van der Horst

België: Ricciardo wint Belgische spektakelrace - Tijdstraf voor Magnussen

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo heeft op het circuit van Spa-Francorchamps zijn derde overwinning van het seizoen beet en dat na een erg mooie wedstrijd. De Australiër profiteerde van een vroeg incident tussen beide Mercedes-piloten Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Rosberg kon nog een tweede plaats uit de brand slepen en hiermee doet de Duitser al bij al een uitstekende zaak want Lewis Hamilton pakte géén punten.
Het was droog bij aanvang van de wedstrijd en dat zou het ook blijven. Nog voor de start was er al paniek bij Ferrari: het team werkte te lang aan de wagen van Fernando Alonso. De Spanjaard kon nog op tijd vertrekken om zijn kwalificatiepositie in te nemen maar moest tijdens de wedstrijd toch vijf seconden langer in de pit blijven staan. Hamilton (Mercedes) had een kanonstart en nam meteen de leiding over van ploegmaat Rosberg. De Duitser had een slechte start en zag bovendien Sebastian Vettel (Red Bull Racing) naar de tweede plaats gaan. Bij Les Combes miste Vettel echter zijn bocht en Mercedes was weer één en twee.

Aanrijding tussen Hamilton en Rosberg in Spa
Aanrijding tussen Hamilton en Rosberg in Spa
Zelfde bocht, één ronde later: Rosberg stuurde in een duel te scherp in op Hamilton en zijn voorvleugel raakte het achterwiel van de Brit. Hamiltons achterband liep lek en hij kon een heel rondje aan slakkentempo naar de pit rijden. Na een hele wedstrijd onderaan te hebben gebengeld zal hij enkele ronden voor het einde zijn wagen in de pit brengen. Nul punten voor de wereldkampioen van 2008. 

Hamilton hield een lekke band over aan de aanvaring met Rosberg in Spa
Hamilton hield een lekke band over aan de aanvaring met Rosberg in Spa
Intussen reed Rosberg verder met een stuk voorvleugel minder. Hierdoor kon de Mercedes enkel op de rechte lijnen wat uitlopen om vervolgens elke voorsprong weer te verliezen in de bochten. Ricciardo (Red Bull Racing) haalde ploegmaat Vettel in nadat deze een foutje maakte en zette meteen de jacht op Rosberg in. Hij kwam dan ook als eerste binnen voor een nieuwe voorvleugel. De problemen voor Rosberg waren hiermee nog niet voorbij: vlak na zijn pitstop vloog er van een Sauber vóór hem een stuk filament af. Het langwerpig stuk afval draaide zich rond de antenne van de Mercedes en wapperde tegen de helm van de Duitser. Het duurde verschillende ronden voor dat Rosberg ervan verlost werd. 

Daniel Ricciardo pakte drie zeges in 2014 en toonde zich een klasse sterker dan Sebastian Vettel
Daniel Ricciardo pakte drie zeges in 2014 en toonde zich een klasse sterker dan Sebastian Vettel
Na de eerste serie pitstops reed Ricciardo op kop met een verrassende Kimi Raikkonen (Ferrari) op twee. Dan kwamen Vettel, Rosberg en Valtteri Bottas (Williams). Alonso was door zijn vijf seconden straf gezakt van de vierde naar de zevende plaats. Na de tweede series pitstops kwam Rosberg, inmiddels tweede, erg snel dichter met zijn zachte banden op Ricciardo met harde banden. De Duitser verkleinde in acht ronden een achterstand van twintig seconden naar drie. Net niet genoeg dus. Ricciardo profiteerde optimaal van het Mercedes-incident. Rosberg doet een goede zaak in de titelstrijd (29 punten voorsprong) maar werd wel stevig uitgefloten door het publiek op het podium.

Podium GP België
Podium GP België
Achter de strijd om de zege eindigde Valtteri Bottas na een zoveelste indruwekkende wedstrijd op het laagste podiumschavot. Zijn landgenoot Kimi Raikkonen zag zijn veruit beste wedstrijd van het seizoen beloond worden met de vierde plaats. De meeste aandacht in de slotfase ging echter naar het prachtige duel om de vijfde plaats. Vettel, Alonso en de beide McLaren-piloten vochten rondenlang om de tien punten die verbonden zijn aan de vijfde plaats. Kevin Magnussen, toch een nieuweling in de F1, verdedigde ijzersterk tegen drie wereldkampioenen. Uiteindelijk trok toch Vettel aan het langste eind vóór Magnussen, Button en Alonso. De laatste punten gingen naar Sergio Pérez (Force India) en Daniil Kvyat (Toro Rosso). Voor André Lotterer (Caterham) werd zijn debuut een teleurstelling. Na de uitstekende trainingen en kwalificatie eindigde zijn race al na enkele ronden.

Update

Na de race kreeg Kevin Magnussen een tijdstraf van 20 seconden voor het te "hevig" weerstand bieden aan de aanvallen van Fernando Alonso. Magnussen hield verscheidene malen de deur dicht waardoor Alonso genoodzaakt was naast de baan te rijden. De Deen zakt weg uit de top 10 en Button krijgt de zesde plaats cadeau. Nico Hülkenberg wordt tiende en scoort nog een punt.

Foto's: Georges  de Coster



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons