, maar het liep allemaal net goed af. Vervolgens probeerde ik constante rondetijden te rijden en de wagen op plaats drie voor Henk af te leveren. Dat lukte en Henk heeft het heel goed afgemaakt."

Met vier podiumplaatsen uit vier wedstrijden begint het bij de inwoner van Oostende wel te kriebelen. Cools: "Dit smaakt inderdaad naar meer. Volgend seizoen staat zeker op het verlanglijstje want ik koers graag mee. Zeker in zo'n prototype. Dat rijdt heerlijk!"

Haane-Cools - Tatuus GH Motorsport
Haane-Cools - Tatuus GH Motorsport
De Britten Daniel Gibson en Tom Bradshaw wonnen opnieuw met de Gibson GH-19 in de snelste Superlight-klasse. In de andere divisie pakte het tweetal Danny van Dongen en Robert Haupt de winst. Onder de landgenoten eindigden Filip Declerq en David Houthoofd als vijfde en zesde.

De aftrap van het 2015-seizoen van de Supercar Challenge powered by Pirelli wordt gehouden van 3 tot en met 6 april tijdens de traditionele Paasraces op Circuit Park Zandvoort. Blijf in de tussentijd op de hoogte van alle ontwikkelingen via www.supercarchallenge.nl en de betreffende social media kanalen.

Supercar Challenge PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op maandag 20 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Finaleraces.
  • Shopa

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons