van der Horst

Belgische Academy Trophy piloten laten goede indruk achter in Wackersdorf

Thomas Martens - Academy Trophy
Thomas Martens - Academy Trophy
Afgelopen weekend vond in het Duitse Wackersdorf de eerste ronde van het Europees kampioenschap karting voor de KZ1 en KZ2 schakelklassen plaats. Deze openingsronde van het EK stond ook in het teken van de start van de Academy Trophy, welke dit seizoen drie wedstrijden zal afwerken. Aan de start verschenen onze twee geselecteerde Belgen, Lois Delbart en Thomas Martens. Onze landgenoten deden het niet onverdienstelijk en lieten een goede indruk achter.
  • Powercars
De kwalificaties op vrijdag draaiden positief uit voor Lois Delbart die naar een elfde tijd reed. Thomas Martens kende een iets moelijkere sessie, maar met P35 uit 50 deelnemers was er nog veel mogelijk. Vooraan ging de pole naar Christian Ho voor Paolo Ferrari en Filip Jenic.

Lois Delbart - Academy Trophy
Lois Delbart - Academy Trophy
De heats die op zaterdag gepland stonden gooiden de tussenstand wat overhoop. Logisch ook, want de moeilijke en verraderlijke weersomstandigheden met afwisselend regen en zon, maakten de wedstrijden er niet makkelijker op. 
Robert de Haan voelde zich als een vis in het water en liet vooral in de lastige omstandigheden met slicks in de regen een ijzersterke indruk achter. Wie ook van zich liet horen was Thomas Martens. Als een duiveltje uit een doosje ontpopte hij zich tot een prima regenrijder die bovendien zeer goed met de druk om kon. Het was namelijk de eerste race van Martens dit seizoen, al had de Limburger daar klaarblijkelijk geen moeite mee. Hij knokte zich naar een vijftiende plaats in het algemene klassement. Zijn Waalse landgenoot Lois Delbart volgde tien plekken verder op P25. 

Op Robert de Haan, die aan zijn tweede seizoen in de Academy Trophy toe is, stond ook in de finale geen maat. Hij reed naar winst na van start tot finish aan de leiding te hebben gereden. De strijd daarachter verliep wat spannender met Joshua Coertze en Magnus Daae die als tweede en derde mee naar het podium mochten. 

De Belgen kenden een prima finale. Martens wist zijn plek in het middenveld vast te houden en kwam als zestiende over de streep terwijl Lois Delbart goed opschoof tijdens de race en naar een zeventiende plaats reed.

Rick Dreezen - KZ1
Rick Dreezen - KZ1
Naast de Academy Trophy kwamen afgelopen weekend ook de KZ en KZ2 schakelklassen in actie in Wackersdorf. De Zweed Emil Skaras was de snelste in de KZ2 en dat voor beide Italianen Simone Cunati en Riccardo Longhi. 
In de KZ1, de koninginnen klasse met enkel fabriekspiloten ging de winst naar de snelle Anthony Abasse. De Fransman was nipt sneller dan Matteo Vigano, huidig wereldkampioen in de KZ2 en dus dit jaar in actie in de KZ1, en Alessandro Irlando. Ook één Belg in actie in dit veld, Rick Dreezen. Hij stuurde zijn KR chassis naar een 18e plaats. Dreezen timmert als KR fabriekspiloot nog aan de weg. Na de vice-wereldttitel in 2018 is het KR team nog zoekende naar de juiste setup binnen de nieuwe homologatie van chassis' en motoren. Dat Jorrit Pex in een Kart Republic chassis als vijfde voorbij het zwart wit geblokte kwam, doet ons stilaan hopen dat alles op punt zal geraken richting het wereldkampioenschap in de maand september!

Foto's:FM ImageSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op dinsdag 7 mei 2019.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons