van der Horst

Belgisch Solar Team zeilt naar derde plaats op het WK

Agoria Solar Team Bluepoint
Agoria Solar Team Bluepoint
De studenten van de KU Leuven zijn opgeklommen tot de derde plaats op het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Ze liggen nu 30 kilometer voor op hun achtervolgers en dat komt door hun geoptimaliseerde systeem om te zeilen met de wind.

Derde plaats

Er is een verschuiving geweest in de top 4, dit omdat het Belgische team een hoog tempo heeft opgelegd sinds het begin van de dag. “Het voelt geweldig om een ander team voorbij te steken en de derde plaats vast te houden” zegt Willem-Jan Claes, teamleider. “We hebben al één Nederlands team voorbijgestoken, nog twee te gaan!”. Het Belgische team staat stevig op de derde plaats met een voorsprong van ongeveer 30 kilometer en ze komen ook steeds dichter bij de tweede plaats.

Zeilen op hoge snelheid

Het team heeft nog een voordeel ten opzichte van hun voorlopers, de studenten van de KU Leuven hebben namelijk verder geoptimaliseerd aan hun systeem om te zeilen op de wind. Een zonnewagen wordt zo licht mogelijk gemaakt om efficiënter te zijn. Dit kan er wel voor zorgen dat door hoge zijwind de wagen kan gaan zwalpen op de weg. Als dit gebeurt moeten de zonnewagens vertragen om stabieler te rijden. “Doordat ik de wagen met de neus in de wind kan richten, voel ik de zijwind minder en kan ik stabieler rijden”, vertelt Nelis Geurts, piloot. Dit zorgt ervoor dat het Agoria Solar Team niet moet vertragen om stabiel te rijden. “We krijgen dan ook nog een extra duwtje in de rug”, gaat Nelis verder. Het team is ervan overtuigd dat dit voordeel hun naar de eerste plaats kan brengen.

Persbericht Agoria Solar Team
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op maandag 14 oktober 2019.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons