van der Horst

Trophée des Fagnes: Regerend kampioen Luc Moortgat ongrijpbaar

Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Afgelopen zondag werd tijdens de Trophée des Fagnes in Spa-Francorchamps de Belgian Youngtimer Cup voor de eerste maal de baan opgestuurd. Binnen enkele weken is het dan vervolgens de beurt aan de piloten van de Belgian Historic Cup om hun eerste twee manches af te werken tijdens het New Race Festival te Circuit Zolder. Voor de meeting in Spa, prijkten er 21 wagens op de inschrijvingslijst; een pak meer dan vorig jaar, maar de Youngtimer Cup kent nog steeds groeipijnen.
Pascal Vanderhaeghe - Porsche 964 Cup
Pascal Vanderhaeghe - Porsche 964 Cup
Met zijn ex-AD Sport-Porsche 964 Cup pakte kampioen Luc Moortgat autoritair de pole en deed dit met sprekend gemak voor merkgenoten Patrick Michiels en Pascal Vanderhaeghe. Deze laatste had de wagen van Philip Van Beurden gehuurd en ging hard van de baan in Blanchimont. "Onbegrijpelijk", aldus de onfortuinlijke Vanderhaeghe. "Ik was niet aan het pushen toen opeens de wagen brutaal uitbrak." Een lekke band of benzine van een voorganger valt niet uit te sluiten volgens getuigen. Ook Jan Van Elderen moest met de Ford Sierra Cosworth RS 500 passen voor de eerste manche. De ex-wagen van Raymond Raus uit de toenmalige Procar had af te rekenen met een defecte sensor van de turbodruk, waarna Van Elderen tijdens de tweede manche zodoende helemaal achteraan moest starten.    

Start Belgian Youngtimer Cup
Start Belgian Youngtimer Cup
De beide races werden volledig gedomineerd door Real rijder Luc Moortgat die ondanks zijn grote ervaring ook duidelijk over de snelste wagen beschikt. Patrick Michiels moest zich tweemaal naar voor werken. Tijdens de eerste manche kwam hij moeilijk uit de startblokken en bij de tweede start werd de top 6 van race 1 omgekeerd. Hij werd zeer verdienstelijk tweemaal tweede. Achter zijn Porsche 964 was er telkens een mooie strijd te zien voor de overige ereplaatsen. Tijdens race 1 ging het ronden lang tussen de Porsche's van Nulens en Gelissen. Eric Nulens was in de wolken nadat hij nipt de derde plaats kon behouden tegenover de Nederlander.

Michiels-Moortgat-Gelissen
Michiels-Moortgat-Gelissen
Tijdens de tweede manche was het de beurt aan Paque en opnieuw Gelissen om te strijden voor de laagste podiumtrede. Ditmaal moest Paque in de ex-Moortgat-Porsche alles uit de kast halen om de opzittende Gelissen van zijn eerste podium te houden. En dit nadat een mooi opgerukte Jan Van Elderen zijn bloedmooie Sierra Cosworth RS 500 aan de kant moest zetten na een aanrijding met de Porsche 944 van Licops in La Source. Ook voor de vijfde plaats was er een intens duel tussen Nulens en Ceyssens waarbij Nulens opnieuw aan het langste eind trok.

Bas Van Elderen - BMW 325i
Bas Van Elderen - BMW 325i
Bas van Elderen, zoon van, won tweemaal in Toerisme in zijn BMW 325i. In de tweede manche kreeg hij mooi weerwerk van Tom Laureyns met een iets tragere BMW.  

Ondanks de suprematie van Real-rijder Luc Moortgat, waren het toch twee mooie wedstrijden met intense onderlinge duels. De zware sortie en de pech van Jan Van Elderen ontsierden het weekend en hopelijk krijgen we tijdens de volgende meeting in het kader van het New Race Festival op Circuit Zolder nog wat extra deelnemers over de vloer bij de Youngtimers. Dan rijdt ook de Belgian Historic Cup zijn eerste twee wedstrijden en tot hiertoe mogen we daar rekenen op een voorlopige inschrijvingslijst van 35 wagens.Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Youngtimer Cup op dinsdag 8 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée des Fagnes.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons