van der Horst

Belgisch Rallykampioenschap treedt post-Loix-tijdperk in

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Binnen goed een week wordt het startschot gegeven van het nieuwe Belgische rallyseizoen met de rally van Haspengouw, de traditionele opener van het BRC. De fans maken zich op voor een open titelstrijd nu Freddy Loix beslist heeft zijn helm aan de haak te hangen. Met inschrijving van Kevin Abbring is de topfavoriet gekend, maar Kris Princen en Vincent Verschueren zijn nog niet op voorhand uitgeschakeld. In en rond Landen krijgen ze meteen de kans om hun titelaspiraties kracht bij te zetten.
  • NASCAR American Festival
Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Met slechts een vijftigtal deelnemers op de lijst bij de nationale deelnemers oogt de rally van Haspengouw kwantitatief niet bepaald indrukwekkend, maar wie dit jaar ambities heeft komt wel aan de start.

Uiteraard zullen alle ogen gericht zijn op Kevin Abbring en Pieter Tsjoen die in extremis een programma op touw wisten te zetten met de steun van Peugeot. Belangrijkste outsider is Kris Princen die er in zijn thuisrally voor het eerst zal proeven van de Skoda Fabia R5, het ultieme rallywapen van hét moment.

Vincent Verschueren
Vincent Verschueren
Vincent Verschueren kan weer in zijn rol van underdog kruipen, maar in Ieper en de Condroz bewees hij het tempo van de besten aan te kunnen. De Oost-Vlaming kan teren op een jaartje ervaring in zijn Skoda en heeft op dat vlak een kleine voorsprong op Princen. Het is voor beiden vooral zaak om in de Haspengouw geen steken te laten vallen willen ze Abbring jennen dit jaar.


In de koninginnenklasse treden nog een aantal rijders aan zoals Melissa Debackere die haar zinnen heeft gezet op een volledig BK-programma. Bert Cornelis komt in Landen een eerste keer zijn DS3 R5 aan de tand voelen.
Polle Geusens - Ford Fiesta R5
Polle Geusens - Ford Fiesta R5
Het is ook uitkijken naar Polle Geusens die eindelijk de kans krijgt om zich te mengen in de opperste debatten en dat in de Ford Fiesta R5 van Renties. En Benoit Allart wil een stevig BK-programma rijden, dit in een Skoda Fabia R5.

Achter het pakket R5-wagens moeten Guino Kenis in de Mini (mini-)WRC en Jonas Langenakens in een Mitsubishi Evo X zeker in staat zijn om een dichte ereplaats te behalen.

Juniors

Guillaume de Mevius - Peugeot 208 R2
Guillaume de Mevius - Peugeot 208 R2
Bij de Juniors is het vooral uitkijken naar Guillaume de Mevius die de kleuren van de RACB vertegenwoordigt in de R2-klasse. De Mevius is torenhoog favoriet en mag enkel tevreden zijn met winst al is het uitkijken naar de prestaties van Sebastien Bedoret, Stijn Pacolet en Jelle Vermeire.Tom Van Rompuy / Bert Feys - BMW E30 M3
Tom Van Rompuy / Bert Feys - BMW E30 M3
Bij de historische wagens kondigt zich een verbeten duel aan tussen de BMW M3’s van Robin Maes en Tom Van Rompuy. Dirk Deveux, Patrick Mylleville en Stefaan Prinzie mogen azen op een podiumstekje.

De Haspengouw verwelkomt ook de spectaculaire M-Cup.

Reglement

Het BRC-reglement werd niet al te fel gewijzigd, al zijn de WRC’s nu finaal de deur gewezen, worden de kosten gedrukt door een beperkt aantal banden en is het Junior Kampioenschap enkel nog weggelegd voor klasse R2.

Allen op post, op zaterdag 25 februari, in en rond Landen.

Foto's: RIP / Sandro Delaere / Max PhotoRallye
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zaterdag 18 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Haspengouw.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons