van der Horst

Belgian Audi Club Team WRT schittert in eigen land:een zege en nog sterker op kop in het kampioenschap

Laurens Vanthoor - Belgian Audi Club Team WRT
Laurens Vanthoor - Belgian Audi Club Team WRT
Het Belgian Audi Club Team WRT kan terugkijken op een heel positief raceweekend op eigen bodem, bekroond met een zege en drie andere podiumplaatsen. Bovendien eindigden in beide wedstrijden de drie wagens in de top 5. Lokale held Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli wonnen de kwalificatierace op zaterdag na een gesmaakt duel met de Reiter Lamborghini. Zolder zag een zelfde scenario op zondag maar deze keer trok de Lambo aan het langste eind, ondanks alle inspanningen van Vanthoor. Frank Stippler-Edward Sandström eindigden vandaag derde en gisteren vijfde en dat was ook het resultaat voor hun ploegmakkers Nicky Mayr-Melnhof-André Rast… maar dan omgekeerd. Om het uitstekende weekend van het Belgian Audi Club Team WRT extra glans te geven, toonden de mechaniciens zich het snelst in de Pit Stop Challenge, en waren ze bovendien opnieuw op geen fout te betrappen. Na de prima resultaten van dit weekend versterkt de Belgian Audi Club zijn leiderspositie bij zowel rijders als teams.

Belgian Audi Club WRT
Belgian Audi Club WRT
“We willen allemaal winnen en vandaag in de kwalificatierace scheelde het maar een haar”, aldus een tevreden Team Principal Vincent Vosse. “Laurens probeerde echt alles in de laatste ronden, maar vond geen gaatje. Dus, proficiat aan onze rivalen. Het scheelde echt niet veel maar we kunnen alleen maar tevreden zijn met de prima prestaties, waardoor we onze posities in de tussenstanden versterken. Nog belangrijker is wellicht het feit dat we na de eerste twee manches niet alleen competitief bleken maar ook de nodige regelmaat aan de dag legden. Mooie perspectieven met het oog op het kampioenschap.”
 
Al tijdens de vrije trainingen leken de Audi’s R8 LMS ultra zich goed in hun vel te voelen op de zeer technische omloop in Limburg, wat resulteerde in een 4de kwalificatietijd voor Laurens, de 7de voor Stippler en de 8ste voor Rast. In de kwalificatierace lag de jonge Belg al snel tweede, waarna hij in de 12de ronde over Rosina naar de leiding ging. Van dan af was het vooral controleren en Stéphane Ortelli werd met 10 seconden voorsprong afgevlagd. De derde plaats ging naar René Rast and Nicky Mayr-Melnhof. De wagen lag tweede na de pitstops maar kon de Lambo niet achter zich houden. Een dik verdiende derde plaats trouwens oververdiend, na knap verdedigend werk van Nicky Mayr-Melnhof. Stippler en Sandström eindigden op plaats 5.
 
Zolder: De hoofdrace in beeld gebracht
In de kampioenschapsrace op zondag slaagde Kox erin om in de eerste bocht in het kleinste gaatje te duiken en Ortelli voorbij te gaan. “Ik weet dat Laurens’ fans me nu wel zullen haten, maar het was echt kantje boordje en het zou dom geweest zijn om de deur te hebben dicht gegooid”, aldus de Monegask. In de eerste helft van de race lieten Ortelli en Sandström de leider niet te ver uitlopen, terwijl Mayr-Melnhof in tiende stelling lag. En opnieuw blonken de pit-crews van WRT uit, waardoor Vanthoor de kans kreeg om snel het gat te dichten met Rosina en een adembenemend duel uit te vechten met de Slovaak. Ondanks alle goede wil slaagde hij er niet in om de Lambo voorbij te gaan. “Ik probeerde echt alles, het was een boeiende, faire strijd maar het was echt onmogelijk om hem in te halen. Zij beschikten over kortere versnellingsbak verhoudingen en dat gaf hen net dat beetje extra om bij het uitkomen van een bocht wat voorsprong te nemen op de rechte stukken. Ik wist dat ik enkel bij het remmen iets kon proberen en bijna lukte het in de tweede bocht van de laatste ronde, maar Rosina reed een knappe race en maakte geen fout. Het is uiteraard altijd een beetje frustrerend om net niet te kunnen winnen voor eigen publiek maar zo is het nu een maal. Het was vooral belangrijk om geen risico’s te nemen en aan het kampioenschap te denken, wat uiteraard het hoofddoel blijft.”
 
