van der Horst

België: Van de Poele en Fittipaldi geven demonstratie met hun oude formule 1 bolide

Eric  van de Poele - Fondmetal GR02
Eric van de Poele - Fondmetal GR02
Het op zijn minst bizar te noemen verloop van de GP van België heeft er voor gezorgd dat er nog weinig aandacht overbleef voor de support races en het nevenprogramma. Maar aangezien het circuit van Spa-Francorchamps dit jaar zijn honderdste verjaardag viert was er op vrijdag en zaterdag ook een demonstratie voorzien van enkele oude formule 1 wagens die tussen 1950 en 1995 te zien waren tijdens de GP van België. De meeste aandacht ging naar Eric Van de Poele, die voor het eerst sinds 1992 nog eens achter het stuur kroop van de Fondmetal GR02, alsook voor tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi, die rondjes reed in de Copercucar F5A van 1978.
Talbot Lago T26C
Talbot Lago T26C
De formule 1 demonstratie was een initiatief van Officina Caira, een organisatie die zich bezig houdt met het restaureren van oude formule 1 wagens. Verschillende F1 bolides van de tweede helft van vorige week werden dan ook ten toon gesteld tijdens de Grote Prijs van België en enkele namen ook daadwerkelijk de piste. De oudste bolide die op de piste in actie kwam was een Talbot Lago uit het eerste jaar dat het F1 wereldkampioenschap werd opgericht, 1950.

Eric  van de Poele - Fondmetal GR02
Eric van de Poele - Fondmetal GR02
De formule 1 demonstratie kreeg ook een Belgisch tintje. Zo reed Thierry Boutsen met een Arrows A9 op woensdag op een gedeelte van het oude tracé tussen de Masta chicane en de bocht van Stavelot. Op zaterdag mocht Eric Van de Poele plaats nemen in de Fondmetal GR02, de wagen waarmee hij in 1992 enkele Grote prijzen reed. De wagen was pas rijklaar na een lange restauratie bij Mecauto. Ook Jean-Michel martin mocht enkele rondjes afleggen in de Williams FW07 van Christophe d'Ansembourg.

Emerson Fittipaldi
Emerson Fittipaldi
Opvallend was de deelname aan de demonstratie van Emerson Fittipaldi in een Copersucar F5A waarmee hij in 1978 het wereldkampioenschap betwiste. Opmerkelijk was dan weer dat het de eerste maal was dat de nu 74 jarige oud-wereldkampioen voor het eerst reed op het circuit van Spa Francorchamps. Hij won wel tweemaal de GP van België maar dan op het Circuit van Nijvel en de overige races die hij in ons land betwistte waren op Circuit Zolder. In ieder geval was de demonstratie van oude formule 1 gloriën een geslaagd initiatief dat voor herhaling vatbaar is.

Foto's: Racing International Photography
 

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op donderdag 2 september 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons