van der Horst

België: Verstappen op pole, Russell tweede in uitgeregend Spa

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen heeft de eerste pole positie voor Red Bull in tien jaar tijd behaald voor de Grote Prijs van België. Onze noorderbuur slaagde er in de slotfase in om ruimschoots sneller te gaan dan George Russell, die met z'n Williams dertien duizendsten sneller was dan Lewis Hamilton (Mercedes). Daniel Ricciardo (McLaren) was vierde snelste, reeds op één seconde na Verstappen.
George Russell - Williams
George Russell - Williams
De eerste kwalificatiesessie ging met twaalf minuten vertraging van start. Door het slechte weer moest even gewacht worden alvorens de twintig wagens de baan op gestuurd konden worden. Enkel de Williams-rijders gingen buiten op de intermediates, de andere rijders kozen voor de 'full wets'. Na een eerste snelle ronde bleek dat de intermediates de beste keuze waren, waardoor het ganse veld opnieuw de pits opzocht. Uiteindelijk zette iedereen de snelste ronde op deze gewone regenbanden neer, en waren de afvallers geen verrassingen. Zo was Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) zestiende en bleef hij dus steken in Q1. Hij werd gevolgd door Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), Mick Schumacher (Haas), Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) en Nikita Mazepin (Haas).

In de tweede kwalificatiesessie werd het nog spannend voor Mercedes. Ze besloten beide rijders de baan op te sturen met de gebruikte intermediates, maar hadden spoedig door dat ze daar niet snel genoeg mee waren. Zo waren ze de laatste minuut nog niet door naar Q3, maar vers rubber zorgde ervoor dat beide rijders het toch tot in Q3 schopten.

Minder goed nieuws was er voor Ferrari. Zowel Charles Leclerc als Carlos Sainz raakten niet in de top tien. Tussen hen finishte Nicholas Latifi (Williams) op P12. Fernando Alonso (Alpine) raakte niet verder dan P14, terwijl Lance Stroll (Aston Martin) de top vijftien afsloot.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
Q3 startte met veel meer regen waardoor er terug overgeschakeld werd op de extreme regenbanden. Nog in de outlap liet Sebastian Vettel (Aston Martin) via de boordradio weten dat er te veel water op de baan bleef staan en dat de sessie zou moeten stilgelegd worden. Een minuut later startte Lando Norris (McLaren) zijn eerste snelle ronde, maar op de Raidillon verloor de Brit de achterkant van zijn wagen, knalde de bandenmuur in om wat verder tollend tot stilstand te komen. Norris was OK, maar de sessie werd voor lange tijd stilgelegd, tot de omstandigheden beterden.

Uiteindelijk ging de sessie na bijna 45 minuten pauze terug verder. Tijdens de eerste poging van de negen resterende rijders was het Hamilton die snelste was. Verschillende rijders konden in de slotfase hun tijd niet meer verbeteren en zakten zo terug. Onder hen ook Valtteri Bottas (Mercedes), die uiteindelijk pas achtste werd. Hij heeft ook nog vijf plaatsen gridstraf omwille van het incident bij de start van de vorige race, waardoor de Fin dus pas als dertiende zal starten.

Russell - Verstappen
Russell - Verstappen
Wie wel zijn tijd verbeterde, was Russell. De Brit behaalde de voorlopige pole positie en hoewel Hamilton zijn tijd nog verbeterde, strandde hij dertien duizendsten achter z'n landgenoot. Ricciardo haalde een knappe vierde positie, terwijl Vettel de top vijf afsloot.

Foto's: Racing International Photography & Red Bull Racing

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van België 2021

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:59.765
2.George RussellWilliams Mercedes2:00.086
3.Lewis HamiltonMercedes2:00.099
4.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes2:00.864
5.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team2:00.935
6.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda2:01.164
7.Sergio PérezRed Bull Racing Honda2:02.112
8.Valtteri BottasMercedes2:02.502
9.Esteban OconAlpine F1 Team2:03.513
10.Lando NorrisMcLaren MercedesGeen tijd
11.Charles LeclercFerrari1:57.721
12.Nicholas LatifiWilliams Mercedes1:58.056
13.Carlos SainzFerrari1:58.137
14.Fernando AlonsoAlpine F1 Team1:58.205
15.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team1:58.231
16.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari2:02.306
17.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda2:02.413
18.Mick SchumacherHaas2:03.973
19.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari2:04.452
20.Nikita MazepinHaas2:04.939



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons