van der Horst

Belgen zijn klaar voor uitdagend WSK seizoen

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ook voor de heren van de kartsport heeft de winterslaap nu wel lang genoeg geduurd. Aanstaand weekend start met de WSK Champions Cup in het Italiaanse Adria namelijk het nieuwe WSK seizoen, het neusje van de zalm als het op kampioenschappen in Europa aankomt. Onder de deelnemers aan de WSK kampioenschappen dit jaar opnieuw heel wat Belgen en enkelen zelfs in een officiële fabrieksrol!
De WSK Karting Series staan al jaren enorm hoog aangeschreven. Het kampioenschap waarin in de Mini, OKJ, OK en KZ schakelklassen om de knikkers wordt gestreden bracht al meerdere talenten naar de voorgrond. Max Verstappen, Charles Leclerc, Esteban Ocon,... het zijn er maar enkelen van de vele kampioenen die ooit in de WSK Karting Series hebben gereden. Wat de Belgen betreft was het de laatste jaren vrij stil in deze kampioenschappen maar sinds vorig jaar is er terug wat animo. En die animo wordt voor dit jaar opnieuw bevestigd! Tijd voor een rondje door de paddock.

Lenn Nijs
Lenn Nijs
In de Mini klasse, kregen we vorig jaar met Ean Eyckmans, Douwe Dedecker, Lenn Nijs en Tom Braeken meteen vier nationale talenten aan de start. In 2020 maken Eyckmans en Dedecker de overstap naar de OKJ. Lenn Nijs breidt er wel nog een jaartje Mini aan en start dan ook dit weekend in Adria. Dat doet de jonge Limburger weliswaar niet langer op een OTK chassis van Koski Motorsport. Hij maakte eind vorig jaar de overstap naar Team Driver Racing Kart waar hij zal uitkomen op een Kart Republic chassis. 

Ean Eyckmans - Kosmic Kart
Ean Eyckmans - Kosmic Kart
De OKJ klasse krijgt er dit jaar twee toppers bij. En dat zijn tevens Belgen!  Ean Ecykmans en Douwe Dedecker maken dit jaar de overstap vanuit de Mini's en dat zal toch wel een aanpassing worden. Maar dat ze beiden voldoende talent hebben om dat te compenseren weten ze ook in Italië. Ean Eyckmans sleepte deze winter een fabriekscontract in de wacht. Dat heeft hij ondermeer te danken aan een zeer sterk 2019 met overwinningen en vice-titels. Kosmic Racing Kart liet zijn oog vallen op de jonge Noorderwijkenaar en er werd deze winter al heel wat getest. Naast Ean Eyckmans komen ook Alexander Gubenko, Ruiqi Liu en Axel Malja uit voor de officiele kleuren van Kosmic in de OKJ. Eyckmans zien we evenwel nog niet in actie dit weekend, het betreft dan ook een losstaand event dat geen deel uitmaakt van het kampioenschap.

Douwe Dedecker - Kart Republic
Douwe Dedecker - Kart Republic
Ook voor Douwe Dedecker breekt in de Junioren een nieuw tijdperk aan. De immer sympathieke jonge kerel uit Bree staat zoals zijn coach Rick Dreezen het omschrijft voor een grote uitdaging. Maar Dedecker bewees wel al snel te kunnen leren en vond bij het team van Kart Republic een groep mensen naar zijn hart. Het bracht hem in 2019 al enkele hoogtepunten en overwinningen op en dus ook een fabrieksstoeltje in de OKJ. Lorenz Lecertura is de derde Belg, die opnieuw tekent voor een seizoen in de OKJ. De Waal toonde vorig jaar goed mee te kunnen in de buik van het pak, benieuwd of hij ook in 2020 kan bevestigen.Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
We krijgen met Gilles Stadsbader één Belg in actie in de OK dit weekend. Stadsbader komt opnieuw uit op een OTK chassis van Forza Motorsport en kan naar eigen zeggen niet wachten om opnieuw aan de start van een wedstrijd te verschijnen.

Kobe Pauwels - birelART
Kobe Pauwels - birelART
 Wie dit weekend nog niet present is, maar dat in het laatste weekend van januari wel zal doen is Kobe Pauwels. De Limburger zal de start nemen vanaf de WSK Super Master Series en ook hij heeft deze winter een officieel fabriekscontract in de wacht kunnen slepen. Pauwels, die vorig jaar nog de pole van het Europese kampioenschap pakte, gaat voor zijn tweede jaar in de OK klasse uitkomen in de rood witte kleuren van birelART. De Italiaanse constructeur gooide hun OK programma flink op de shop en tekende deze winter vijf nieuwe piloten. Naast Pauwels komen ook Nikolas Pirttilahti, Clayton Ravenscroft, Matteo Massetani en Sutumno Tanapongpan uit voor birelART.

De actie start aanstaande vrijdag met trainingen en kwalificaties. Zondag kennen we de eerste winnaar van het seizoen en vanaf dan is het al weer snel aftellen naar de eerste manche van de WSK Super Master Series welke het weekend daarop plaatsvindt, opnieuw in Adria. 

Foto's: Wim Eyckmans - Koen Pauwels - FM-Images - Rick Dreezen

 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op donderdag 23 januari 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons