Belgisch kampioenschap ingezet met zege van de Zweed Marklund (VW Polo SuperCar) - De Keersmaecker crasht (+ Video)

Marklund - VW Polo T16 4x4
Afgelopen weekend werd op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen het Belgisch rallycross kampioenschap 2013 op gang geschoten. Ondanks wind en koude temperaturen was de publieke opkomst groot. Er waren dan ook tal van nieuwe wagens en piloten te bewonderen. De Zweed Anton Marklund, Denis Remans Ivo Van Den Brandt, Steve Maris en Martijn Verhove mochten met de grootste bekers terug huiswaarts.
Anton Marklund deed het meer dan behoorlijk tijdens zijn eerste echte competitie wedstrijd bij de Supercars. De Zweed die vorig seizoen Europees kampioen werd bij de TouringCars maakt dit jaar met de VW Polo de overstap naar de hoogste klasse en kwam wedstrijdkilometers verorberen. “Ik heb wel een pak trainingskilometers op de teller van de VW Polo staan, maar we missen nog competitieritme. En onmiddellijk met de overwinning gaan lopen is uiteraard fantastisch”, aldus de regerende Europees kampioen bij de TouringCars.

Marklund & Van Mechelen
Vanop plaats drie verraste hij Koen Pauwels die zijn Ford Focus op de pole had geparkeerd. De man uit Leopoldsburg liet de motor afslaan op de startgrid en was meteen op achtervolgen aangewezen. Van Mechelen eindigde tijdens zijn eerste optreden met de ex-Kuypers Ford Fiesta MK7 op een mooie tweede plaats en komt zodoende virtueel aan de leiding in het Belgisch kampioenschap. Het podium werd vervolledigd door regerend kampioen Jos Kuypers met zijn gloednieuwe Ford Focus MK3. Koen Pauwels viel net naast het podium terwijl Will Teurlings vijfde werd in zijn Volvo S40 voor Scheveneels die de ganse dag problemen kende met de versnellingsbak en zijn finale moest eindigen aan een slakkengang. Wie niet finishten waren Jochen Coox en Jos Jansen.

Coox kende een moeilijk begin van het kampioenschap. Hij moest in de tweede heat de versnellingsbak wisselen, terwijl een jokerfout in de finale het einde betekende voor de thuisrijder. Jansen had in deze finale een elektrisch probleem op zijn Ford Focus en moest na 2 ronden de handdoek in de ring gooien.

Dennis Remans - Ford Fiësta
Bij de Super1600 ging de overwinning naar Limburger Denis Remans. De Ford-piloot reed een start- finish finale en kwam nooit echt in gevaar, zeker niet toen regerend kampioen Davy Van Den Branden de motor van de nieuwe Citroën DS3 naar de eeuwige jachtvelden stuurde. Bart Stouten (Toyota) ging hierdoor naar de tweede plaats voor het Nederlands duo Thijs Heezen (Ford Fiesta MK7) en Willem Veltman (Citroën C2).

Bij de TouringCars werd het kwartet gewonnen door Ivo Van Den Brands voor pole houder Jos Sterkens (Volvo C30) die plaats twee verkoos in plaats van de pole positie. Nick Snoeys eindigde derde, voor Mandy Kasse beide met een Ford Fiesta.

Bij de SuperNationals-2000cc ging de overwinning verrassend naar de van de VAS overgekomen Martijn Verhove in zijn Toyota MR2. Marc Vandenbergh (Seat) werd tweede, voor Steve Stessens (Vauxhall Nova). Jef Mertens, ook een ex-VAS-product, miste maar net zijn eerste internationaal podium. Tom Meeusen moest naar de kant en een aanrijding met Lambers. Regerend kampioen Pedro Cokelaere zijn motor gaf er de brui aan in volle finale.

Bij de Super Nationals +2000cc ging de overwinning naar Steve Maris (Volvo) voor regerend kampioen Kristof Bex (Volvo) en Davy Leysen (BMW). David Vannijlen en de gebroeders Henri en Ludo Vangeneugden (B- winnaar) allen op Volvo 242 eindigde; vierde, vijfde en zesde.

Michaël De Keersmaecker - Volvo C30
Het was nochtans Michaël De Keersmaecker die het tempo bepaalde tijdens de eerste manche met de snelste chrono, en dat terwijl hij voor de eerste maal aantrad met de Volvo C30 van Baelus. Tijdens de tweede heat werd hij verraden door een oliespoor en maakte een pirouette. Een aanstormende De Beuckelaer kon de Volvo niet meer ontwijken (zie video onderaan) en ramde deze vol in de flank. De JDK rijder moest voor een check-up richting kliniek waar een spierscheur in de bovenarm werd vastgesteld. De Keersmaecker was niet te spreken over het feit dat het oliespoor er reeds lag van de vorige heat en niet was weggeborsteld.

Bij de RST Cup werd het een Nederlands podium met Jim Van den Heuvel voor Bart Arendsen en Tom Robberts. Richard Huisman eindigde in zijn eerste wedstrijd als zesde. Beste Belg was Nick Vanalken voor Marnick Thoné.

VAS Regionaal

Tijdens de eerste wedstrijd van het VAS regionaal rallycross kampioenschap 2013 op zaterdag is de Promo Klasse gewonnen door Jeffrey Van Dal (Toyota MR2) voor Norman Thiry (Honda Civic) en eerdere B finale-winnaar Bart Keymis (Honda CRX). Regerend kampioen Yves Teelen (Citroën Saxo) moest het onderspit delven tegen de Honda Civic van Mark Van Steenbergen. Jacky Simons (Toyota Corolla)  werd derde voor Joël Strackx.
In de + 1600 B klasse maakte regerend VAS kampioen en tevens polesitter Stefan Vaesen er met zijn BMW E36 een one man show van en mochten Stevie Van Cleuvenberg (BWM E34) en Dieter Van Gorp (Open Astra) mee op het podium. B finale-winnaar Arne Kemps (BMW 328) eindigde als vierde.