Stippler-Sandström hielden hun derde stek vast en mochten mee op het podium. “De wagen voelde vandaag beter aan dan op zaterdag, hoewel ik op het einde van mijn stint wat problemen kreeg met de banden”, vertelde de Duitser na afloop. De vijfde plaats vandaag was voor Mayr-Rast, waarbij we ons vooral het mooie duel tussen de Duitser en Kumpen zullen herinneren. “Ik was sneller dan Anthony maar ik wist hem te verschalken met een mooi inhaalmanoevre. Daarna was mijn tempo ok en ik ben dus best tevreden van ons weekend.” Het duo promoveerde dit weekend trouwens naar de Pro Cup, waarbij ze de theoretische oogst van de Pro Cup in Nogaro mocht meenemen. Vanaf nu zullen ze ook officieel uitkomen voor Team WRT aangezien de ploeg niet meer dan twee wagens per categorie mag inschrijven.
 
Ook Sportief directeur Pierre Dieudonné was een tevreden man na afloop van de wedstrijd. “Opnieuw hebben rijders en team uitstekend werk geleverd. Vandaag werden we getrakteerd op een boeiend gevecht op de scherp van de snee waarbij de regel van fair-play werd gerespecteerd. De fans rond de omloop en thuis hebben kunnen genieten van het spektakel en dat is net waarom je van deze sport houdt, ongeacht het resultaat.”
 
Ook de twee andere leden van de Belgian Audi Club die deelnemen aan de FIA GT Series, Anthony Kumpen en Enzo Ide kenden een goed weekend voor eigen volk. Op zaterdag eindigden ze met hun Phoenix Racing R8 LMS 8ste en op zondag was de 6de plaats hun deel.
 

FIA GT Series - Round 2 Zolder

 
Resultaat Race 1 (Kwalificatierace)
1. Ortelli-Vanthoor (Audi R8 LMS ultra) 39 ronden in 1u01m6s512
2. Rosina-Kox (Lamborghini LP560-4) + 10s332
3. Rast-Mayr-Melnhof (Audi R8 LMS ultra)  + 15s928
4. Zuber-Parisy (Mc Laren MP4 12C) + 16s427
5.  Sandström-Stippler (Audi R8 LMS ultra) + 17s355
 
Resultaat Race 2 (Kampioenschapsrace)
1. Rosina-Kox (Lamborghini LP560-4) 39 ronden in 1u00m57s072
2. Ortelli-Vanthoor (Audi R8 LMS ultra)  0s448
3. Stippler-Sandström (Audi R8 LMS ultra)  3s763
4. Parisy-Zuber (Mc Laren MP4 12C)  14s578
5. Mayr-Melnhof-Rast (Audi R8 LMS ultra)   17s894
 
Tussenstand bij de rijders na 4 wedstrijden (Pro Cup)

1. Ortelli-Vanthoor  44 punten
2. Sandström-Stippler 42
3. Kox-Rosina 31
4. Rast-Mayr-Melnhof 31
5. Ide-Kumpen 24
 
Tussenstand bij de teams na 4 wedstrijden (Pro Cup)

1. Belgian Audi Club Team WRT 59 punten
2. Loeb Racing 38
3. BMW Team Brazil 33
4. HTP Gravity Charouz 28
5. Seyffarth Motorsport 14

Foto's: Georges de Coster




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT Series op zondag 21 april 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons